chmel ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiChmel otáčivý neboli pivník patří do čeledi konopovité. Latinský název je humulus lupulus. Ovlivňuje nespavost, migrénu, žaludeční problémy, je to anafrodisiakum. Chmel otáčivý je vytrvalá liánovitá rostlina s plazivým, bohatě rozvětveným oddenkem a četnými kořeny. Listy má hluboce dlanitě členěné, tří- až sedmi laločné, hrubě pilovité. Lodyha je až 6 m dlouhá, drsně chlupatá, oplétavá.


Účinky rostliny:

Chmel je dvoudomá rostlina, samičí mají podobu jehnědů, samčí květy rostouve svazečcích. Rostlina charakteristicky voní a je pravotočivá. Kvete od května do července.

 

Používané částí

Sbírají se jehnědovité šištice.

 

Účinky chmele, léčivé vlastnosti

Chmel má především mírně sedativní účinky - uklidňuje. Proto se dává do čajů na spaní, zklidnění, při nervozitě - nervovém podráždění, na zklidnění pohlavního pudu. Dále pomáhá při trávení a žaludečních potížích. Působí mírně močopudně a antibakteriálně. Pomáhá i při klimakterických potížích. Uvolňuje křeče.

 

Způsob použití

Protože sušené šištice rychle ztrácejí na účinnosti, je vhodné z nich připravit tinkturu, která se dávkuje 3x denně 30 kapek.
Z chmelových šištic děláme nálev, v dávce jedna polévková lžíce na šálek čaje. Vhodnější však je použít chmel do bylinných směsí.

 

Kontraindikace, nežádoucí účinky

Chmel může způsobit alergické reakce, a to i po čase bezproblémového užívání. Chmel se neužívá ve vysokých dávkách a nikdy ne déle, než 3 měsíce.

 

Použiti v kosmetice

Chmelové extrakty mají omlazující účinek na pleť, přidávají se do krémů, pleťových masek a konec konců se pivní koupele staly hitem wellness zařízení. Chmel je obsažen i v různých pivních šamponech, které zvyšují lesk vlasů a omezují jejich lámavost. K tomu nám doma dobře poslouží i mytí vlasů v "obyčejném" pivu.

 

Použití v kuchyni

Chmel je samozřejmě všem dobře znám z pivovarnictví. Ovšem mladé výhonky a listy se dají vařit jako zelenina podobná chřestu.

 

Rozšíření a výskyt

Planý chmel se vyskytuje v celém mírném pásmu Evropy a Asie. Roste na vlhčích místech. Na březích potoků, v houštinách, lužních lesích atd.

 

Sběr

Pro bylinářské účely se dá sbírat jak pěstovaný chmel, tak planě rostoucí. Samičí šištice se sbírají na podzim po plném dozráním, avšak před tím, než začnou hnědnout. Sběr probíhá přes den. Chmel se suší bez problémů, avšak sušená droga příliš dlouho nevydrží. Už kolem Vánoc ztrácí na účinnosti.

 

Možnost záměny

 Možnost záměny není.

 

Poměr sesychání

1:4

 

Pěstování chmele

Na jaře se dají brát nové výhonky ze starých rostlin. Sázejí se do vlhké půdy bohaté na živiny. Chmel snáší slunce i polostín, musí se všakzalévat v době sucha. Pne se kolem vysokých podpěr.

 

Jaké látky obsahuje chmel:

Silice (myrcen), hořčiny (lupulon, humulon). třísloviny,cholin, fytoncid, flavonoidy, minerální látky, pryskyřice.

 

Zajímavosti o chemlu

Některé zdroje uvádějí, že kouření chmele má podobné účinky jako kouření konopí. Obě rostlinypatří do stejné čeledi. V pivovarnictví se používají pouze samičí, neoplodněné rostliny, opylení snižuje kvalitu chmele na výrobu piva.


Pojednání z facebookové skupiny Přátelé léčivých rostlin:

"Lepší pivo v žaludku, než voda na plicích."
Jára Cimrman

Chmel patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Řekové a Římané ho používali jako močopudný a krev čistící prostředek. Později se používal na poruchy zažívání, zlepšení spánku a dokonce i při tuberkulóze. Jeho léčivé účinky oceníme i dnes. Právě teď je doba pro sběr samičích šištic, ještě dříve než zhnědnou. Problémem chmelu je, že velmi rychle ztrácí účinné látky. O nějaké přijdeme již během sušení a zbytek se rychle vytrácí, takže již kolem vánoc jich nemá dostatek. Pro tyto účely si můžeme vyrobit tinkturu. V prodávaných doplňcích stravy se někdy využívá ošetření chmele tlakem, kdy zůstávají účinné látky zachovány.

Někteří budou protestovat, jiní se radovat, ale léčivé je i pivo. To se ale vyrábí ze sušeného chmele a tak k dosažení podobného účinku by bylo nutné pivo s vysokým obsahem chmele, ale to je příliš hořké. Nahradit to zvýšeným množstvím také není dobrý nápad. Léčivost chmele pak předčí negativa alkoholu a také příliš vysoká energetická hodnota. Takže, popíjení piva v malých dávkách je velmi zdravé, ale všeho moc škodí. To ovšem platí i o chmelu. Musí se užívat pouze v doporučených dávkách a ne déle než tři měsíce. Tinktura z chmele je velmi silná a měla by se užívat skutečně před spaním. Rozhodně byste po jejím užití neměli řídit nebo vykonávat jinou činnost vyžadující soustředění. Pro zlepšení spánku se také vyráběly polštářky se sušeným chmelem a prý opravdu pomáhaly. Ovšem chmel není zdaleka dobrý jen pro poruchy spánku. Může nám prospět i jinak.

Chmel má antibiotické, protizánětlivé a močopudné vlastnosti. Podporuje chuť k jídlu a trávení. Podle posledních výzkumů velmi dobře působí proti bakterii helicobacter pylori, která žije na sliznicích žaludku a dvanácterníku, je příčinou chronických zánětů, vředů a při jejím dlouhodobém působení i rakoviny žaludku. Chmel také obsahuje látky podobné ženským hormonům a pomáhá tak při problémech s menstruací a v klimakteriu. Tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Působí jako přírodní sedativum, tlumí bolesti, křeče a snižuje horečku. Působí proti tvorbě nádorů, zvláště prsu, prostaty a dělohy. Příznivě ovlivňuje psychiku, pomáhá při neuróze, hysterii a depresi. Pomáhá při předčasné ejakulaci, chrání nervové buňky před poškozením, slouží jako prevence Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, omlazuje pleť.

Zevně se využívá jeho dezinfekčních a protizánětlivých účinků při léčbě různých zanícených ran.

Chmel může u některých lidí vyvolat alergickou reakci a to i po delší době užívání. Nikdy neužíváme déle než tři měsíce. U některých lidí může nastat alergická reakce již při sběru šištic.