Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vrbka-uzkolista-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciVrbka  úzkolistá (latinsky chamaerion angustifolium)   léčí nervové potíže, zažívací problémy, chrání  sliznice.   Vrbka je vytrvalá rostlina vysoká 1-2 m. Má tlustý  zdřevnatělý kořen. Lodyha je oblá, přímá, často  s načervenalým nádechem. Listy jsou široké  1-2 cm, střídavé, kopinatě zašpičatělé, na rubu  modravé. připomínají listy vrby. Růžové až fialové   květy jsou uspořádány na konci lodyhy  do pyramidových hroznů.



Účinky rostliny:

  • neklid, nespavost, psychické napětí
  • bolest hlavy
  • protizánětlivý účinek
  • trávicí potíže, problémy
  • zánět střeva
  • zánět žaludku
  • průjem 
  • zánět močových cest
  • sliznice dutiny ústní - ochrana
  • sliznice trávicího systému - ochrana
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy, vředy kůže

Ochmýřená semena  tvoří dlouhé pukající tobolky. Rostlina se nachází  takřka vždy v početných skupinách.  

 

Používané části:

K léčebným účelům se používá list.  

 

Léčivé vlastnosti:

Vrbka se sbírá hlavně jako bylina na nervy.   Uklidňuje, odstraňuje podrážděnost, napětí,   nespavost a někdy i bolesti hlavy. Má protizánětlivé  působení, kterého se užívá při zažívacích  problémech, průjmech a zánětech v močovém  ústrojí. Poslouží též při zánětech střeva žaludku.   V neposlední řadě chrání sliznice ústní dutiny  i trávicího ústrojí.  
Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech  ústní sliznice a k obkladům na špatně se hojící  rány a vředy.  

 

Způsob použití:

Z listů se připravuje nálev i odvar. Pije se v obvyklém  množství 1/2 až 3/4 litru během dne. Většinou  se přidává do směsí.   Vrbka se někde pije místo čaje, chutná spíše jako  zelený čaj. Pro tyto účely se však fermentuje.   Na kloktadlo a obklady se používá vždy odvar.   Je možné jej připravit i z kořene. Kloktáme několikrát  denně.

 

Kontraindikace:

Vrbka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace.   Pouze trvalé nebo skoro trvalé pití vrbkového  čaje může přivodit poruchy zažívacího  traktu.

 

Použití v kuchyni:

Vrbka se hojně užívá (nejen) v trampské kuchyni.   Mladé výhonky a horní měkké části lodyhy mají  lehce nasládlou chuť a používají se jako chřest.   Krátce se povaří a mohou se jíst samotné nebo  s rýží či s masem.   Z mladých listů se dělá salát, případně je lze připravovat  jako zelí.   Ze sušených kořenů se dříve v dobách nouze  mlela mouka.  

 

Rozšíření a výskyt:

Vrbka se vyskytuje v Evropě i Asii. U nás ji najdeme  především na okrajích lesů, na paloucích,   podél cest a podobně.

 

Sběr:

Listy se sbírají na jaře, před rozkvětem. Je možné  je zdrhnout ze stonku, ovšem pouze v takovém  množství, aby to neohrozilo další růst rostliny.  

Lze i lodyhy uřezat, usušit, a teprve pak listy  zdrhnout. Sběr se provádí během dne. Sušená  droga vydrží i 3 roky.  

 

Možnost záměny:

Vrbku si můžeme pomýlit s kyprejem vrbicí, který  je však mohutnější a většinou roste na vlhkých  místech, podél vodních toků. Další záměna hrozí  s různými vrbovkami, které však mají vstřícné listy  a drobnější, jinak uspořádané květy 

 

Jaké látky obsahuje vrbka úzkolistá?  

Třísloviny, sliz, alkaloidy, pektin, vitamin Ca další.  

 

Zajímavosti:  

Chmýr z nažek se dříve používal k předení. Už  v 18. století proběhly pokusy, jak nahradit bavlnu  chmýrem z vrbky. Někde se dosud používá  jako náplň do polštářů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

slezina   kvasinky   roztroušená   střev   kůže   bylina   artróza   obsažené   pupen   zelina   kůra   žaludek   astma   tinktura   Janča   krk   vliv   užití   použití   zalijeme   zpracování   kloub   průjem   vitamin   návod   kojenec   děti   štítná   strom   kontraindikace   využití   výroba   koupel   antibiotik   končetina   stonek   postup   vitamín   Moučka   katar   vlas   pálení   Mattioli   tlak   choroba   obsahuje   rýma   minut   kontraindikace   játra   vývar   studené   bylinná směs   plíseň   zácpa   trávicí   písek   neht   mrtvice   viry   Paracelsus   mensturace   arteriskleróza   řídnutí kostí   Zentrich   dásně   zrak   opar   Váňa   sběr   pěstování   ovoce   horečka   brnění   ruka   zelenina   ledvin   šlacha   menstruační   zánět   hlas   plísně   inhalace   angína   slezina   zlomenin   keř   vřed   nať   kapsaicin   srdce   fytoterapie   dna   sušení   olej   horké   sirup   močopudný   zdraví   list   nemoc   kameny   indikace   bolest   prášek   osteoporóza   rostlina   nežádoucí   pijeme   premenstruační   játra   migrén   kornatění   víno   komplikace   chřipka   stonek   nálev   abytyše Hildegarda   alergie   kolika   kořen   jaterní   stvol   odvar   babské rady   bylinka   recept   chladné   hlavy   teplé   sliznice   ateroskleróza   Avicena   Zentrich   chřipka   epilepsie   mateřské   sval   hemoroid   metabolismus   krvácení   akné   žlučník   hemeroid   Galenos   nohy   fermentace   slinivka   revma   čaj   nachlazení   Podhorná   květ   Janča   houba   noha   Treben   zápal  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)