Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniPampeliška lékařská roste jako nepříjemný plevel na trávnících, pro trpící lidi je však  cennou léčivkou. Kvete v dubnu a v květnu na mezích, loukách a trávnících.   Koberec ze žlutých květů nás každý rok na jaře obšťastňuje. Rostlina se  vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým plochám. Vyznačují ji dvě  vynikající vlastnosti – léčí choroby žlučníku a jater.  



Účinky rostliny:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážka
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • vypocení
  • podpora močení, zadržování tekutin v těle

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory  květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá. Již sama jsem si zvykla na jaře  předkládat salát z pampelišky nebo k večeři připravit salát smíchaný s  brambory, doplněný vajíčky naměkko. Když jsem byla v Jugoslávii, tak  hosté lázní, kromě jiných čerstvých salátů, denně dostávali mističku salátu z  pampelišky. Lékařem tam byl známý specialista na játra. Na mou otázku  odpověděl, že pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že  čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu,   rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě) . Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli  denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. stvol-pampelisky-obrazek-fotografie-jatra-zlucnik-zlucove-cestyNejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až  potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený,   křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie). Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou  ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni  vynikajícím účinkem.

Pampeliška však pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky,   vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou  bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro  své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.  

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.   Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako  zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní. Pampeliška patří k rostlinám,   které ani v zimě neodpočívají a rostou i ve studeném období.

Každým rokem si na jaře dělám z květů pampelišky sirup, neboť má vynikající chuť a přitom je i  prospěšný zdraví. Vánoční perník si připravuji jen se sirupem z pampelišky. Moje matka jednou potkala  ženu, která nesla plnou zástěru květů pampelišky. Když se jí ptala co s tím bude dělat, dozvěděla se recept  na přípravu vynikajícího pampeliškového sirupu, který vám nyní píši, abyste si ho i vy mohli udělat.

Pampeliškový sirup: Do  jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu zahřejeme do varu.   Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme přes síto, necháme  odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram přírodního cukru, půlku  citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií, použijeme ho bez kůry). Více citrónu  se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala  bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být  hodně hustý, protože by po delším skladování krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by  začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí sirup, který výborně chutná, když jím ráno potřeme  rohlík nebo chléb s máslem.

Jednou u nás pracoval truhlář, kterému jsem k večeři připravila chlebíčky. Rodina však s chutí  pojídala máslové chlebíčky s čerstvým, právě uvařeným sirupem z pampelišky. I náš truhlář na ně dostal  chuť. Byl včelař a nevěřil, že jsem si „med“ sama připravila. Byl nadšený a povídal, že sirup se dá těžko  rozeznat od pravého medu. Musíme ještě poznamenat, že lidé s nemocnými ledvinami nesnášejí kyseliny,   které obsahuje pravý med, proto je pro ně sirup z pampelišky přijatelnější.  

Tato cenná, léčivá rostlina má v lidovém léčitelství významné místo. Žel, že většina lidí ji neuznává a  považuje ji za dotěrný plevel. V procesí na Božím těle jsem si všimla, že mladík, který nesl prapor, má  tvář znetvořenou od akné (uhry na tváři) . Jeho matku jsem upozornila na krev pročišťující kopřivu a  pampelišku. Matka ani jednu z nich neznala, ačkoliv bydlila v malém městečku. Když jsem jí rostliny  ukázala, odpověděla mi uraženě, že přece nemůže svému synovi dávat takový plevel.  

 

ZPŮSOBY UŽÍVÁNÍ PAMPELIŠKY LÉKAŘSKÉ:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den  zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Salát z pampelišky: Z čerstvých, syrových kořenů a listů (vizte příslušný text).  
  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.  
  • Pampeliškový sirup: vizte příslušnou stať v textu.
  • Pampeliškový med: recept zde.  

 

Zdroj:   Maria Treben, Zdraví z boží lékárny

maria-treben-bylinky-ucinky-na-zdravi

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

mensturace   Mattioli   osteoporóza   pupen   chřipka   horečka   žaludek   angína   zánět   zápal   teplé   bylinka   epilepsie   sušení   Janča   střev   játra   užití   brnění   kapsaicin   slinivka   Paracelsus   migrén   astma   noha   nať   opar   zrak   pěstování   tinktura   metabolismus   Avicena   Podhorná   zelina   kameny   návod   slezina   kořen   inhalace   řídnutí kostí   fermentace   nohy   kůra   šlacha   list   dna   chladné   plíseň   roztroušená   žlučník   olej   pijeme   slezina   ruka   nemoc   indikace   mrtvice   vlas   Janča   alergie   květ   výroba   odvar   kojenec   jaterní   sběr   prášek   Moučka   tlak   srdce   nachlazení   pálení   stonek   viry   strom   kloub   končetina   sliznice   čaj   využití   sval   hemoroid   písek   revma   abytyše Hildegarda   stonek   zácpa   močopudný   víno   akné   kvasinky   artróza   hlas   premenstruační   horké   průjem   dásně   plísně   stvol   vitamín   obsahuje   menstruační   nálev   katar   obsažené   houba   babské rady   chřipka   kornatění   Treben   štítná   keř   hlavy   Váňa   recept   postup   nežádoucí   bylinná směs   kolika   zalijeme   kontraindikace   minut   fytoterapie   bylina   kontraindikace   bolest   ovoce   děti   vývar   antibiotik   Zentrich   kůže   vliv   zpracování   neht   použití   zelenina   koupel   rostlina   arteriskleróza   krvácení   choroba   rýma   sirup   ledvin   vitamin   vřed   mateřské   hemeroid   krk   Galenos   ateroskleróza   zdraví   trávicí   zlomenin   Zentrich   komplikace   studené   játra  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)