Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.
stevie-sladka-rostlina-ktera-mozna-nahradi-sladidlaNajdeme v rostlinné říši sladidlo, které bychom mohli používat s čistým svědomím? Cukry jsou pro rostliny základní zásobní látkou, Zajímavé je, že cukry dokážou vyrábět jenom rostliny. Živočichové tohle nedokážou, proto je musí získávat ze své potravy. Během historie člověk postupně zjistil, že druhů, které cukrů obsahují větší množství, je víc, a začal je ve větším množství využívat.


Účinky rostliny:

  • antibakteriální účinky
  • hojivé účinky
  • zvýšení citlivosti na hormon slinivky břišní inzulín

Na celé zeměkouli lidé spotřebují ve své stravě tuny fruktózy, která prokazatelně poškozuje zdraví (článek o vlivu fruktózy na lidské zdraví je zde). Jak to vyřešit? Mohla by pomoci mexická agáve? Ne. Obsahuje vysoký podíl fruktózy – až 50 gramů na 100 gramů sirupu. Nebo třeba javorový sirup? Bohužel také nikoli. Z 60 % obsahuje sacharózu.

 

Téměř zázračná stévie

V poslední době se hodně mluví o stévii, odborně stevia rebaudiana, hvězdnicovitá rostlina. Původně pochází s Paraguaje. Obsahuje látku zvanou steviosid, který je až třistakrát sladší než řepný cukr sacharóza. Velká výhoda této rostliny je právě to, že látka, která je sladká (steviosid), je necukerné povahy a v lidském těle se vůbec nerozkládá a vůbec není trávena a prochází traktem v nezměněné podobě. Takže my vlastně jediné, co z toho máme, je ta sladká chuť, ale ani jediná kalorie navíc.

Tato rostlina má i léčivé účinky. Zvyšuje citlivost na inzulin a po jídle snižuje množství glukózy v krvi. Udává se, že působí příznivě i na hladinu cukru v játrech a povzbuzuje činnost slinivky břišní. Na rozdíl od cukru má antibakteriální a hojivé vlastnosti. Má dobrý vliv na sliznici dutiny ústní a zuby (na rozdíl od klasických cukrů).

 

Výroba extraktu ze stévie

Zajímá vás, jak získat steviosidy ze stévie? Jednoduše. Extrakcí. V domácích podmínkách vám mohu nabídnout dvě základní varianty: extrahování do vody, a potom v alkoholu. Extrakce do vody je úplně jednoduchá a hlavně dostupná. Stačí k tomu voda a sušené listy stévie. Je úplně jedno, zda jsou drcené nebo celé.

Nejprve necháme uvařit půllitr vody. Ve varné konvici nebo na plotně. V tom případě v nerezovém hrnci. Vodu necháme chvíli odstát, aby nebyla vroucí. Budeme ji totiž přelévat do porcelánové, skleněné nebo plastové nádoby. Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny hrnku až jeden hrnek sušené stévie. A pozor – důkladně promíchejte. Nechte dva dny odstát. A během těchto dvou dnů občas promíchejte. Během těchto dvou dní probíhá ve vodě louhování sladkých šťáv z listů stévie. Před scezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již směs nemíchejte. Vezměte čistou láhev, vypláchnutou horkou vodou. Přes jemné sítko, filtr nebo čistý kapesník extrakt přefiltrujte. Láhev dobře uzavřete a uložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu.

 

Pěstování stévie

Pěstovat stévii je úplně jednoduché. Stačí dvě hlavní věci: světlo a teplo. V zimě stévie přezimuje v místnosti, kde musí být minimálně 5 až 10 °C. V zimě také shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny. No a důležité je také pořádně, důkladně zalévat, aby hlína byla stále vlhká.  

 

Množení stévie řízkováním koženů nebo odnožemi

Stévie se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, nebo odnožemi. Nať se sklízí dva až třikrát za sezónu seřezáním. Většinou se pak suší. Rostlina zanedlouho obrazí novými stonky a listy.

Poznatky o pěstování stévie se nám ještě budou hodit. Vědci ve Spojených státech totiž nedávno srovnávali metabolizmus fruktózy s metabolizmem etanolu. Zjistili, že nadměrný přísun fruktózy způsobuje stejné problémy, jako alkohol. Fruktóza pouze nevyvolává opilost. Vědci proto začali bít na poplach a požadují omezení spotřeby cukru. Dokládají, že by se cukry, které jsou silně návykové, měly danit úplně stejně jako alkohol nebo tabák.

 


Spolupráce:

Mgr. Tomáš Procházka, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK v Praze

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

katar   inhalace   využití   jaterní   nežádoucí   stvol   chladné   krk   hlas   pijeme   kapsaicin   střev   děti   ateroskleróza   dásně   bylinná směs   revma   nohy   ledvin   vývar   koupel   zpracování   angína   brnění   ovoce   astma   slezina   babské rady   minut   plísně   šlacha   antibiotik   dna   sval   stonek   krvácení   keř   hemoroid   nachlazení   roztroušená   epilepsie   květ   kojenec   tinktura   bylinka   končetina   kontraindikace   artróza   zelenina   odvar   Avicena   Galenos   užití   fytoterapie   zánět   řídnutí kostí   metabolismus   zápal   olej   chřipka   víno   menstruační   opar   houba   kvasinky   horečka   hlavy   srdce   zlomenin   sliznice   zácpa   recept   vitamin   pupen   kolika   Váňa   trávicí   postup   ruka   vliv   chřipka   alergie   slezina   Treben   pálení   kloub   zdraví   obsažené   štítná   žlučník   migrén   játra   Podhorná   Janča   indikace   pěstování   sušení   žaludek   zrak   Paracelsus   horké   list   abytyše Hildegarda   rostlina   hemeroid   průjem   vitamín   výroba   nať   sběr   premenstruační   bolest   Zentrich   kornatění   tlak   čaj   stonek   mensturace   slinivka   kůže   návod   mateřské   neht   teplé   nálev   kontraindikace   arteriskleróza   kůra   osteoporóza   strom   mrtvice   noha   prášek   kameny   kořen   vlas   rýma   nemoc   močopudný   játra   Janča   vřed   komplikace   použití   zelina   fermentace   Mattioli   obsahuje   viry   písek   Zentrich   sirup   bylina   zalijeme   studené   plíseň   akné   choroba   Moučka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)