talinum účinky zdraví využití použitíRod talinum, Talinum, z čeledi šrůchovitých, Portulacaceae, zahrnuje asi 50 druhů původem z tropů i subtropů, zvláště Ameriky. Jsou to lysé byliny, polokeře až keře, polopoléhavé nebo vzpřímené, se střídavými, masitými, plochými nebo kulatými listy, s vrcholovým nebo úžlabním květenstvím, zřídka s jednotlivými květy. Pod okvětím jsou dva volné, často opadavé listeny, okvětí je pětičetné. Tyčinek je mnoho, pestík má svrchní semeník a trojklannou bliznu. Plod je jednopouzdrá tobolka s mnoha semeny.


Účinky rostliny:

Řada druhů se pěstuje i v Africe, ale především v jihovýchodní Asii, kde se využívá jako náhražka ženšenu. Patří tedy mezi posilující a povzbuzující prostředky upravující narušené životní funkce organismu.

V minulosti pěstovaly některé tyto druhy i naši zahrádkáři pod zavádějícím názvem "korejský ženšen", se kterým nemá naprosto nic společného.

 

Botanický popis: 

Talinum latnaté, Talinum paniculatum (syn. T. patens), je jednoletá tučnolistá bylina. Kořeny jsou svazčité, dužnaté, rozvětvené, stonek vzpřímený, rozvětvený, dosahující výšky asi 0,6 m. Listy jsou obvejčité až lžícovité, oboustranně lesklé, zužující se směrem ke krátkému řapíku.

Květenství má velké množství drobných růžově červených kvítků.

Plody jsou drobné, asi 3 mm velké tobolky, obsahující velké množství malých, černých a lesklých semen.

Dalším druhem je talinum trojhranné, Talinum tríangulare (syn. T. crassifolium), až 0,9 m vysoký polokeř, původem ze stejné oblasti. Je znám jako tzv. ceylonský nebo filipínský špenát
Kořeny obsahují mimo jiné steroly kampesterol, stígmasterol a (3-sitosterol, kyselinu šťavelovou, sapogeniny, betain, syringin a draselné soli. Možný je i obsah dopaminu, a dokonce noradrenalinu.

 

Výskyt: 

Původní rozšíření zahrnuje jih USA, ale také Střední a Jižní Ameriku včetně karibské oblasti. Roste zplaněle, ale také se hojně pěstuje jako listová zelenina nebo léčivá rostlina i v dalších zemích, především v západní Africe a jihovýchodní Asii.

 

Použití, využití, účinky na lidské zdraví

Léčivé účinky těchto druhů jsou nesporné, i když je to paradoxně především v rámci lidového léčitelství východní a jihovýchodní Asie. Doporučuje se zde jako náhražka ženšenu, tj. jako posilující a povzbuzující prostředek, který upravuje některé narušené funkce organismu. Užívá se při horečnatých a plicních onemocněních doprovázených kašlem a večerním pocením. Má však i močopudné účinky, léčí průjem a menstruační potíže.

 

Zpracování: 

Z kořenů se připravuje odvar nebo tinktura, dužnaté listy se v Asii často a s oblibou používají jako zdravá listová zelenina, hlavně do polévek.

Tuto rostlinu lze u nás bez větších problémů pěstovat jako jednoletou kulturu. Buď předpěstujeme sazenice, které se vysazují v druhé polovině května do volné půdy, nebo se ve stejnou dobu provádí přímý výsev.

Kořeny se sklízí před příchodem prvních podzimních mrazíků, nať lze konzumovat v průběhu celé vegetace.

 


Související pojmy: 

Vitásek ► okanogeneze ► latnaté ► calycinum ► pěstování ► eshop ► cena ► ceník ► brevifolium ► paniculatum ► wikipedie ► prodej ► léčivka ► caffrum