Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

 

koriandr-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiKoriandr  setý (latinsky  coriandrum sativum)   léčí zažívací problémy, křeče v trávicím traktu,   kašel, povzbuzuje nervovou činnost. Koriandr je jednoletá bylina, lysá, vysoká až půl metru.   Lodyhu má přímou, oblou, jemně rýhovanou,   větvenou pouze nahoře. Listy nedělené až  3laločné, vroubkované. Lodyžní list je 1-2krát  zpeřený, s lístkem vejčitým. Kvete bíle v červnu  a červenci v plochých složených okolících s 3-5  paprsky.



Účinky rostliny:

  • zažívací potíže, problémy s trávením
  • nadýmání
  • křeče biřcha (žaludku, střev)
  • posílení nervů
  • kolika trávicího traktu
  • kašel
  • posílení slinivky břišní
  • paraziti střev, střevní paraziti

Kalich má 5 kopinatých zubů. Plodem  jsou světle hnědé kulovité dvounažky, velké 2-5  mm. Příjemně voní.  

 

Používané části:

Pro léčivé účely se sbírá pouze plod, na kuchyňské  upotřebení i zelená nať.  

 

Léčivé vlastnosti:

Koriandr se užívá hlavně při zažívacích potížích,   proti nadýmání, proti křečím střev (břicha) a kolikám  v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje  tělesnou činnost.   Koriandr též pomáhá při odstranit kašel. Příznivě ovlivňuje  činnost slinivky břišní (pankreatu).   Tato bylina se používá i k hubení střevních  parazitů.

 

Způsob použití:

Používají se zásadně drcená semena. Buďto se  z nich dělá odvar (1 polévková lžíce na 2-3 dl vody),   nebo se polykají čerstvě nadrcená v množství
jedna moka lžička 3x denně.   Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný  i k výrobě léčivého vína (do 1 l červeného vína  nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru  a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících  (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky.   Proti nadýmání je vhodná kombinace koriandru,   anýzu, fenyklu a kmínu, všeho stejným dílem.   Z nadrcených semen se dělá odvar.  

 

Kontraindikace:

Koriandr nemá žádné kontraindikace a je vhodný  i pro děti, těhotné a kojící ženy.  

 

Použití v kosmetice:

Koriandr se používá ve voňavkářství.  

 

Použití v kuchyni:

Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby.   Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru  se používají při pečení pečiva i zákusků  a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek,   paštik a pod tučná masa.  

 

Rozšíření a výskyt:

Koriandr patrně pochází ze západní Asie. U nás  se vyskytuje pouze pěstovaný.

 

Sběr:

Plody se sbírají těsně před úplným dozráním.   Sbírají se celé stonky, vážou se do snopů a nechávají  se doschnout nad papírem nebo plachtou,   aby se zachytila. Semena se drtí těsně před  upotřebením.   Nať ke kuchyňským účelům se sbírá kdykoliv  a ihned se spotřebuje.  

 

Možnost záměny:

Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě,   může snadno dojít k záměně za jiné mrkvovité  rostliny, které jsou jedovaté. Na zahrádce si jej  v době před plnou zralostí můžeme splést např.   s anýzern, koprem, fenyklem, což pochopitelně  moc nevadí.

   

Pěstování:

Semena a často i sazeničky se dají koupit v každém  dobrém zahradnictví. Koriandr se vysévá  na jaře, v dubnu. Mráz mu nevadí. Má rád výživné,
lehce vápenaté půdy, slunné stanoviště,   chráněné před větrem. V prvních fázích růstu  vyžaduje dostatek vláhy, později - v červenci,   srpnu - má raději sucho.  

 

Obsahové látky:  

Éterický olej, mastný olej, silice, třísloviny, hořčiny  a jiné.

 

Zajímavosti:

Koriandr je jedním z nejstarších koření, zmínky I o něm jsou ve Starém zákoně i v staroindických  textech.

 

Poznámky:

V jihovýchodní Asii se kořen, sbíraný na podzim,   vaří jako zelenina.  

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

abytyše Hildegarda   stonek   ledvin   zlomenin   roztroušená   srdce   návod   fytoterapie   kůže   využití   zpracování   postup   pupen   bylinka   babské rady   slinivka   končetina   žlučník   pálení   sliznice   nachlazení   teplé   recept   angína   hlas   chřipka   koupel   premenstruační   horké   slezina   revma   průjem   inhalace   kameny   Moučka   Paracelsus   Podhorná   šlacha   nežádoucí   jaterní   menstruační   Zentrich   Janča   zdraví   komplikace   Váňa   alergie   bylina   noha   kořen   kornatění   epilepsie   kontraindikace   zácpa   močopudný   užití   obsahuje   řídnutí kostí   víno   chladné   stonek   odvar   sběr   kontraindikace   nálev   ovoce   střev   krk   Janča   rýma   dna   zelenina   použití   plíseň   sušení   krvácení   Treben   viry   akné   antibiotik   Galenos   sirup   indikace   chřipka   slezina   rostlina   choroba   opar   hemoroid   brnění   stvol   kolika   astma   ateroskleróza   vřed   kvasinky   obsažené   děti   pijeme   zrak   dásně   vitamín   vlas   fermentace   zalijeme   tinktura   minut   sval   nemoc   zápal   studené   prášek   kůra   horečka   zelina   metabolismus   mensturace   list   květ   plísně   pěstování   katar   kapsaicin   migrén   arteriskleróza   mateřské   vliv   bolest   hemeroid   tlak   játra   játra   čaj   nať   kojenec   ruka   trávicí   vývar   osteoporóza   nohy   Zentrich   štítná   artróza   žaludek   výroba   zánět   Mattioli   houba   bylinná směs   neht   strom   kloub   olej   mrtvice   hlavy   písek   keř   Avicena   vitamin  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)