brslice kozi noha ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviKozonoha hostcová neboli bršlice kozí noha (latinsky aegopodium podagraria, ekvivalentní název kozonoha hostcová) spadá do čeledi miříkovité, je vysoká 50-100 cm, kvete v květnu-září. Je to vytrvalá bylina. Dlouhé podzemní oddenky, lysá, lodyha hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné, lodyžní lístky střídavé, s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé, ve složených okolících, bez zákrovních listů. Plod podélný vejčitý, hladký, žebrovitě zvrásněná nažka.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • bolesti nohou (bolesti dolních končetin)
  • dna, pakostnice, podagra
  • odkyselení organismu (po zimě)
  • podpora metabolismu (látkové výměny)
  • klouby, pohyblivost kloubů
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek

Výskyt a rozšíření:

Okraje lesa, křoviny, zahrady, takřka všude. 

 

Záměna:

Děhel lesní. Lodyha rýhovaná. Listy dvakrát až třikrát zpeřené. Mladé rostliny jsou značně podobné, ale lodyha je mnohem silnější, na horní straně má centrální rýhu, vyrůstá z kůlového kořene. Prastará léčivá rostlina.

 

Biozelenina zdarma

Nevyhubitelná - taková je strohá chaukteristika bršlice. A to je dobře. Jako půdopokryvná rostlina dokáže bleskově ovládnout celou zahradu. Za rok se dokáže rozšířit až o 3 m2. Její kořeny se při vytrhávání lámou, jako by byly skleněné, a z každého sebemenšího úlomku vyroste další rostlina. Pomáhá jen pilné vytrhávání. Mladé světlezelené listy jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku. Vyzkoušejte bršlici na chlebě s máslem, společně s dalšími bylinkami v tvarohu, jako polévku nebo osmaženou v olivovém oleji.

 

Léčivé účinky kozonohy na lidské zdraví a organismus

Jako jarní bylinka obsahuje velké množství vitaminu C, karotenoidů a cenných minerálů, jako železa a manganu. Podporuje látkovou výměnu (metabolismu) i uvolňování kyselých usazenin a jejich vylučování z těla - vede k odkyselení organismu. Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci po dlouhé zimě. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně.

Má i vnější použití: jestliže vás bolí nohy (dolní končetiny), připravte si koupel z kořenů bršlice. 100 g čerstvých kořenů povařte ve 2 litrech vody a nechejte táhnout 15 minut. Poté nálev vlijte do nádoby na koupel nohou a přidejte tolik vody, aby vám teplota byla příjemná. Kozí noha pomáhá při dně. 

 

Proč se bršlice jmenuje kozí noha?

Aegopodium je odvozeno z řeckého

  • aigos - koza
  • apodos - noha.

Listy skutečně připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka. Podagra je starý název pro dnu, nemoc, která ve stáří zbaví mnoho lidí možnosti pohybu. Mniši proto bršlici pěstovali v klášterních zahradách. Podagraria znamená
léčící dnu. Jeden z mnoha českých lidových názvů zní podágrová bylina. (pozn. co je to podagra vizte zde). 

 

Jak se zbavit bršlice na zahrádce

Bršlice nesnášejí fazole Když vám bršlice na zahradě začne přerůstat přes hlavu, vyzkoušejte tip mistra zahradníka: přeryjte záhon, na kterém roste bršlice, nebo ho přejeďte vertikutátorem. Pak na něj vysejte do řad fazole, o něco hustěji než obvykle. Až dozrají, rovnou je znovu vysejte na stejné místo. Po druhé sklizni už na záhoně nezbude ani jediná bršlice.