Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.
stevie-sladka-rostlina-ktera-mozna-nahradi-sladidlaNajdeme v rostlinné říši sladidlo, které bychom mohli používat s čistým svědomím? Cukry jsou pro rostliny základní zásobní látkou, Zajímavé je, že cukry dokážou vyrábět jenom rostliny. Živočichové tohle nedokážou, proto je musí získávat ze své potravy. Během historie člověk postupně zjistil, že druhů, které cukrů obsahují větší množství, je víc, a začal je ve větším množství využívat.


Účinky rostliny:

  • antibakteriální účinky
  • hojivé účinky
  • zvýšení citlivosti na hormon slinivky břišní inzulín

Na celé zeměkouli lidé spotřebují ve své stravě tuny fruktózy, která prokazatelně poškozuje zdraví (článek o vlivu fruktózy na lidské zdraví je zde). Jak to vyřešit? Mohla by pomoci mexická agáve? Ne. Obsahuje vysoký podíl fruktózy – až 50 gramů na 100 gramů sirupu. Nebo třeba javorový sirup? Bohužel také nikoli. Z 60 % obsahuje sacharózu.

 

Téměř zázračná stévie

V poslední době se hodně mluví o stévii, odborně stevia rebaudiana, hvězdnicovitá rostlina. Původně pochází s Paraguaje. Obsahuje látku zvanou steviosid, který je až třistakrát sladší než řepný cukr sacharóza. Velká výhoda této rostliny je právě to, že látka, která je sladká (steviosid), je necukerné povahy a v lidském těle se vůbec nerozkládá a vůbec není trávena a prochází traktem v nezměněné podobě. Takže my vlastně jediné, co z toho máme, je ta sladká chuť, ale ani jediná kalorie navíc.

Tato rostlina má i léčivé účinky. Zvyšuje citlivost na inzulin a po jídle snižuje množství glukózy v krvi. Udává se, že působí příznivě i na hladinu cukru v játrech a povzbuzuje činnost slinivky břišní. Na rozdíl od cukru má antibakteriální a hojivé vlastnosti. Má dobrý vliv na sliznici dutiny ústní a zuby (na rozdíl od klasických cukrů).

 

Výroba extraktu ze stévie

Zajímá vás, jak získat steviosidy ze stévie? Jednoduše. Extrakcí. V domácích podmínkách vám mohu nabídnout dvě základní varianty: extrahování do vody, a potom v alkoholu. Extrakce do vody je úplně jednoduchá a hlavně dostupná. Stačí k tomu voda a sušené listy stévie. Je úplně jedno, zda jsou drcené nebo celé.

Nejprve necháme uvařit půllitr vody. Ve varné konvici nebo na plotně. V tom případě v nerezovém hrnci. Vodu necháme chvíli odstát, aby nebyla vroucí. Budeme ji totiž přelévat do porcelánové, skleněné nebo plastové nádoby. Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny hrnku až jeden hrnek sušené stévie. A pozor – důkladně promíchejte. Nechte dva dny odstát. A během těchto dvou dnů občas promíchejte. Během těchto dvou dní probíhá ve vodě louhování sladkých šťáv z listů stévie. Před scezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již směs nemíchejte. Vezměte čistou láhev, vypláchnutou horkou vodou. Přes jemné sítko, filtr nebo čistý kapesník extrakt přefiltrujte. Láhev dobře uzavřete a uložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu.

 

Pěstování stévie

Pěstovat stévii je úplně jednoduché. Stačí dvě hlavní věci: světlo a teplo. V zimě stévie přezimuje v místnosti, kde musí být minimálně 5 až 10 °C. V zimě také shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny. No a důležité je také pořádně, důkladně zalévat, aby hlína byla stále vlhká.  

 

Množení stévie řízkováním koženů nebo odnožemi

Stévie se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, nebo odnožemi. Nať se sklízí dva až třikrát za sezónu seřezáním. Většinou se pak suší. Rostlina zanedlouho obrazí novými stonky a listy.

Poznatky o pěstování stévie se nám ještě budou hodit. Vědci ve Spojených státech totiž nedávno srovnávali metabolizmus fruktózy s metabolizmem etanolu. Zjistili, že nadměrný přísun fruktózy způsobuje stejné problémy, jako alkohol. Fruktóza pouze nevyvolává opilost. Vědci proto začali bít na poplach a požadují omezení spotřeby cukru. Dokládají, že by se cukry, které jsou silně návykové, měly danit úplně stejně jako alkohol nebo tabák.

 


Spolupráce:

Mgr. Tomáš Procházka, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK v Praze

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

koupel   migrén   kontraindikace   stonek   metabolismus   bylina   chladné   kůra   bylinka   hemoroid   krk   choroba   recept   kameny   neht   pěstování   srdce   pálení   slezina   kornatění   zácpa   pupen   slinivka   šlacha   kojenec   tlak   jaterní   hlavy   zdraví   mateřské   zánět   brnění   ovoce   viry   průjem   žlučník   nachlazení   ledvin   noha   víno   inhalace   žaludek   vývar   mrtvice   mensturace   keř   astma   štítná   menstruační   hlas   trávicí   epilepsie   odvar   nemoc   angína   stonek   zelina   užití   horké   vitamin   Podhorná   houba   játra   zápal   minut   sušení   bylinná směs   hemeroid   výroba   horečka   močopudný   kapsaicin   Treben   rýma   střev   zpracování   čaj   fermentace   Paracelsus   plíseň   prášek   vitamín   akné   list   květ   nohy   katar   ruka   vřed   studené   zalijeme   teplé   Galenos   kolika   nálev   kloub   krvácení   Mattioli   premenstruační   Janča   slezina   sirup   sliznice   stvol   postup   vliv   řídnutí kostí   dna   zelenina   pijeme   sběr   nať   revma   Avicena   končetina   chřipka   vlas   chřipka   písek   zlomenin   obsažené   návod   babské rady   kontraindikace   opar   játra   ateroskleróza   olej   Janča   kořen   obsahuje   Zentrich   nežádoucí   roztroušená   plísně   sval   kůže   dásně   rostlina   alergie   Zentrich   použití   komplikace   antibiotik   bolest   abytyše Hildegarda   tinktura   arteriskleróza   strom   osteoporóza   indikace   využití   fytoterapie   artróza   Váňa   kvasinky   Moučka   zrak   děti  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)