Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

 

koriandr-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiKoriandr  setý (latinsky  coriandrum sativum)   léčí zažívací problémy, křeče v trávicím traktu,   kašel, povzbuzuje nervovou činnost. Koriandr je jednoletá bylina, lysá, vysoká až půl metru.   Lodyhu má přímou, oblou, jemně rýhovanou,   větvenou pouze nahoře. Listy nedělené až  3laločné, vroubkované. Lodyžní list je 1-2krát  zpeřený, s lístkem vejčitým. Kvete bíle v červnu  a červenci v plochých složených okolících s 3-5  paprsky.



Účinky rostliny:

  • zažívací potíže, problémy s trávením
  • nadýmání
  • křeče biřcha (žaludku, střev)
  • posílení nervů
  • kolika trávicího traktu
  • kašel
  • posílení slinivky břišní
  • paraziti střev, střevní paraziti

Kalich má 5 kopinatých zubů. Plodem  jsou světle hnědé kulovité dvounažky, velké 2-5  mm. Příjemně voní.  

 

Používané části:

Pro léčivé účely se sbírá pouze plod, na kuchyňské  upotřebení i zelená nať.  

 

Léčivé vlastnosti:

Koriandr se užívá hlavně při zažívacích potížích,   proti nadýmání, proti křečím střev (břicha) a kolikám  v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje  tělesnou činnost.   Koriandr též pomáhá při odstranit kašel. Příznivě ovlivňuje  činnost slinivky břišní (pankreatu).   Tato bylina se používá i k hubení střevních  parazitů.

 

Způsob použití:

Používají se zásadně drcená semena. Buďto se  z nich dělá odvar (1 polévková lžíce na 2-3 dl vody),   nebo se polykají čerstvě nadrcená v množství
jedna moka lžička 3x denně.   Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný  i k výrobě léčivého vína (do 1 l červeného vína  nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru  a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících  (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky.   Proti nadýmání je vhodná kombinace koriandru,   anýzu, fenyklu a kmínu, všeho stejným dílem.   Z nadrcených semen se dělá odvar.  

 

Kontraindikace:

Koriandr nemá žádné kontraindikace a je vhodný  i pro děti, těhotné a kojící ženy.  

 

Použití v kosmetice:

Koriandr se používá ve voňavkářství.  

 

Použití v kuchyni:

Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby.   Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru  se používají při pečení pečiva i zákusků  a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek,   paštik a pod tučná masa.  

 

Rozšíření a výskyt:

Koriandr patrně pochází ze západní Asie. U nás  se vyskytuje pouze pěstovaný.

 

Sběr:

Plody se sbírají těsně před úplným dozráním.   Sbírají se celé stonky, vážou se do snopů a nechávají  se doschnout nad papírem nebo plachtou,   aby se zachytila. Semena se drtí těsně před  upotřebením.   Nať ke kuchyňským účelům se sbírá kdykoliv  a ihned se spotřebuje.  

 

Možnost záměny:

Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě,   může snadno dojít k záměně za jiné mrkvovité  rostliny, které jsou jedovaté. Na zahrádce si jej  v době před plnou zralostí můžeme splést např.   s anýzern, koprem, fenyklem, což pochopitelně  moc nevadí.

   

Pěstování:

Semena a často i sazeničky se dají koupit v každém  dobrém zahradnictví. Koriandr se vysévá  na jaře, v dubnu. Mráz mu nevadí. Má rád výživné,
lehce vápenaté půdy, slunné stanoviště,   chráněné před větrem. V prvních fázích růstu  vyžaduje dostatek vláhy, později - v červenci,   srpnu - má raději sucho.  

 

Obsahové látky:  

Éterický olej, mastný olej, silice, třísloviny, hořčiny  a jiné.

 

Zajímavosti:

Koriandr je jedním z nejstarších koření, zmínky I o něm jsou ve Starém zákoně i v staroindických  textech.

 

Poznámky:

V jihovýchodní Asii se kořen, sbíraný na podzim,   vaří jako zelenina.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

nohy   ateroskleróza   hlavy   brnění   Paracelsus   nachlazení   průjem   minut   antibiotik   artróza   strom   bylinná směs   kloub   neht   list   využití   premenstruační   kvasinky   rýma   vitamin   slezina   zápal   Treben   abytyše Hildegarda   roztroušená   dásně   zácpa   krvácení   plísně   pěstování   kapsaicin   písek   děti   kontraindikace   končetina   Galenos   tlak   sirup   sběr   viry   Zentrich   trávicí   nežádoucí   bylinka   stonek   zalijeme   sušení   vývar   studené   ruka   Podhorná   migrén   babské rady   šlacha   alergie   opar   indikace   pupen   sval   koupel   čaj   vitamín   slinivka   Váňa   kornatění   teplé   chladné   Moučka   víno   choroba   výroba   nálev   ledvin   noha   pálení   mateřské   návod   kameny   kontraindikace   tinktura   hlas   recept   chřipka   srdce   akné   bylina   osteoporóza   stonek   použití   vlas   játra   fermentace   rostlina   kojenec   katar   vliv   chřipka   pijeme   Zentrich   menstruační   prášek   keř   kolika   olej   žlučník   krk   inhalace   ovoce   revma   bolest   nať   květ   plíseň   hemoroid   sliznice   žaludek   mensturace   stvol   zánět   obsažené   mrtvice   zelina   metabolismus   horečka   postup   dna   zlomenin   kůže   arteriskleróza   Mattioli   Avicena   zdraví   zelenina   Janča   řídnutí kostí   játra   střev   houba   angína   fytoterapie   močopudný   komplikace   horké   odvar   nemoc   obsahuje   kořen   užití   štítná   astma   Janča   slezina   vřed   kůra   jaterní   epilepsie   zrak   hemeroid   zpracování  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)