Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vachta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniVachta třílistá (menyanthes trifoliata) - poznáte ji podle  malebných trojlístků, mezi  nimiž se třpytily bílé hvězdičky květů. Vachta roste jen na výše položených rašeliništích. Naštěstí ji lze  sehnat v lékárně. Pro  léčebné účely se používají listy s krátkým kouskem stonku, které se odstřihují tak, aby  se nepoškodily kořeny.

___

___



Účinky rostliny:

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,
kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.  

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

 

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

TIP ZBYŇKA MLČOCHA:   Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,   kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

dásně   komplikace   obsahuje   ateroskleróza   štítná   osteoporóza   fermentace   krvácení   ovoce   použití   nohy   obsažené   Moučka   děti   zápal   plísně   využití   kontraindikace   houba   indikace   kvasinky   ruka   střev   neht   bylina   Janča   zpracování   návod   bylinka   písek   sliznice   viry   Galenos   bolest   epilepsie   jaterní   artróza   rostlina   koupel   hemeroid   akné   kontraindikace   plíseň   pálení   stonek   revma   premenstruační   játra   nálev   studené   hemoroid   Paracelsus   kornatění   kameny   postup   vitamín   angína   minut   zlomenin   arteriskleróza   stvol   sběr   Avicena   Zentrich   chladné   vřed   fytoterapie   průjem   dna   roztroušená   pijeme   vlas   stonek   horečka   mateřské   kapsaicin   abytyše Hildegarda   tinktura   nať   sirup   zalijeme   nemoc   hlas   prášek   pěstování   žlučník   astma   alergie   chřipka   slinivka   Zentrich   metabolismus   krk   sval   zácpa   strom   inhalace   Váňa   nachlazení   teplé   kojenec   slezina   končetina   zánět   kolika   kůra   katar   horké   Podhorná   víno   trávicí   zelenina   vývar   slezina   mensturace   výroba   babské rady   květ   zdraví   čaj   noha   rýma   opar   olej   choroba   ledvin   antibiotik   menstruační   brnění   močopudný   odvar   pupen   list   vitamin   zrak   zelina   játra   sušení   kloub   Mattioli   mrtvice   užití   migrén   keř   kořen   nežádoucí   kůže   bylinná směs   chřipka   vliv   Treben   tlak   srdce   Janča   hlavy   šlacha   recept   řídnutí kostí   žaludek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)