Drmek obecný účinky zdraví co léčí použití užívání využitíDrmek obecný, latinsky Vitex agnus-castus - Konrád z Megenbergu ve své Knize přírody poznamenává o drmku: "Jméno (= německé Keuschlamm) proto má, že činí člověka cudným jak beránek, neb plevel necudných chtíčů z kořenů vytrhává tím, že šťávy necudné horkostí svou stravuje. (...) To stvrzuje Galén, jenž o obyvatelích města Athény v Řecku píše, že dámy ctihodné v svých domech listy z toho stromu rozsévají, aby ony a jich manželé o to ctnostněji žili."


Účinky drmku na zdraví:

TIP: Drmek by se měl užívat zhruba od 11. dne menstruačního cyklu (kdy 1. den cyklu je první den menstruace).

 

Historie

I když drmek dnes již není tolik znám, má tento keř připomínající vrbu dlouhou kulturní historii. Důležitou roli hrál již v řecké mytologii: Diova manželka Héra, strážkyně manželství, se prý narodila pod drmkovým keřem. U Dioskurida se lze dočíst, že ženy v antické Heladě užívaly drmek na svých každoročních slavnostech na počest bohyně plodnosti Deméter, aby během slavností odolaly všem pokušením a pohlavním žádostem. Jakožto rostlina tlumící sexuální choutky byl drmek vždy úzce spjat s klášterním životem. Řeholníci užívali jeho plody, peckovičky, místo pepře a hlavně jako anafrodiziakum pomáhající plnit slib cudnosti, pro což byla tato rostlina známa i jako mnišský pepř. Navzdory této nikterak nevýznamné roli hledáme drmek v dřívějších bylinářských dílech klášterního léčitelství marně. Teprve Circa instans, velká nauka o lécích z pera Salernské lékařské školy, jej zahrnula do svého pokladu léčivých rostlin. Kromě anafrodiziačního účinku jsou zde uvedeny menstruační potíže, onemocnění dělohy, podpora tvorby mateřského mléka, nemoci sleziny a vodnatelnost. Jako obklad měly listy drmku, který byl klasifikován jako hřejivý a vysušující, pomáhat proti bolesti hlavy, »nesmyslnosti« a jedovatým kousnutím zvířat. Poté, co na dlouhou dobu upadl v zapomnění, upoutává drmek od nedávné doby znovu větší pozornost. V popředí zájmu je především jeho použití při ženských problémech, které bylo známo již klášternímu léčitelství a nyní je výzkumem potvrzováno.

 

Původ a pěstování

Drmek, 3 až 5 metrů vysoký rozvětvený keř, patří do čeledi sporýšovitých (Verbenaceae). Listy jsou dlanitě složené z dlouhých, úzkých pěti až sedmi lístků, bledě modré květy jsou uspořádané v protažených klasnalých květenstvích. Areál rozšíření sahá od Středomoří po Indii.

Pěstování na území ČR

Lze ho pěstovat pouze v teplejších částech ČR nebo na velmi chráněných místech. Před jarními mrazíky je celkem chráněný, protože raší velmi pozdě.
Někdy na jaře může vovalat zdání, že už ani neporoste. Z tohoto důvodu se stává, že semínka nedozrají (dozrávají pozdě) a tím pádem se u nás i špatně množí. Živou rostlinu je proto výhodnější zakoupit v zahradnictví.

 

Používané části a co obsahuje drmek

V léčitelství se používá plod drmku. Vedle mastného oleje, flavonoidů a hořčin obsahuje iridoidy a diterpeny, které zřejmě ovlivňují hladinu prolaktinu.

 

Účinky na zdraví, využití

Plod drmku je prostředek velmi používaný v ženském lékařství. Rostlina se díky obsahu látky podobné progesteronu (fytohormony) používá při léčbě ženské neplodnosti, zejména pro podporu ovulace (uvolnění vajíček).
Drmek se dále používá při bolestivé či nepravidelné menstruaci, menstruaci s velkým krvácením a zmírňuje premenstruační syndrom (náladovost, úzkostné stavy, bolestivost prsou, "premenstrauční akné"). Příznivé účinky vykazuje u žen, které mají myomy dělohy a nebo endometriózu. Využívá se i v menopauze. Příznivě ovlivňuje také trávení a nachlazení.
Působí proti baktériím, kvasinkám a houbám. Jak již ze staršího názvu byliny (mnišský pepř) vyplývá, způsobuje drmek u mužů potlačení sexuálního pudu (tlumení libida), čehož již dávno využívaly mnišské řády.

 

Aplikační forma a dávkování

Plod drmku se používá především ve formě hotových lihovodných extraktů (tinktura).
Denní dávka činí 30 až 40 miligramů.

 

Kontraindikace, kdy se drmek nesmí užívat?

Neužívat v těhotenství. Neměl by se užívat v době medikování léků na psychiku (antipsychotik).
Drmek je mlékotvorná bylinka, tedy podporuje kojení. Přesto by mělo být jeho užití v době kojení přiměřené.
Dále neužíváme při gynekologickém onkologickém onemocnění (rakovina) a rakovině prsu. Též je ke zvážení při užívání hormonální antikoncepce a hormonální léčby indikované lékařem. Současnými výzkumy (2024 a dříve) nebyla zjištěna kontraindikace při užívání substituce hormonů štítné žlázy, tzn. je možné souběžně užívat Euthyrox nebo Letrox s drmkovou tinkturou (nebo jinou formou - např. nálevem).


Nežádoucí vedlejší účinky:

O jediněle se může vyskytnout svědivá kožní vyrážka.


Související pojmy:

mnišský pepř ► zkušenosti ► wikipedie ► čaj ► tinktura ► plod ► list ► sazenice ► pěstování ► kapky ► prostata ► muži ► endometrióza ► drnek