karbinec evropsky ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviKarbinec evropský (latinsky lycopus europaeus) patří do čeledi hluchavkovité, je vysoký 20-80 cm, kvete v červenci až září. Je to trvalá bylina. Mírně chlu patá, s kořenovými výhonky. Lodyha přímá, méně větvená. Listy křižmostojné, řapíkaté, kopinaté, silně a hluboce pilovité. Květy bílé, uvnitř s červenými tečkami, malé, v hustých lichopřeslenech horních úžlabích listů, koruna dlouhá 46 mm, takřka pravidelně čtyřlaločná. Kalich s 5 dlouhými, pichlavými zuby.


Účinky rostliny:

Výskyt a rozšíření:

břehy, příkopy, úhory, mokré louky.

 

Záměna:

srdečník obecný (leonurus cardiaca). Až 120 cm vysoký, listy delší, laločnaté, silně pilovité, tmavozelené. Květy starorůžové, tvoří olistěné klasovité květenství, koruna dlouhá 8-12 mm.

 

Vlčí noha

Lidově se karbinci přezdívá vlčí noha. Když některá rostlina nese jméno nějakého zvířete, znamená to, že jí naši předkové přisuzovali jeho sílu. Vlk má smysl pro rodinu — také karbinec roste vždy „ve smečce". Vlk má prominentní postavení v mytologii, folkloru a obecně v lidské kultuře.

 

Harmonizuje štítnou žlázu, zpevňuje zuby

Karbinec působí na štítnou žlázu. Karbincový čaj tento orgán harmonizuje. Vyrovnává jeho mírně nedostatečnou funkci (hypotyreóza) a při nadměrné činnosti (hypertyreóza) dokáže utlumit nervozitu, která je s tím spojená. Kdo večer neumí vypnout a neustále ještě prožívá události uplynulého dne, toho čaj jemně uklidní. Ztiší i ranní bušení srdce.

Karbinec má mírně gestagenní účinky, a tak u žen posiluje ve druhé polovině cyklu a přináší úlevu ve dnech před menstruací (premenstruační syndrom, PMS). Pomáhá i při návalech způsobených hormonálními výkyvy.

Překvapivé je, že při kloktání karbincového čaje dochází ke zpevnění zubů.

 

Jako vlčí stopa

Lykos znamená řecký vlk a pous je noha. Dnes už skoro nevíme, jak vypadá vlčí stopa — ale možná nám to ukážou listy této rostliny. Europeaus naznačuje, že rostlina je domovem v Evropě. 

 

Sběr, sušení a čaj

Karbinec sbírejte, dokud kvete. Jeho sběr je rychlý, protože roste ve velkých shlucích. Volný svazek bylin zavěste do vzdušného stínu, aby uschnul. Suchou bylinu uchovávejte v plechovce nebo v sáčcích a rozmělněte ji až krátce před přípravou. Díky tomu účinné látky vydrží déle. 

Na čaj zalijte 1 lžičku bylinky 250 ml horké vody a nechejte táhnout 10 minut. Pijte 1 šálek ráno a večer.