Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

vrbka-uzkolista-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciVrbka  úzkolistá (latinsky chamaerion angustifolium)   léčí nervové potíže, zažívací problémy, chrání  sliznice.   Vrbka je vytrvalá rostlina vysoká 1-2 m. Má tlustý  zdřevnatělý kořen. Lodyha je oblá, přímá, často  s načervenalým nádechem. Listy jsou široké  1-2 cm, střídavé, kopinatě zašpičatělé, na rubu  modravé. připomínají listy vrby. Růžové až fialové   květy jsou uspořádány na konci lodyhy  do pyramidových hroznů.



Účinky rostliny:

  • neklid, nespavost, psychické napětí
  • bolest hlavy
  • protizánětlivý účinek
  • trávicí potíže, problémy
  • zánět střeva
  • zánět žaludku
  • průjem 
  • zánět močových cest
  • sliznice dutiny ústní - ochrana
  • sliznice trávicího systému - ochrana
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy, vředy kůže

Ochmýřená semena  tvoří dlouhé pukající tobolky. Rostlina se nachází  takřka vždy v početných skupinách.  

 

Používané části:

K léčebným účelům se používá list.  

 

Léčivé vlastnosti:

Vrbka se sbírá hlavně jako bylina na nervy.   Uklidňuje, odstraňuje podrážděnost, napětí,   nespavost a někdy i bolesti hlavy. Má protizánětlivé  působení, kterého se užívá při zažívacích  problémech, průjmech a zánětech v močovém  ústrojí. Poslouží též při zánětech střeva žaludku.   V neposlední řadě chrání sliznice ústní dutiny  i trávicího ústrojí.  
Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech  ústní sliznice a k obkladům na špatně se hojící  rány a vředy.  

 

Způsob použití:

Z listů se připravuje nálev i odvar. Pije se v obvyklém  množství 1/2 až 3/4 litru během dne. Většinou  se přidává do směsí.   Vrbka se někde pije místo čaje, chutná spíše jako  zelený čaj. Pro tyto účely se však fermentuje.   Na kloktadlo a obklady se používá vždy odvar.   Je možné jej připravit i z kořene. Kloktáme několikrát  denně.

 

Kontraindikace:

Vrbka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace.   Pouze trvalé nebo skoro trvalé pití vrbkového  čaje může přivodit poruchy zažívacího  traktu.

 

Použití v kuchyni:

Vrbka se hojně užívá (nejen) v trampské kuchyni.   Mladé výhonky a horní měkké části lodyhy mají  lehce nasládlou chuť a používají se jako chřest.   Krátce se povaří a mohou se jíst samotné nebo  s rýží či s masem.   Z mladých listů se dělá salát, případně je lze připravovat  jako zelí.   Ze sušených kořenů se dříve v dobách nouze  mlela mouka.  

 

Rozšíření a výskyt:

Vrbka se vyskytuje v Evropě i Asii. U nás ji najdeme  především na okrajích lesů, na paloucích,   podél cest a podobně.

 

Sběr:

Listy se sbírají na jaře, před rozkvětem. Je možné  je zdrhnout ze stonku, ovšem pouze v takovém  množství, aby to neohrozilo další růst rostliny.  

Lze i lodyhy uřezat, usušit, a teprve pak listy  zdrhnout. Sběr se provádí během dne. Sušená  droga vydrží i 3 roky.  

 

Možnost záměny:

Vrbku si můžeme pomýlit s kyprejem vrbicí, který  je však mohutnější a většinou roste na vlhkých  místech, podél vodních toků. Další záměna hrozí  s různými vrbovkami, které však mají vstřícné listy  a drobnější, jinak uspořádané květy 

 

Jaké látky obsahuje vrbka úzkolistá?  

Třísloviny, sliz, alkaloidy, pektin, vitamin Ca další.  

 

Zajímavosti:  

Chmýr z nažek se dříve používal k předení. Už  v 18. století proběhly pokusy, jak nahradit bavlnu  chmýrem z vrbky. Někde se dosud používá  jako náplň do polštářů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

revma   sval   zápal   kornatění   průjem   plíseň   víno   kloub   močopudný   ateroskleróza   zelenina   chladné   pijeme   hemeroid   tlak   nať   metabolismus   rýma   roztroušená   končetina   minut   zelina   žlučník   angína   horké   keř   slinivka   čaj   osteoporóza   houba   nemoc   stonek   kontraindikace   sběr   Janča   brnění   prášek   akné   vlas   Váňa   pálení   studené   kvasinky   antibiotik   odvar   menstruační   list   nohy   epilepsie   rostlina   slezina   obsahuje   sirup   nežádoucí   šlacha   choroba   Paracelsus   zpracování   dna   srdce   kůže   bylinka   Zentrich   strom   Mattioli   užití   vřed   ledvin   využití   Avicena   vitamin   bylina   zalijeme   vliv   kůra   mrtvice   pupen   řídnutí kostí   pěstování   olej   alergie   výroba   sušení   květ   zdraví   astma   viry   arteriskleróza   zácpa   kapsaicin   Podhorná   postup   abytyše Hildegarda   nálev   premenstruační   zrak   játra   kameny   migrén   Treben   Janča   ruka   inhalace   stvol   hemoroid   kolika   artróza   žaludek   plísně   komplikace   teplé   fermentace   písek   střev   kojenec   zánět   slezina   bylinná směs   kořen   opar   katar   noha   fytoterapie   trávicí   jaterní   Moučka   hlas   mensturace   chřipka   krk   horečka   bolest   koupel   tinktura   Galenos   zlomenin   kontraindikace   babské rady   mateřské   použití   Zentrich   recept   hlavy   štítná   děti   vitamín   návod   neht   vývar   stonek   játra   indikace   nachlazení   dásně   ovoce   sliznice   obsažené   krvácení   chřipka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)