Jste zde: Úvodní stránka
Byliny, keře, stromy
Byliny
Čekanka - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití



Jsme na facebooku, přidejte se do skupiny, sledujte nové články.
Čekanka obecná (cichorium) - má tak krásné, sytě modré květy, že je těžké ve volné přírodě najít podobné. Na každém stonku kvetou současně 2 až 3 květy, ale stále rozkvétají další, takže krása rozkvetlých čekanek nás provází od začátku léta až do pozdního podzimu. Přitom čekanku potkáme téměř všude - u cest, na sušších pastvinách a mezích, jako všeobecně známý plevel.
___
___
Čekanka si je zřejmě vědoma své krásy, proto si ji úzkostlivě chrání. Nesnáší utržení, a i když ji hned dáme do vody, velmi rychle zvadne. Obdivovat ji můžeme pouze na jejím původním stanovišti.
Nejúčinnější je čekankový kořen. Ten se však těžko vykopává, proto většinou sbírám pouze květní úbory, někdy i celou nať, ale pouze za pěkného počasí. Bylina z nich je o něco méně účinná než kořen, ale dokážu se jí dostatečně a pohodlně zásobit, neboť čekanka se v lékárnách neprodává. Čerstvé mladé lístečky doporučuji konzumovat jako zdravý salát, i když mají silně hořkou chuť.
Čekanka byla již ve starověkém Egyptě téměř magickou rostlinou, která prý dávala krásu a úspěch. Možná to souviselo s tím, že čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Také ve středověku se věřilo, že má čekanka kouzelnou moc - kdo se natřel její šťávou, získal krásu a všechno se mu dařilo. Některé z mnohých pověr o čekance se zachovaly do současnosti. Kořen se v západní Evropě pěstuje pro konzumní účely, v období po první světové válce se z čekanky vyráběla náhrada kávy, dobře známá i u nás.
Užívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a trochu projímá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.
S krásou čekanky se snoubí její dobrota, je úplně neškodná, lze ji užívat v obvyklém dávkování ve směsích i samostatně a dlouhodobě.
Nasbíráme v přibližně stejném poměru mladé lístečky čekanky, pampelišky a vrcholky mladé kopřivy. Nadrobno vše rozsekáme, přidáme přibližně stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy, medu a hnědého nebo hroznového cukru.
Cikorie ☼ Cikorka ☼ Čaganka ☼ Hanička ☼ Koření kozího cecku ☼ Koření sv. Petra ☼ Německá káva ☼ Pocestník ☼ Podražník