bob ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniBob obecný (latinsky Vicia faba) zahradě nejen dodá přirozený dusík, ale boby si můžete sníst pokud na vás při okopávání bylinek přijde náhlý hlad. Dlouhoplodé a windsorské odrůdy existují již léta a dají se lehce sehnat. Přesto existuje několik odrůd, mezi nimi některé s naprosto bílými květy jako „Merlin" nebo čistě fialovými, nazývaný „Merkur", které stojí za tu námahu, abyste se po nich pídili. V oblastech s mírným podnebím jej můžete vysévat od konce října do února.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • neklid, napětí, úzkost, poruchy nálady
  • zvýšené močení (diuréza)
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • ischias (zánět nebo dráždění sedacího nervu)
  • křeče svalů
  • dna, artritis uratica
  • prevence vrásek (zevní použití)
  • zjemnění kůže (např. na prsou a břichu)

  • využití jako biohnojivo na zahrádce (dodávají přirozený dusík půdě a tím i ostatním rostlinám)

Účinky bobů na zdraví

Kvetoucí vrcholky, listy a lusky jsou užívány ve fytoterapii k léčbě diurézy, což může ulevit při vodnatelnosti, revmatismu, ischiasu a při dně. Krásné Římanky používaly mouku z bobů, aby oddálily tvorbu vrásek (vizte recept níže).
Sehnat mouku z bobů není snadné: objevuje se v mnoha předpisech , ale ne v obchodech. Nic vám nebrání vypěstovat si boby doma.

 

Pěstování, sázení, výsev

V chladných krajích vysazujte od února do začátku dubna. Rostliny přihrnujte, jakmile dorostou do výšky 20 centimetrů: napomáhá to lepšímu zakořenění a zabraňuje, aby boby polehly pod tíhou lusků.

Ve větrných oblastech na koncích řádku zatlučte podpěrné tyče a mezi nimi natáhněte provaz, který bude rostliny podpírat.

Mšice jsou vyhlášené svou slabostí pro boby. Občas je také může napadnout plíseň a padlí. Zaštípněte je, jakmile začnou kvést, abyste napomohli vytváření lusků a odklidili mšice, které se usazují hlavně na vrcholku rostliny.

Zavlažujte boby, pouze pokud je půda suchá. Jako všechny bobovité i bob vstřebává dusík ze vzduchu. Je tudíž zbytečné dodávat mu hnůj nebo dusíkatá hnojiva.

 

Co mi nedávno napsala jedna bylinkářka

"Nejsem vždy rozumná, ale boby, to je hotový nerozum! Syrové boby křoupám již dopoledne, když mi během zahradničení vytráví. Pak si z něj s chlebem a jemně slaným máslem udělám večeři. Z přemíry labužnického potěšení už nemám sílu sníst cokoli jiného. Samozřejmě je přidávám do fůry rodinných jídel!"

 

Biozahrádka

Jsou vynikajícím zeleným biohnojivem, pověstným v Neapoli od 18. století. Po výsadbě bobů, která obohatí půdu o dusík, je vhodné zasadit listovou zeleninu, jako třeba salát. Boby milují společnost sazenic kopru. Vysazuji jej k bobům rok co rok a pokaždé spolehlivě zabrání výskytu mšic na bobech.

 

Lidové pověry

V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.

 

Účinky na zdraví

Diuretikum, sedativum, spasmolytikum...

Kvetoucí vrcholky, listy a lusky jsou užívány ve fytoterapii k léčbě diurézy (nadměrné močení). Ulevuje při vodnatelnosti, revmatismu, ischiasu a při dně. Krásné Římanky používaly mouku z bobů, aby oddálily tvorbu vrásek.
Sehnat mouku z bobů není snadné: objevuje se v mnoha předpisech, ale ne v obchodech. Použijte svůj šarm a jednoduše ji vymamte ze svého pekaře!

 

Využití v kuchyni

Syrové boby jsou lahodné nejen solené nebo v salátech, ale boby čerstvé či sušené jsou vynikající uvařené: budou vždy lahodné v polévce, ve vařeném masu se zeleninou, v rizotu, ve směsi mladé zeleniny osmahnuté na pánvi či samotné se smetanou a koření jako příloha k bílému masu, vepřovému nebo sýru!
Velmi mladé lístky z vrcholků rostlin můžete jíst syrové v salátech.
O něco starší lístky můžete uvařit v polévkách nebo v pečivu se zeleninovou náplní.
Proslavené ragú z fazolí a masa z francouzského jihozápadu bylo původně připravováno z bobů ještě předtím, než fazole dorazily do Francie. V současnosti jsou ve Španělsku boby součástí fabady. V severní Africe jsou hlavním složkou chorby a hariry. Saturejka je lehce zvýrazní a zároveň usnadní jejich trávení, stejně jako kmín, římský kmín nebo anýz, jež je příhodně doplňují. A konečně, nevyhazujte jeho křehké lusky: jsou velmi chutné osmahnuté na pánvi.

 

Pyl z bobů a dědičný favismus

Vdechnutí pylu kvetoucích bobů nebo požití semen může občas způsobit otravu zvanou „favismus", známou již od dob antiky. Tuto chorobu, která se přenáší geneticky z rodičů na děti, vyvolává látka obsažená v květech a plodech bobu. Celá rostlina je pro náchylné jedince toxická díky dědičné nepřítomnosti jednoho enzymu v červených krvinkách.

 

Maska proti vráskám - recept

  • 3 polévkové lžíce mouky z bobů
  • 1 kávová lžička pšeničných klíčků
  • 7 kávová lžička medu
  • odvar z kerblíku

Všechny přísady smíchejte, kromě odvaru z kerblíku. Ten přimíchávejte postupně, až získáte Hádkou, ale ne tekutou směs. Masku naneste . tenké vrstvě na obličej a krk. Nechejte působit přibližně 20 minut, pak ji odstraňte pomocí vlhké žínky. Opláchněte odvarem z kerblíku.
Tato maska je rovněž vynikající pro poprsí a břicho. Pokud ji budete chtít takto použít, zdvojnásobte množství přísad pro ňadra a ztrojnásobte, budete-li si ji přát nanést i na břicho. Pro velmi jemnou pokožku...

 


Související pojmy:

pěstování ► semena ► semínka ► eshop ► kde koupit ► rozmnožování ► množení ► škůdci ► choroby ► nemoci ► lusk ► pokrmy ► recepty ► zdraví ► fabada ► chorba ► harira ► mouka ► obklad ► rozemletý ► sušený ► čerstvý ► syrový ► koňský ► herbicid ► kulinářské ► v kuchyni ► jak využít ► krmení ► postřik ► odrůdy ► jak vařit ► kdy sklízet ► pro zvířata ► výnos ► sterilovaný ► použití ► fava fazole ► na ryby ► zdraví ► prsa ► bříško ► zadeček