MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).  Zpravidla se používají dozrálé červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu parasorbovou a silici. Využívá se také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné síly a imunitní systém organismu. Třísloviny a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová povidla lze jíst samotná i s chlebem. Pravidelná konzumace posiluje obranyschopnost organismu a povzbuzuje produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin můžete připravit čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení. Opravdu se otrávit hořce chutnajícími bobulemi však lze jen těžko. 

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně. 
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky. 
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok. Pokud chcete jíst pomazánku samotnou, použijte normální cukr.

 

Jak se jinak říká jeřabině, jeřábu - synonymní názvy: 

Jeřáb obecný ☼ Jeřabina ☼ Divá vřeskyně ☼ Jaráb ☼ Jeřábek ☼ Jeřabina ☼ Jeřábník ☼ Korálky ☼ Muk ☼ Oskeruše planá ☼ Ptačí potrava ☼ Reráb ☼ Řežáb ☼ Skoruše ☼ Sorbit ☼ Žeráb

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kameny   šlacha   recept   řídnutí kostí   stvol   užití   sirup   nežádoucí   plíseň   vývar   průjem   nálev   zácpa   zánět   výroba   kloub   Avicena   indikace   děti   odvar   nemoc   využití   pálení   zalijeme   postup   metabolismus   střev   kornatění   bolest   hemeroid   víno   bylinka   chřipka   komplikace   krvácení   Podhorná   hlavy   kontraindikace   rostlina   akné   trávicí   kolika   pěstování   ledvin   teplé   Treben   migrén   návod   olej   mensturace   fermentace   babské rady   keř   horečka   brnění   fytoterapie   slinivka   nať   slezina   menstruační   stonek   pijeme   chladné   inhalace   vitamín   játra   premenstruační   Janča   noha   roztroušená   účinky   srdce   artróza   hemoroid   chřipka   Mattioli   katar   použití   Paracelsus   žlučník   dna   tlak   sliznice   viry   astma   Zentrich   zelina   končetina   žaludek   abytyše Hildegarda   plísně   kojenec   jaterní   Galenos   epilepsie   nachlazení   vlas   minut   obsažené   bylinná směs   antibiotik   štítná   mrtvice   Janča   ovoce   zlomenin   bylina   Váňa   kapsaicin   osteoporóza   Zentrich   ruka   vliv   dásně   rýma   revma   neht   prášek   čaj   ateroskleróza   opar   zápal   kůže   studené   zelenina   zdraví   strom   nohy   zpracování   kořen   koupel   pupen   Moučka   krk   list   horké   kůra   sušení   vřed   močopudný   stonek   květ   sval   kvasinky   zrak   účinek   vitamin   angína   slezina   játra   mateřské   choroba   sběr   obsahuje   alergie   hlas   houba   písek   kontraindikace   arteriskleróza   tinktura  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)