Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

 

koriandr-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiKoriandr  setý (latinsky  coriandrum sativum)   léčí zažívací problémy, křeče v trávicím traktu,   kašel, povzbuzuje nervovou činnost. Koriandr je jednoletá bylina, lysá, vysoká až půl metru.   Lodyhu má přímou, oblou, jemně rýhovanou,   větvenou pouze nahoře. Listy nedělené až  3laločné, vroubkované. Lodyžní list je 1-2krát  zpeřený, s lístkem vejčitým. Kvete bíle v červnu  a červenci v plochých složených okolících s 3-5  paprsky.



Účinky rostliny:

  • zažívací potíže, problémy s trávením
  • nadýmání
  • křeče biřcha (žaludku, střev)
  • posílení nervů
  • kolika trávicího traktu
  • kašel
  • posílení slinivky břišní
  • paraziti střev, střevní paraziti

Kalich má 5 kopinatých zubů. Plodem  jsou světle hnědé kulovité dvounažky, velké 2-5  mm. Příjemně voní.  

 

Používané části:

Pro léčivé účely se sbírá pouze plod, na kuchyňské  upotřebení i zelená nať.  

 

Léčivé vlastnosti:

Koriandr se užívá hlavně při zažívacích potížích,   proti nadýmání, proti křečím střev (břicha) a kolikám  v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje  tělesnou činnost.   Koriandr též pomáhá při odstranit kašel. Příznivě ovlivňuje  činnost slinivky břišní (pankreatu).   Tato bylina se používá i k hubení střevních  parazitů.

 

Způsob použití:

Používají se zásadně drcená semena. Buďto se  z nich dělá odvar (1 polévková lžíce na 2-3 dl vody),   nebo se polykají čerstvě nadrcená v množství
jedna moka lžička 3x denně.   Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný  i k výrobě léčivého vína (do 1 l červeného vína  nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru  a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících  (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky.   Proti nadýmání je vhodná kombinace koriandru,   anýzu, fenyklu a kmínu, všeho stejným dílem.   Z nadrcených semen se dělá odvar.  

 

Kontraindikace:

Koriandr nemá žádné kontraindikace a je vhodný  i pro děti, těhotné a kojící ženy.  

 

Použití v kosmetice:

Koriandr se používá ve voňavkářství.  

 

Použití v kuchyni:

Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby.   Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru  se používají při pečení pečiva i zákusků  a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek,   paštik a pod tučná masa.  

 

Rozšíření a výskyt:

Koriandr patrně pochází ze západní Asie. U nás  se vyskytuje pouze pěstovaný.

 

Sběr:

Plody se sbírají těsně před úplným dozráním.   Sbírají se celé stonky, vážou se do snopů a nechávají  se doschnout nad papírem nebo plachtou,   aby se zachytila. Semena se drtí těsně před  upotřebením.   Nať ke kuchyňským účelům se sbírá kdykoliv  a ihned se spotřebuje.  

 

Možnost záměny:

Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě,   může snadno dojít k záměně za jiné mrkvovité  rostliny, které jsou jedovaté. Na zahrádce si jej  v době před plnou zralostí můžeme splést např.   s anýzern, koprem, fenyklem, což pochopitelně  moc nevadí.

   

Pěstování:

Semena a často i sazeničky se dají koupit v každém  dobrém zahradnictví. Koriandr se vysévá  na jaře, v dubnu. Mráz mu nevadí. Má rád výživné,
lehce vápenaté půdy, slunné stanoviště,   chráněné před větrem. V prvních fázích růstu  vyžaduje dostatek vláhy, později - v červenci,   srpnu - má raději sucho.  

 

Obsahové látky:  

Éterický olej, mastný olej, silice, třísloviny, hořčiny  a jiné.

 

Zajímavosti:

Koriandr je jedním z nejstarších koření, zmínky I o něm jsou ve Starém zákoně i v staroindických  textech.

 

Poznámky:

V jihovýchodní Asii se kořen, sbíraný na podzim,   vaří jako zelenina.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

zlomenin   metabolismus   zánět   květ   tlak   kloub   horké   kontraindikace   mrtvice   fytoterapie   šlacha   sliznice   vlas   plíseň   nálev   akné   kojenec   slezina   sušení   ledvin   průjem   zdraví   bylinka   chřipka   stonek   postup   vliv   zrak   písek   kapsaicin   ovoce   Galenos   pijeme   menstruační   močopudný   kůra   plísně   trávicí   nohy   epilepsie   srdce   kameny   Zentrich   žlučník   slezina   olej   stonek   Treben   bylinná směs   Paracelsus   řídnutí kostí   bolest   prášek   jaterní   obsažené   chladné   zápal   víno   vývar   abytyše Hildegarda   list   nať   Váňa   chřipka   vitamín   rýma   Moučka   horečka   rostlina   strom   migrén   noha   žaludek   děti   kornatění   slinivka   hemeroid   štítná   nemoc   dásně   roztroušená   neht   využití   nežádoucí   arteriskleróza   angína   kontraindikace   končetina   Mattioli   studené   tinktura   astma   antibiotik   dna   minut   pálení   zácpa   sirup   vitamin   zpracování   Janča   čaj   užití   výroba   návod   hlavy   ruka   pěstování   artróza   katar   odvar   mateřské   zelenina   revma   bylina   ateroskleróza   kolika   mensturace   choroba   krk   pupen   hlas   vřed   premenstruační   zalijeme   použití   houba   kůže   játra   brnění   krvácení   sval   keř   kořen   stvol   kvasinky   koupel   sběr   komplikace   osteoporóza   inhalace   opar   teplé   viry   játra   Avicena   Janča   Zentrich   obsahuje   střev   Podhorná   babské rady   recept   zelina   alergie   hemoroid   fermentace   indikace   nachlazení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)