koniklec obecny ucinky na zdravi priznaky otravy fotografie povestiKoniklec obecný (latinsky pulsatilla vulgaris, syn. čertovy fousky, kuchyňský zvonek, vousek, větrná bylina nebo poniklec) patří do čeledi pryskyřníkovité. Je vysoký 10-40 cm. Kvete od dubna do května. Je to trvalá bylina (trvalka). Tvarově bohatá, chlupatá. Přízemní listy v době květu mírně vyvinuté, jednou až dvakrát zpeřené, lodyžní listy a lodyžní přesleny peřenosečné. Květy spíš přímé, okvětní lístky modrofialové, zvenčí chlupaté. Plody - nažky s chmýrovitým přívěškem.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • koniklec je prudce jedovatý a zákonem chráněný, nesbírá se

Výskyt a rozšíření:

suché a kamenité trávníky, písčité půdy.

 

Záměna:

koniklec luční (Pulsatilla pratensis). Přízemní listy v době květu mírně vyvinuté. Květy červenofialové až skoro černé (ssp. nigricans), zvonkovité, zvenčí chlupaté. Okvětní lístky na špičce zavinuté. Jedovatý. Všechny druhy koniklece jsou chráněné.

 

Semena se dokážou provrtat do země

Koniklec ohlašuje zvonky svých květů jaro. Okvětní lístky svítí fialově, tyčinky žlutě. Chloupky je chrání před studenými jarními větry. Díky hlubokým kůlovým kořenům získává potřebnou vodu z větší hloubky i za dlouhého sucha. Celé léto se jeho ochmýřené tobolky třpytí ve slunci. Semena se šíří větrem. Jakmile dopadnou na zem, provrtají se pohybem své „ochmýřené oháňky" do země.

 

Cenné homeopatikum

Zvlášť čerstvý koniklec je prudce jedovatý a může klidně vyvolat kontaktní alergii. Při sušení se prudce jedovatý protoanemonin mění v méně jedovatý anemonin. Lékaři ve středověku léčili podle vzhledu a vlastností bylin, z něhož odvozovali jejich účinky. Vycházeli z toho, že koniklec se svěšenými zvonky by mohl pomáhat lidem se svěšenou hlavou. Dnes bychom mluvili o lidech s depresí. Toto učení bylo předchůdcem
homeopatie.

Dnes se koniklec užívá výhradně homeopaticky. Pulsatilla je konstituční přípravek pro jemné typy lidí se světlou pokožkou a světlými vlasy, kteří se tu a tam cítí rozpolceně. Ideální je pro ženy, které trápí velký žal, a jsou labilní. Pulsatilla má širokou oblast uplatnění při mnoha gynekologických potížích.

 

Zvonky cinkající ve větru

Pulsare pochází z latiny a znamená bít, pulzovat. Zvonky koniklece se ve větru kývají sem a tam. Vulgaris znamená obecný a označuje dřívější častý výskyt byliny v oblasti Alp. Podle staré báje koniklece vyrostly ze slz bohyně Venuše, když oplakávala Adonise, kterého na lovu zabil kanec. Keltové a Germáni si vážili účinků této léčivé byliny na dělohu a plodnost.

 

Lidové názvy

čertovy fousky, kuchyňský zvonek, vousek, větrná bylina nebo poniklec.