Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.
co-obsahuje-kustovnice-cinska-goji-berry-slozeni-vliv-na-zdravi-clovekaKustovnice čínská neboli Goji Berry - možná jste na tom stejně jako já a nevěděli jste co to je a už vůbec ne, že se "to" jí. Jde o rostlinu pocházející z Asie, která nese malé červené sladké plody. Konzumace tohoto ovoce vede k dobrému zdraví a dlouhověkosti u Tibeťanů a Číňanů. Bobule Goji, v angličtině Wolfberry, mají mnoho pozoruhodných vlastností, které zlepšují fungování těla a dokonce i zpomalují stárnutí.


Účinky rostliny:

  • posiluje šlachy, kosti a zuby
  • zlepšuje zrak
  • posiluje imunitní systém
  • snižuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá bojovat proti cukrovce a astmatu
  • posiluje a chrání játra a ledviny
  • snižuje stres
  • vede ke snížení hmotnosti
  • zpomaluje stárnutí
  • má protizánětlivé účinky
  • zvyšuje energii a vytrvalost

Účinky, které kustovnice může mít na lidské zdraví, byly prokázány studiemi, zatím však prováděnými zejména v Číně Vládním výborem pro vědu a technologii.

 

co-obsahuje-kustovnice-cinska-goji-berry-slozeni-vliv-na-zdravi-cloveka-2Jaké látky a vitamíny obsahuje kustovcnice

Goji Berry je ovoce bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty. Mnohé vědecké studie prokázaly, že Goji je nejvýživnějším plodem na naší planetě. Bývá dokonce řazeno mezi „superovoce“, protože obsahuje:
  • Vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C a A
  • 18 druhů aminokyselin, včetně 8 životně důležitých
  • minerální prvky: zinek, železo, vápník, germanium, selen, fosfor, a další…
  • esenciální mastné kyseliny - např. Omega 3 a 6
  • 21 stopových prvků nezbytných pro náš mozek
  • antioxidanty a karotenoidy
  • 4 typy polysacharidů, které posilují imunitní systém
  • protizánětlivé látky
  • 5 krát více vitamínu C než pomeranč

 

Kustovnice čínská neboli Goji Berry je plné výživných látek nezbytných k životu. Žádná jiná plodina na světě neobsahuje podobně vysokou koncentraci tolika látek.

 

Formy konzumace

Bobule kustovnice dozrávají od srpna do října. Plody ovšem nevydrží čerstvé a proto se suší na slunci. V této formě jsou také nejčastěji vyváženy. Dále se zpracovávají jako štáva Goji a také do formy prášku a kapslí. Existuje několik způsobů, jak Goji konzumovat. Můžete je jíst jen tak jako hrst sušeného ovoce, nebo pít štávu z Goji, někdy s příměsí šťáv z jiného ovoce. Lze jí přidávat do čaje nebo při vaření do pokrmů: do polévek, k vařené zelenině, ale i k masu. Samozřejmě se také obzvláště hodí do dezertů. Vaší fantazii se meze nekladou a proto si můžete sami vymyslet vlastní recepty s Goji.

Pokud jde o dávkování Goji, doporučuje se začít s pár kousky ovoce denně a v průběhu několika týdnů postupně zvyšovat dávku, až dosáhneme asi 30 kousků ovoce za den, což odpovídá jedné hrstce.
Pro běžného uživatele je doporučeno konzumovat zhruba 10 gramů denně, což odpovídá asi jedné lžíci ráno a večer.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

nežádoucí   kapsaicin   kořen   Galenos   čaj   Zentrich   alergie   tinktura   zalijeme   tlak   opar   zlomenin   ruka   obsahuje   minut   kvasinky   zelina   postup   pálení   migrén   dásně   strom   květ   bylinná směs   choroba   metabolismus   epilepsie   chřipka   fytoterapie   teplé   inhalace   horké   kameny   nohy   kontraindikace   děti   zpracování   kontraindikace   bylina   Mattioli   štítná   keř   slinivka   houba   sběr   vitamin   šlacha   sušení   Podhorná   játra   indikace   využití   pijeme   stonek   nachlazení   žlučník   močopudný   ateroskleróza   střev   Janča   olej   návod   prášek   vliv   zápal   odvar   srdce   menstruační   osteoporóza   fermentace   Moučka   hlas   krvácení   kloub   kolika   plísně   neht   kojenec   viry   angína   obsažené   ovoce   sliznice   Váňa   sval   antibiotik   nať   zácpa   komplikace   chladné   zelenina   Janča   kornatění   slezina   zánět   hemoroid   krk   vřed   astma   list   jaterní   zdraví   písek   játra   trávicí   premenstruační   babské rady   hlavy   dna   arteriskleróza   horečka   koupel   rýma   mensturace   kůže   ledvin   recept   pěstování   chřipka   použití   rostlina   Avicena   mrtvice   vlas   abytyše Hildegarda   brnění   vitamín   noha   víno   žaludek   hemeroid   roztroušená   pupen   nálev   plíseň   řídnutí kostí   nemoc   Paracelsus   Zentrich   akné   průjem   výroba   stonek   artróza   studené   kůra   končetina   mateřské   zrak   užití   bolest   vývar   bylinka   stvol   sirup   katar   slezina   revma   Treben  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)