Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniPampeliška lékařská roste jako nepříjemný plevel na trávnících, pro trpící lidi je však  cennou léčivkou. Kvete v dubnu a v květnu na mezích, loukách a trávnících.   Koberec ze žlutých květů nás každý rok na jaře obšťastňuje. Rostlina se  vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým plochám. Vyznačují ji dvě  vynikající vlastnosti – léčí choroby žlučníku a jater.  



Účinky rostliny:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážka
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • vypocení
  • podpora močení, zadržování tekutin v těle

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory  květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá. Již sama jsem si zvykla na jaře  předkládat salát z pampelišky nebo k večeři připravit salát smíchaný s  brambory, doplněný vajíčky naměkko. Když jsem byla v Jugoslávii, tak  hosté lázní, kromě jiných čerstvých salátů, denně dostávali mističku salátu z  pampelišky. Lékařem tam byl známý specialista na játra. Na mou otázku  odpověděl, že pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že  čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu,   rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě) . Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli  denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. stvol-pampelisky-obrazek-fotografie-jatra-zlucnik-zlucove-cestyNejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až  potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený,   křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie). Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou  ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni  vynikajícím účinkem.

Pampeliška však pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky,   vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou  bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro  své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.  

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.   Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako  zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní. Pampeliška patří k rostlinám,   které ani v zimě neodpočívají a rostou i ve studeném období.

Každým rokem si na jaře dělám z květů pampelišky sirup, neboť má vynikající chuť a přitom je i  prospěšný zdraví. Vánoční perník si připravuji jen se sirupem z pampelišky. Moje matka jednou potkala  ženu, která nesla plnou zástěru květů pampelišky. Když se jí ptala co s tím bude dělat, dozvěděla se recept  na přípravu vynikajícího pampeliškového sirupu, který vám nyní píši, abyste si ho i vy mohli udělat.

Pampeliškový sirup: Do  jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu zahřejeme do varu.   Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme přes síto, necháme  odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram přírodního cukru, půlku  citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií, použijeme ho bez kůry). Více citrónu  se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala  bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být  hodně hustý, protože by po delším skladování krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by  začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí sirup, který výborně chutná, když jím ráno potřeme  rohlík nebo chléb s máslem.

Jednou u nás pracoval truhlář, kterému jsem k večeři připravila chlebíčky. Rodina však s chutí  pojídala máslové chlebíčky s čerstvým, právě uvařeným sirupem z pampelišky. I náš truhlář na ně dostal  chuť. Byl včelař a nevěřil, že jsem si „med“ sama připravila. Byl nadšený a povídal, že sirup se dá těžko  rozeznat od pravého medu. Musíme ještě poznamenat, že lidé s nemocnými ledvinami nesnášejí kyseliny,   které obsahuje pravý med, proto je pro ně sirup z pampelišky přijatelnější.  

Tato cenná, léčivá rostlina má v lidovém léčitelství významné místo. Žel, že většina lidí ji neuznává a  považuje ji za dotěrný plevel. V procesí na Božím těle jsem si všimla, že mladík, který nesl prapor, má  tvář znetvořenou od akné (uhry na tváři) . Jeho matku jsem upozornila na krev pročišťující kopřivu a  pampelišku. Matka ani jednu z nich neznala, ačkoliv bydlila v malém městečku. Když jsem jí rostliny  ukázala, odpověděla mi uraženě, že přece nemůže svému synovi dávat takový plevel.  

 

ZPŮSOBY UŽÍVÁNÍ PAMPELIŠKY LÉKAŘSKÉ:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den  zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Salát z pampelišky: Z čerstvých, syrových kořenů a listů (vizte příslušný text).  
  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.  
  • Pampeliškový sirup: vizte příslušnou stať v textu.
  • Pampeliškový med: recept zde.  

 

Zdroj:   Maria Treben, Zdraví z boží lékárny

maria-treben-bylinky-ucinky-na-zdravi

 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kornatění   chřipka   sliznice   antibiotik   arteriskleróza   ruka   nálev   Podhorná   tlak   zácpa   návod   migrén   komplikace   Zentrich   využití   sirup   pijeme   Treben   sběr   užití   revma   kolika   kontraindikace   odvar   kloub   plísně   opar   vitamin   zánět   řídnutí kostí   víno   zdraví   zápal   kůže   kameny   použití   mateřské   chladné   játra   čaj   artróza   Galenos   strom   hemeroid   fytoterapie   trávicí   astma   plíseň   pálení   menstruační   premenstruační   chřipka   vývar   indikace   vitamín   akné   nachlazení   dásně   bylinná směs   stonek   olej   bolest   rýma   výroba   sušení   krvácení   fermentace   viry   inhalace   květ   žaludek   tinktura   horečka   vliv   kapsaicin   list   neht   Moučka   střev   mrtvice   Janča   Janča   kůra   Váňa   Mattioli   pěstování   hemoroid   mensturace   písek   zelenina   studené   nežádoucí   končetina   alergie   nať   slezina   nemoc   děti   slezina   šlacha   pupen   horké   obsažené   kvasinky   brnění   slinivka   metabolismus   roztroušená   krk   choroba   nohy   bylinka   koupel   postup   prášek   noha   hlas   jaterní   osteoporóza   štítná   houba   Paracelsus   Zentrich   recept   ledvin   bylina   stvol   katar   hlavy   teplé   zpracování   minut   stonek   močopudný   abytyše Hildegarda   kořen   srdce   průjem   zelina   ovoce   epilepsie   angína   babské rady   ateroskleróza   zalijeme   žlučník   obsahuje   vřed   vlas   játra   dna   zlomenin   zrak   Avicena   kojenec   rostlina   keř   sval   kontraindikace  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)