Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vrbka-uzkolista-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciVrbka  úzkolistá (latinsky chamaerion angustifolium)   léčí nervové potíže, zažívací problémy, chrání  sliznice.   Vrbka je vytrvalá rostlina vysoká 1-2 m. Má tlustý  zdřevnatělý kořen. Lodyha je oblá, přímá, často  s načervenalým nádechem. Listy jsou široké  1-2 cm, střídavé, kopinatě zašpičatělé, na rubu  modravé. připomínají listy vrby. Růžové až fialové   květy jsou uspořádány na konci lodyhy  do pyramidových hroznů.



Účinky rostliny:

  • neklid, nespavost, psychické napětí
  • bolest hlavy
  • protizánětlivý účinek
  • trávicí potíže, problémy
  • zánět střeva
  • zánět žaludku
  • průjem 
  • zánět močových cest
  • sliznice dutiny ústní - ochrana
  • sliznice trávicího systému - ochrana
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy, vředy kůže

Ochmýřená semena  tvoří dlouhé pukající tobolky. Rostlina se nachází  takřka vždy v početných skupinách.  

 

Používané části:

K léčebným účelům se používá list.  

 

Léčivé vlastnosti:

Vrbka se sbírá hlavně jako bylina na nervy.   Uklidňuje, odstraňuje podrážděnost, napětí,   nespavost a někdy i bolesti hlavy. Má protizánětlivé  působení, kterého se užívá při zažívacích  problémech, průjmech a zánětech v močovém  ústrojí. Poslouží též při zánětech střeva žaludku.   V neposlední řadě chrání sliznice ústní dutiny  i trávicího ústrojí.  
Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech  ústní sliznice a k obkladům na špatně se hojící  rány a vředy.  

 

Způsob použití:

Z listů se připravuje nálev i odvar. Pije se v obvyklém  množství 1/2 až 3/4 litru během dne. Většinou  se přidává do směsí.   Vrbka se někde pije místo čaje, chutná spíše jako  zelený čaj. Pro tyto účely se však fermentuje.   Na kloktadlo a obklady se používá vždy odvar.   Je možné jej připravit i z kořene. Kloktáme několikrát  denně.

 

Kontraindikace:

Vrbka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace.   Pouze trvalé nebo skoro trvalé pití vrbkového  čaje může přivodit poruchy zažívacího  traktu.

 

Použití v kuchyni:

Vrbka se hojně užívá (nejen) v trampské kuchyni.   Mladé výhonky a horní měkké části lodyhy mají  lehce nasládlou chuť a používají se jako chřest.   Krátce se povaří a mohou se jíst samotné nebo  s rýží či s masem.   Z mladých listů se dělá salát, případně je lze připravovat  jako zelí.   Ze sušených kořenů se dříve v dobách nouze  mlela mouka.  

 

Rozšíření a výskyt:

Vrbka se vyskytuje v Evropě i Asii. U nás ji najdeme  především na okrajích lesů, na paloucích,   podél cest a podobně.

 

Sběr:

Listy se sbírají na jaře, před rozkvětem. Je možné  je zdrhnout ze stonku, ovšem pouze v takovém  množství, aby to neohrozilo další růst rostliny.  

Lze i lodyhy uřezat, usušit, a teprve pak listy  zdrhnout. Sběr se provádí během dne. Sušená  droga vydrží i 3 roky.  

 

Možnost záměny:

Vrbku si můžeme pomýlit s kyprejem vrbicí, který  je však mohutnější a většinou roste na vlhkých  místech, podél vodních toků. Další záměna hrozí  s různými vrbovkami, které však mají vstřícné listy  a drobnější, jinak uspořádané květy 

 

Jaké látky obsahuje vrbka úzkolistá?  

Třísloviny, sliz, alkaloidy, pektin, vitamin Ca další.  

 

Zajímavosti:  

Chmýr z nažek se dříve používal k předení. Už  v 18. století proběhly pokusy, jak nahradit bavlnu  chmýrem z vrbky. Někde se dosud používá  jako náplň do polštářů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

koupel   hemeroid   tlak   dásně   metabolismus   nohy   návod   krvácení   Janča   zácpa   rostlina   vliv   kontraindikace   zelenina   angína   sirup   využití   plíseň   Janča   studené   jaterní   kůra   kořen   prášek   stonek   srdce   Paracelsus   děti   epilepsie   houba   olej   kameny   akné   babské rady   horečka   játra   bolest   zpracování   končetina   kontraindikace   Avicena   hlas   stonek   hemoroid   minut   chladné   písek   krk   alergie   brnění   migrén   menstruační   výroba   indikace   nemoc   zdraví   arteriskleróza   vřed   slezina   žlučník   ovoce   kvasinky   mrtvice   stvol   kloub   Mattioli   bylinka   teplé   rýma   pijeme   nežádoucí   komplikace   ruka   močopudný   postup   ateroskleróza   chřipka   chřipka   štítná   sval   opar   zánět   choroba   pálení   játra   tinktura   Treben   Moučka   čaj   kolika   inhalace   sběr   neht   viry   abytyše Hildegarda   střev   strom   víno   Zentrich   sliznice   slinivka   trávicí   antibiotik   nálev   revma   astma   vitamin   obsahuje   Podhorná   užití   kůže   plísně   list   odvar   zalijeme   horké   pěstování   slezina   žaludek   zrak   fytoterapie   mensturace   ledvin   kornatění   osteoporóza   Galenos   vitamín   průjem   premenstruační   recept   Váňa   bylina   katar   zápal   fermentace   nať   vlas   obsažené   kojenec   zelina   nachlazení   hlavy   použití   šlacha   pupen   řídnutí kostí   vývar   sušení   Zentrich   keř   květ   noha   dna   roztroušená   mateřské   artróza   bylinná směs   kapsaicin   zlomenin  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)