Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniPampeliška lékařská roste jako nepříjemný plevel na trávnících, pro trpící lidi je však  cennou léčivkou. Kvete v dubnu a v květnu na mezích, loukách a trávnících.   Koberec ze žlutých květů nás každý rok na jaře obšťastňuje. Rostlina se  vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým plochám. Vyznačují ji dvě  vynikající vlastnosti – léčí choroby žlučníku a jater.  



Účinky rostliny:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážka
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • vypocení
  • podpora močení, zadržování tekutin v těle

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory  květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá. Již sama jsem si zvykla na jaře  předkládat salát z pampelišky nebo k večeři připravit salát smíchaný s  brambory, doplněný vajíčky naměkko. Když jsem byla v Jugoslávii, tak  hosté lázní, kromě jiných čerstvých salátů, denně dostávali mističku salátu z  pampelišky. Lékařem tam byl známý specialista na játra. Na mou otázku  odpověděl, že pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že  čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu,   rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě) . Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli  denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. stvol-pampelisky-obrazek-fotografie-jatra-zlucnik-zlucove-cestyNejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až  potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený,   křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie). Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou  ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni  vynikajícím účinkem.

Pampeliška však pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky,   vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou  bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro  své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.  

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.   Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako  zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní. Pampeliška patří k rostlinám,   které ani v zimě neodpočívají a rostou i ve studeném období.

Každým rokem si na jaře dělám z květů pampelišky sirup, neboť má vynikající chuť a přitom je i  prospěšný zdraví. Vánoční perník si připravuji jen se sirupem z pampelišky. Moje matka jednou potkala  ženu, která nesla plnou zástěru květů pampelišky. Když se jí ptala co s tím bude dělat, dozvěděla se recept  na přípravu vynikajícího pampeliškového sirupu, který vám nyní píši, abyste si ho i vy mohli udělat.

Pampeliškový sirup: Do  jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu zahřejeme do varu.   Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme přes síto, necháme  odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram přírodního cukru, půlku  citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií, použijeme ho bez kůry). Více citrónu  se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala  bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být  hodně hustý, protože by po delším skladování krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by  začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí sirup, který výborně chutná, když jím ráno potřeme  rohlík nebo chléb s máslem.

Jednou u nás pracoval truhlář, kterému jsem k večeři připravila chlebíčky. Rodina však s chutí  pojídala máslové chlebíčky s čerstvým, právě uvařeným sirupem z pampelišky. I náš truhlář na ně dostal  chuť. Byl včelař a nevěřil, že jsem si „med“ sama připravila. Byl nadšený a povídal, že sirup se dá těžko  rozeznat od pravého medu. Musíme ještě poznamenat, že lidé s nemocnými ledvinami nesnášejí kyseliny,   které obsahuje pravý med, proto je pro ně sirup z pampelišky přijatelnější.  

Tato cenná, léčivá rostlina má v lidovém léčitelství významné místo. Žel, že většina lidí ji neuznává a  považuje ji za dotěrný plevel. V procesí na Božím těle jsem si všimla, že mladík, který nesl prapor, má  tvář znetvořenou od akné (uhry na tváři) . Jeho matku jsem upozornila na krev pročišťující kopřivu a  pampelišku. Matka ani jednu z nich neznala, ačkoliv bydlila v malém městečku. Když jsem jí rostliny  ukázala, odpověděla mi uraženě, že přece nemůže svému synovi dávat takový plevel.  

 

ZPŮSOBY UŽÍVÁNÍ PAMPELIŠKY LÉKAŘSKÉ:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den  zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Salát z pampelišky: Z čerstvých, syrových kořenů a listů (vizte příslušný text).  
  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.  
  • Pampeliškový sirup: vizte příslušnou stať v textu.
  • Pampeliškový med: recept zde.  

 

Zdroj:   Maria Treben, Zdraví z boží lékárny

maria-treben-bylinky-ucinky-na-zdravi

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

noha   revma   kontraindikace   katar   recept   alergie   vývar   brnění   artróza   kameny   zácpa   babské rady   obsahuje   Podhorná   studené   rostlina   Moučka   inhalace   Treben   fermentace   postup   rýma   děti   list   řídnutí kostí   premenstruační   květ   chladné   kloub   chřipka   játra   močopudný   roztroušená   vliv   slezina   nežádoucí   zpracování   pupen   viry   horké   Janča   opar   prášek   tlak   krvácení   migrén   Janča   arteriskleróza   trávicí   návod   minut   kořen   osteoporóza   kontraindikace   užití   houba   olej   Galenos   zrak   zánět   obsažené   Zentrich   plísně   pěstování   pijeme   použití   vlas   průjem   končetina   odvar   střev   vřed   koupel   kůže   ovoce   tinktura   nohy   písek   mensturace   Zentrich   hemoroid   Avicena   Mattioli   nálev   nemoc   sběr   zalijeme   kvasinky   abytyše Hildegarda   šlacha   choroba   vitamin   výroba   plíseň   bylina   fytoterapie   komplikace   zdraví   chřipka   indikace   bolest   angína   zelenina   kolika   stonek   sušení   epilepsie   Paracelsus   neht   hlas   sirup   vitamín   nachlazení   akné   zápal   Váňa   zlomenin   srdce   jaterní   sval   ateroskleróza   dna   játra   slinivka   horečka   hemeroid   hlavy   žlučník   kapsaicin   sliznice   zelina   keř   antibiotik   bylinná směs   využití   víno   mrtvice   čaj   ledvin   kojenec   krk   teplé   nať   kornatění   pálení   menstruační   slezina   žaludek   štítná   astma   ruka   mateřské   kůra   strom   bylinka   dásně   metabolismus   stvol   stonek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)