kardamomovnik kardamovnik ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi pestovani davkovaniKardamomovník obecný (latinsky elettaria cardamomum) - lipská nauka o léčivkách konkrétně o kardamomu píše: "Má tu moc posilovat svou vůní, a kvalitami svým i uvolňuje. Při nemoci žaludku a k posílení trávení dej prášek cardamomu s plody anýzu do nápoje či krmě. Pro vzbuzení chuti a proti vrhnutí z příčiny studené smíchej prášek s mátovou šťávou a jídlo do toho ponoř a dej to nemocnému. A nebo vař prášek cardamomový s čerstvou nebo sušenou mátou v octě a ponoř do toho houbu a na žaludeční jamku ji přilož."


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zlepšuje trávení
  • podporuje tvorbu trávicích šťáv
  • zlepšuje stav žaludeční sliznice
  • plynatost
  • pocit plnosti
  • zápach z úst
  • žlučové kameny, žlučníkové kameny, žlučový písek
  • křeče trávicího traktu
  • horečka
  • ledviny - nemoci ledvin

Historie

V antice přicházel kardamom od řeky Indus přes Kábul a Kandahár do Babylonie a odtud přes Sýrii do římské říše. Jak referuje Dioskurides, byl ceněn při kašli, ledvinových chorobách, žaludečních bolestech a břišních křečích. V klášterní medicíně byl kardamom klasifikován jako hřejivý a vysušující, z kteréhožto důvodu jej dominikánský učenec Albert Veliký ve 13. století doporučoval proti »vlhké hlavě«, tedy proti horečce. Především však byl kardainom, který je v Indii tradiční součástí směsí karí (curry), důležitým lékem na žaludek.

 

Pěstování kardamomovníku

Až 4 metry vysoký kardamomovník patří do čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Pravý kardamom roste na malabarském pobřeží Západní Indie, na Srí Lance, na Sumatře a v Číně.

 

kardamomovnik kardamovnik ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi pestovani davkovani 2Sběr a účinné látky

V léčitelství se téměř výhradně používá semeno, protože má vysoký obsah obsahových látek, především silice (3 -10 procent). Vůně a chuť silice stimuluje tvorbu trávicích šťáv a povzbuzuje sliznici žaludku.

 

Účinky, použití, využití semene kardamomovníku a tinktury

Vědecky uznávané je použití kardamomového semene při zažívacích potížích, především při plynatosti a pocitu plnosti.

V empirickém léčitelství se pro odstranění zápachu z úst žvýkají semena nebo se vyplachuje či kloktá zředěnou kardamomovou tinkturou.

 

Dávkování a způsoby aplikace

Čaj (nálev) připravený z rozmělněného semene pomáhá při zažívacích potížích obzvláště účinně v kombinaci s kmínovými a fenyklovými plody. Denní dávka kardamomového semene činí jen 1,5 gramu. Kardamom se přidává i např. do kávy, kdy jí dodává originální příchuť.

 

Kontraindikace a vedlejší účinky

Při žlučových kamenech lze kardamom užívat pouze po konzultaci s lékařem. Vedlejší účinky nejsou známy.

 


Související pojmy:

kardamon ► v kuchyni ► káva ► mletý ► zelený ► koření ► prodej ► eshop ► kde koupit ► kde sehnat ► pěstování ► recepty ► čaj ► zelená káva ► čím nahradit kardamom ► cena ► ceník ► nemoci ► léčení ► roztroušená skleróza mozkomíšní ► RS ► do kávy