Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).   Zpravidla se používají dozrálé  červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu  C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu  parasorbovou a silici. Využívá se  také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné  síly a imunitní systém organismu. Třísloviny  a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují  chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit  pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová  povidla lze jíst samotná i s chlebem.   Pravidelná konzumace posiluje  obranyschopnost organismu a povzbuzuje  produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin  můžete připravit čaj, který pomáhá  při nechutenství a žaludečních neurózách.   Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje  hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve  velkém množství užívaném zasyrova vyvolává  kyselina parasorbová nevolnost a zvracení.   Opravdu se otrávit hořce chutnajícími  bobulemi však lze jen těžko.  

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody  přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat  a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.  
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat  10 minut. Denně vypijte 3 šálky.  
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce  nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny  s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše  protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání  přiveďte k varu  se 750 g želírovacího  cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic.   Marmeláda vydrží  až jeden rok. Pokud  chcete jíst pomazánku  samotnou, použijte  normální cukr.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

fytoterapie   trávicí   ateroskleróza   tinktura   kontraindikace   Váňa   řídnutí kostí   roztroušená   migrén   vitamín   keř   sušení   bylinka   pálení   ledvin   ovoce   hlas   Galenos   žlučník   slezina   arteriskleróza   stvol   zácpa   šlacha   Paracelsus   Podhorná   jaterní   játra   zlomenin   nachlazení   hemeroid   pěstování   Treben   nať   Zentrich   užití   akné   vřed   prášek   nohy   dna   Janča   kapsaicin   rýma   strom   slinivka   teplé   sirup   plíseň   odvar   vitamin   hemoroid   Zentrich   nemoc   noha   bylina   metabolismus   indikace   kornatění   hlavy   dásně   mateřské   postup   využití   pijeme   stonek   chřipka   kořen   kontraindikace   zelina   kůra   menstruační   střev   močopudný   Mattioli   kolika   zdraví   angína   houba   kloub   antibiotik   tlak   brnění   komplikace   abytyše Hildegarda   viry   květ   zelenina   vlas   kůže   bolest   žaludek   Avicena   studené   výroba   Janča   chladné   inhalace   vliv   návod   ruka   zrak   zpracování   slezina   sval   srdce   kojenec   koupel   choroba   použití   děti   recept   průjem   zápal   víno   olej   artróza   chřipka   nežádoucí   končetina   vývar   písek   horké   mensturace   krk   zalijeme   fermentace   minut   játra   epilepsie   mrtvice   štítná   premenstruační   obsahuje   stonek   Moučka   katar   sběr   kvasinky   čaj   osteoporóza   zánět   rostlina   neht   obsažené   nálev   revma   bylinná směs   krvácení   plísně   opar   babské rady   alergie   list   pupen   horečka   astma   kameny   sliznice  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)