mata-peprna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniMáta peprná (latinsky mentha piperita) - na této velmi populární bylince je zajímavé, že se nedá pěstovat ze semene. Velmi dobře se však rozmnožuje z kořenujících výběžků, vyrůstajících z oddenku; stačí i malý kousek. Máta patří mezi nejpoužívanější rostliny a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zvýšení tělesné kondice
  • frigidita
  • impotence
  • posílení nervové soustavy
  • žaludeční potíže
  • krvácení
  • křeče žaludku, žaludeční křeče
  • kolika trávicího traktu
  • anorexie, nechutenství
  • žlučové kameny - bolesti žlučníku
  • bolesti zubů, bolesti dásní
  • zánět zubu, zánět dásně
  • zápach z úst
  • vyrážky
  • zánět kůže
  • utlumení tvorby mateřského mléka

Z více druhů máty je nejznámější mimo mátu peprnou ještě máta kadeřavá, kterou můžeme používat podobně.

mata-peprna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2Již u pradávných Arabů se máta těšila velké úctě a měla i kultovní význam. Nosili ji u sebe, aby odháněla mouchy a hmyz, byla též symbolem přátelství a lásky. Zajisté to souviselo s tím, že máta značně povzbuzuje a posiluje organismus. Zvyšuje tělesnou kondici (spolu s rozmarýnem), údajně pomáhá i při frigiditě a impotenci (spolu se saturejkou), posiluje celou nervovou soustavu

Především se však léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Pro příjemnou chuť a všestranně dobré vlastnosti ji lze použít i do denního čaje, ovšem ne mnoho, neboť má intenzivní chuť.

Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní; zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje též jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím. Používá se rovněž ve formě obkladu proti svědivým vyrážkám a zánětům kůže. Máta je neškodná, dobromyslná bylinka, kterou můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě. Pokud ji však pijeme samostatně, je třeba kúru vždy po deseti dnech na týden přerušit. Máta (a šalvěj) snižuje produkci mateřského mléka (laktaci)

Sběr a sušení:

Nať se při sběru uřezává asi 5-6 cm nad zemí a opatrně se ukládá do přepravních nádob, protože je náchylná k zapaření. První sběr  provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25-30 cm, nejpozději těsně před rozkvětem . Doba sběru většinou spadá do měsíce června. V  prvním roce po výsadbě docílíme obyčejně jen jednoho sběru, a to až v září. V dalších letech dosáhneme dva až tři sběry za rok. Druhý sběr je vždy nejvydatnější a droga získaná ze třetího sběru již má nižší kvalitu. Sběr provádíme vždy za suchého počasí. Při deštivěm počasí bývají listy napadány rzí mátovou a takováto droga je bezcenná.
Nejvíce ceněná droga pochází ze širokých a krátkých listů. Na stejněm místě kultura vydrží tři a více let.
Sušení provádíme co nejdítve po sběru na dobře větraněm místě ve vrstvě 2-3 cm, drogu během sušení nepřevracíme. Při použitl umělěho tepla nemá teplota překročit 35 °C.

 

 

Pěstování máty

Informace jak pěstovat mátu, jak hnojit a zazimovat zde.

 

Čajová směs na slabost zažívacích orgánů:

  • nať máty 5 (dílů)
  • nať vachty 5
  • nať benediktu 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 4
  • nať meduňky 4
  • nať řepíku 3
  • květ heřmánku 3

Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme asi 15 minut přikryté vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině množství, 20-25 minut před jídlem.

 

Jak se jinak říká mátě peprné - synonymní názvy:

balšám ☼ balšán ☼ bylina Matky Boží ☼ fefrminc ☼ fefrmincka ☼ fefrmincové koření ☼ koření fefrmincové ☼ náma ☼ nána ☼ nátkové koření ☼ máta pepřová ☼ peprmint ☼ peprný balsám ☼ pepřová máta ☼ větrná 
bylina ☼ větrová bylina ☼ větrová zelina ☼ větrové koření