puerarie lalocnata ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiPuerárie laločnatá, tzv. kudzu, (latinsky pueraria lobata synonymně P. thunbergiana, P. hirsuta), je vytrvalá bylina z čeledi bobovitých, fabaceae. Má hlízovité kořeny a až 10 m dlouhou, oblou, chlupatou, plazivou až popínavou lodyhu. Z ní vyrůstají na dlouhém řapíku trojčetné listy složené z vejčitých, špičatých, celokrajných až laločnatých chlupatých lístků. Květenství je vzpřímený, až 25 cm dlouhý hustý úžlabní nebo vrcholový hrozen. Motýlokvěté květy jsou nachové, plod rovný, smáčklý a až 8 cm dlouhý lusk se 3-5 semeny.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • detoxikační účinek

  • opilost a kocovina

  • zlepšuje prokrvení mozku

  • vysoký tlak krve, hypretenze, hypertenzní choroba

  • stabilizace glykémie, hladiny krevního cukru glukózy

  • močopudný účinek, podpora močení

  • vyvolává pocení

  • horečka - snižuje teplotu

  • chrání organismus před následky účinků alkohol a drog

  • angina pectoris (ucpané cévy zásobující srdeční sval myokard)

  • ucpaný nos

  • kopřivka

  • poranění, zranění

  • otrava alkoholem

  • nechutenství

  • nadýmání

  • zvracení krve, hematemeze

  • spalničky

Pochází pravděpodobně z Číny nebo Japonska, v Číně byla známa již v době Šen-nunga, tj. v letech 2737 - 2697 př. n. l. Nyní se pěstuje v mnoha zemích východní a jihovýchodní Asie, v jižní Africe, v USA, Argentině, Austrálii a jinde.

Z dalších druhů se využívá i puerárie Thomsonova, Pueraria thomsonii, která se pěstuje v jižní Číně a ve Vietnamu. V jižní Číně, v Barmě, Malajsii a Indonésii je rozšířena puerárie fazolová, Puerariaphaseloides. Před více než 100 lety se z Asie do USA rozšířila puerárie pyskatá, Pueraria labiata, které zde zplaněla. Plazí se po telefonních sloupech, opuštěných domech a jako plevel je ničena.

 

Obsahové látky

Kořenová hlíza (Pueraria radix) obsahuje flavonoidy, především deriváty isoflavonu puerarin, daidzein, daidzin aj., sterol ß-sitosterol, kyselinu glutamovou, máselnou, arachinovou, asparagovou a adenin.

 

puerarie lalocnata ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti 3Léčebné účinky

Moderní medicína: Snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi, zlepšuje prokrvení mozku. Stabilizuje nervový systém, neboť podporuje tvorbu hormonů serotoninu a dopaminu v mozku a umožňuje jejich delší setrvání v oběhovém systému.

Využívá se k vyvolání pocení, působí proti horečce, podporuje sekreci tělesných tekutin, zvláště moči.

Má výrazné detoxikační účinky, proto se doporučuje při otravách způsobených drogami a alkoholem. U alkoholu je to tím, že se podílí na procesu zpomalování rozkladu etanolu na škodlivý aldehyd kyseliny octové, a tím podporuje regeneraci alkoholem poškozeného organismu. Vnitřně slouží při vysokém krevním tlaku, angině pectoris, diabetů, ucpaném nosu a kopřivce. Zevně potom na traumatická poranění.

Tradiční čínská medicína: poskytuje rostlina (ge gen) drogu s povahou vyrovnanou, chutí sladkou a palčivou, vazbou k dráze sleziny a žaludku. Uvolňuje povrch a svaly, zvedá jang, rodí tekutiny, zastavuje pocení, tiší žízeň a staví průjem. Užívá se při nachlazení a chřipce, při bolestech hlavy u horečnatých nemocí, při průjmu, spalničkách, opilosti a hypertenzi.

Drogou je však i květ (Pueraria flos), který má povahu vyrovnanou, chuť sladkou a vazbu k dráze žaludku. Posiluje slezinu a odstraňuje následky nadměrného požívání alkoholu. Užívá se při otravě alkoholem, zvracení krve, nechutenství a nadýmání.

 

Kontraindikace

Dodržujte dávkování, neužívejte při chladu v žaludku, pocení v důsledku oslabení ochranné čchi. Neslučitelnost není známa.

 

Dávkování, užití, využití

Z denní doporučené dávky 4-10 g suché drogy se připravuje odvar, který se užívá ve dvou dávkách na lačno.

 

Kulinářské využití (využití v kuchyni)

V kořenové hlíze se nachází velmi kvalitní škrob podobný tomu, který obsahují oddenky maranty třtinovité (Maranta arundinacea). Slouží jak k výrobě samotného škrobu, tak i v místní kuchyni, kde se používá do polévek podávaných při virové a bakteriální infekci, ale také při léčbě "kocoviny". Jinak se hlízy rovněž pečou, dusí, smaží, případně jinak upravují.

Poznámka: V humidních tropech je významnou pícninou, protierozní rostlinou a slouží i na zelené hnojení. Lodyhy obsahují vlákna využívaná v hlavně v čínském textilním průmyslu k výrobě žluté látky "gehbu", tzv. vinné látky, užívané zvláště v teplém letním období. Roste dobře i ve stínu, proto se pěstuje často jako podkultura v plantážích kaučukovníku, kokosové palmy, palmy olejné apod. Ke krmení hospodářských zvířat se využívá i kořenová hlíza.

 

puerarie lalocnata ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti 2Možnosti pěstování v podmínkách ČR, české republiky

Tato rostlina je rozšířena v teplých oblastech celého světa, např. v USA je dnes považována za zavlečený plevel. Pěstování u nás se omezuje na vytápěné skleníkové prostory.

 


Související fráze:

mirifica ► recenze ► puerárie Thomsonova ► Pueraria thomsonii ► pyskatá ► labiata ► gehbu ► diskuze ► nejlevnější ► čaj ► radix ► kořen ► Uherský Brod svat. Čeha ► prodej ► eshop ► pěstování ► sazenice ► semena ► lodyha ► olej ► koupit ► kapky ► tinktura