Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vachta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniVachta třílistá (menyanthes trifoliata) - poznáte ji podle  malebných trojlístků, mezi  nimiž se třpytily bílé hvězdičky květů. Vachta roste jen na výše položených rašeliništích. Naštěstí ji lze  sehnat v lékárně. Pro  léčebné účely se používají listy s krátkým kouskem stonku, které se odstřihují tak, aby  se nepoškodily kořeny.

___

___



Účinky rostliny:

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,
kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.  

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

 

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

TIP ZBYŇKA MLČOCHA:   Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,   kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kontraindikace   kontraindikace   artróza   Paracelsus   pěstování   dna   antibiotik   komplikace   končetina   slezina   zalijeme   rýma   srdce   použití   choroba   kořen   angína   kloub   čaj   bylina   krk   trávicí   arteriskleróza   fermentace   nálev   tinktura   hemoroid   ruka   strom   zlomenin   revma   Avicena   sval   užití   koupel   horké   kvasinky   bylinná směs   víno   nať   sběr   řídnutí kostí   střev   list   stvol   kapsaicin   rostlina   játra   vývar   kojenec   bolest   prášek   Váňa   zánět   plíseň   Moučka   jaterní   zelenina   Janča   pijeme   hemeroid   vřed   mrtvice   využití   vitamín   olej   hlavy   Galenos   hlas   akné   babské rady   stonek   odvar   teplé   obsažené   zrak   indikace   alergie   nežádoucí   ledvin   mensturace   dásně   recept   opar   inhalace   sušení   močopudný   abytyše Hildegarda   brnění   obsahuje   migrén   štítná   Mattioli   houba   návod   Janča   kůra   menstruační   minut   keř   zpracování   kolika   květ   viry   astma   kůže   vitamin   zápal   noha   metabolismus   roztroušená   sliznice   písek   chřipka   žlučník   Treben   horečka   Podhorná   ateroskleróza   ovoce   stonek   chřipka   zácpa   premenstruační   játra   kornatění   děti   Zentrich   chladné   výroba   pálení   fytoterapie   postup   nemoc   vliv   mateřské   katar   slinivka   pupen   nachlazení   bylinka   tlak   krvácení   studené   nohy   žaludek   osteoporóza   vlas   neht   zelina   sirup   epilepsie   zdraví   Zentrich   slezina   plísně   šlacha   průjem   kameny  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)