Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vachta-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniVachta třílistá (menyanthes trifoliata) - poznáte ji podle  malebných trojlístků, mezi  nimiž se třpytily bílé hvězdičky květů. Vachta roste jen na výše položených rašeliništích. Naštěstí ji lze  sehnat v lékárně. Pro  léčebné účely se používají listy s krátkým kouskem stonku, které se odstřihují tak, aby  se nepoškodily kořeny.

___

___



Účinky rostliny:

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,
kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.  

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

 

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

TIP ZBYŇKA MLČOCHA:   Vachta je zákonem chráněná, nesbírejte ji,   kupte ji v lékárně nebo v nějakém internetovém eshopu.

Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná  bylinka může mít hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně  se začala používat až v 17. století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích  orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení,   při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost  upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při  jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo  chronické onemocnění žaludku.

Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové  krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se  používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.  

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji  užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými  hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný  těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

 

Čaj na žaludeční neurózu:

  • list vachty 5 (dílů)
  • nať třezalky 4 (díly)
  • oddenek puškvorce 3
  • kořen kozlíku 3
  • nať zeměžlučž 3
  • naťmáty 3
  • nať truskavce 3
  • nať pelyňku 2
  • nať řebříčku 2
  • květ heřmánku 1 (díl)
  • kořen anděliky 1

Dvě lžíce směsi dáme do čtvrt litru vody a necháme macerovat, nejlépe přes noc,   nejméně osm hodin. Ráno macerát přecedíme, na bylinky nalijeme druhý čtvrtlitr  vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme přikryté asi 15 minut a přecedíme k první  části macerátu. Čaj pijeme třikrát denně nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

obsahuje   Zentrich   kloub   srdce   zápal   chřipka   Galenos   užití   zlomenin   inhalace   indikace   sval   Avicena   sběr   olej   minut   návod   vývar   chřipka   průjem   žaludek   opar   trávicí   zácpa   antibiotik   kůra   nemoc   stonek   keř   děti   pupen   vliv   kojenec   nálev   abytyše Hildegarda   hlas   dásně   zpracování   fermentace   plísně   kořen   arteriskleróza   písek   žlučník   kameny   sirup   fytoterapie   slezina   pěstování   bylinná směs   kolika   migrén   vlas   koupel   plíseň   slinivka   osteoporóza   stvol   sliznice   sušení   nachlazení   kůže   zrak   angína   nohy   bolest   katar   kontraindikace   menstruační   revma   krvácení   horečka   výroba   brnění   odvar   Paracelsus   mensturace   Mattioli   tinktura   končetina   kvasinky   vřed   astma   tlak   prášek   bylina   chladné   rýma   čaj   kornatění   babské rady   použití   stonek   zalijeme   noha   epilepsie   Janča   pálení   premenstruační   mrtvice   zelina   hlavy   houba   obsažené   vitamin   krk   list   akné   komplikace   střev   štítná   játra   pijeme   bylinka   využití   slezina   teplé   mateřské   recept   kontraindikace   nežádoucí   víno   ovoce   ledvin   řídnutí kostí   roztroušená   Moučka   dna   ruka   postup   hemeroid   metabolismus   neht   květ   Podhorná   zánět   Váňa   kapsaicin   močopudný   šlacha   Janča   viry   játra   hemoroid   nať   rostlina   artróza   ateroskleróza   alergie   strom   jaterní   vitamín   zdraví   studené   horké   zelenina   Zentrich   Treben   choroba  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)