Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vachta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniVachta třílistá (menyanthes trifoliata) - poznáte ji podle  malebných trojlístků, mezi  nimiž se třpytily bílé hvězdičky květů. Vachta roste jen na výše položených rašeliništích. Naštěstí ji lze  sehnat v lékárně. Pro  léčebné účely se používají listy s krátkým kouskem stonku, které se odstřihují tak, aby  se nepoškodily kořeny.

___

___



Účinky rostliny:

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,
kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.  

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

 

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

TIP ZBYŇKA MLČOCHA:   Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,   kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

stvol   bylina   kůra   pijeme   antibiotik   výroba   chladné   rýma   Janča   prášek   kvasinky   sval   obsahuje   hemoroid   střev   bylinka   šlacha   Mattioli   dna   nemoc   kontraindikace   angína   žlučník   dásně   rostlina   roztroušená   kolika   Galenos   fytoterapie   mateřské   zápal   plísně   noha   průjem   hlas   recept   krvácení   minut   zelenina   menstruační   užití   končetina   fermentace   neht   babské rady   jaterní   houba   arteriskleróza   zelina   hemeroid   srdce   Moučka   Treben   opar   bylinná směs   děti   kojenec   kloub   koupel   ruka   vřed   teplé   zalijeme   slezina   Janča   krk   víno   Podhorná   obsažené   Zentrich   slinivka   metabolismus   abytyše Hildegarda   močopudný   květ   viry   Paracelsus   indikace   stonek   chřipka   řídnutí kostí   chřipka   tlak   tinktura   astma   zdraví   žaludek   sběr   artróza   choroba   alergie   trávicí   strom   akné   játra   studené   zlomenin   revma   pálení   nohy   plíseň   postup   osteoporóza   zánět   zpracování   kornatění   vitamin   premenstruační   pupen   brnění   nežádoucí   ledvin   štítná   horečka   sirup   kontraindikace   inhalace   komplikace   odvar   vliv   použití   keř   stonek   hlavy   vývar   mensturace   nať   nachlazení   Avicena   kůže   horké   kapsaicin   zácpa   sušení   pěstování   nálev   bolest   zrak   vitamín   písek   Zentrich   slezina   návod   ovoce   list   migrén   kořen   olej   Váňa   čaj   játra   využití   ateroskleróza   kameny   mrtvice   epilepsie   katar   sliznice   vlas  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)