Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).   Zpravidla se používají dozrálé  červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu  C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu  parasorbovou a silici. Využívá se  také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné  síly a imunitní systém organismu. Třísloviny  a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují  chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit  pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová  povidla lze jíst samotná i s chlebem.   Pravidelná konzumace posiluje  obranyschopnost organismu a povzbuzuje  produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin  můžete připravit čaj, který pomáhá  při nechutenství a žaludečních neurózách.   Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje  hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve  velkém množství užívaném zasyrova vyvolává  kyselina parasorbová nevolnost a zvracení.   Opravdu se otrávit hořce chutnajícími  bobulemi však lze jen těžko.  

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody  přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat  a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.  
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat  10 minut. Denně vypijte 3 šálky.  
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce  nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny  s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše  protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání  přiveďte k varu  se 750 g želírovacího  cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic.   Marmeláda vydrží  až jeden rok. Pokud  chcete jíst pomazánku  samotnou, použijte  normální cukr.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

postup   Podhorná   Paracelsus   mrtvice   chřipka   nať   vliv   komplikace   fytoterapie   průjem   zánět   studené   nemoc   zlomenin   vitamín   hlas   sběr   trávicí   akné   zdraví   Zentrich   rýma   artróza   strom   krk   Janča   kůže   užití   Zentrich   epilepsie   list   zelina   zalijeme   využití   kornatění   Janča   kolika   sušení   bolest   nežádoucí   horečka   Mattioli   migrén   jaterní   slezina   plíseň   ruka   šlacha   řídnutí kostí   alergie   žaludek   astma   srdce   chřipka   nohy   babské rady   arteriskleróza   játra   vývar   střev   noha   kontraindikace   rostlina   hlavy   nachlazení   viry   kvasinky   zpracování   indikace   Moučka   stonek   tlak   odvar   fermentace   návod   Galenos   angína   ovoce   minut   květ   vřed   písek   bylinka   tinktura   vlas   keř   vitamin   prášek   plísně   abytyše Hildegarda   antibiotik   neht   bylinná směs   kloub   premenstruační   slezina   osteoporóza   koupel   brnění   bylina   končetina   zápal   horké   obsažené   kojenec   ledvin   sval   žlučník   mateřské   hemoroid   inhalace   choroba   kontraindikace   zácpa   stvol   Treben   čaj   sirup   štítná   pálení   menstruační   teplé   pijeme   hemeroid   močopudný   dásně   výroba   recept   použití   Váňa   metabolismus   sliznice   kůra   dna   játra   olej   kořen   opar   katar   kapsaicin   zrak   mensturace   roztroušená   chladné   revma   krvácení   pupen   obsahuje   kameny   Avicena   nálev   ateroskleróza   houba   stonek   pěstování   slinivka   víno   děti   zelenina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)