vachta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniVachta třílistá (latinsky Menyanthes trifoliata) - poznáte ji podle malebných trojlístků, mezi nimiž se třpytily bílé hvězdičky květů. Vachta roste jen na výše položených rašeliništích. Naštěstí ji lze sehnat v lékárně. Pro léčebné účely se používají listy s krátkým kouskem stonku, které se odstřihují tak, aby se nepoškodily kořeny.

___

___


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji, kupte ji v lékárně, v nějakém internetovém eshopu nebo si ji vypěstujte na svém rybníčku.

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně se začala používat až v 17.století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1(díl)
  • kořen anděliky 1

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc, nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem. 

 

Jak se jinak říká vachtě - synonymní názvy: 

Vachta třílistá ☼ Bobřek ☼ Drštky ☼ Hořký jetel ☼ Limonka ☼ Vodní jetel ☼ Trojlístek ☼ Třílistník ☼ Třírožka