Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).   Zpravidla se používají dozrálé  červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu  C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu  parasorbovou a silici. Využívá se  také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné  síly a imunitní systém organismu. Třísloviny  a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují  chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit  pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová  povidla lze jíst samotná i s chlebem.   Pravidelná konzumace posiluje  obranyschopnost organismu a povzbuzuje  produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin  můžete připravit čaj, který pomáhá  při nechutenství a žaludečních neurózách.   Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje  hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve  velkém množství užívaném zasyrova vyvolává  kyselina parasorbová nevolnost a zvracení.   Opravdu se otrávit hořce chutnajícími  bobulemi však lze jen těžko.  

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody  přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat  a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.  
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat  10 minut. Denně vypijte 3 šálky.  
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce  nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny  s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše  protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání  přiveďte k varu  se 750 g želírovacího  cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic.   Marmeláda vydrží  až jeden rok. Pokud  chcete jíst pomazánku  samotnou, použijte  normální cukr.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

zelina   recept   nohy   štítná   antibiotik   zpracování   revma   kloub   horečka   zrak   zápal   pupen   epilepsie   Podhorná   roztroušená   fermentace   kontraindikace   stonek   katar   tinktura   babské rady   dna   nemoc   studené   čaj   užití   močopudný   kapsaicin   Moučka   nežádoucí   kojenec   stvol   kontraindikace   vlas   kořen   vitamin   končetina   indikace   hlavy   hemoroid   arteriskleróza   brnění   opar   noha   list   osteoporóza   neht   písek   tlak   žlučník   fytoterapie   menstruační   komplikace   bylina   kvasinky   děti   žaludek   řídnutí kostí   vývar   vitamín   Janča   výroba   využití   strom   Treben   rýma   migrén   Zentrich   šlacha   plísně   nálev   keř   rostlina   ledvin   prášek   postup   metabolismus   zdraví   odvar   sval   sběr   koupel   sliznice   Janča   vliv   bylinka   kornatění   abytyše Hildegarda   krvácení   ateroskleróza   pálení   zácpa   horké   mateřské   jaterní   zánět   trávicí   viry   hemeroid   ruka   bylinná směs   Mattioli   použití   krk   mrtvice   sušení   játra   inhalace   zlomenin   minut   víno   astma   kůže   teplé   nachlazení   průjem   zalijeme   mensturace   obsahuje   plíseň   Avicena   pěstování   návod   choroba   angína   bolest   chřipka   artróza   premenstruační   Paracelsus   chřipka   slinivka   ovoce   hlas   srdce   slezina   zelenina   květ   obsažené   vřed   stonek   Zentrich   alergie   pijeme   Galenos   sirup   Váňa   slezina   kolika   kameny   játra   nať   houba   chladné   olej   dásně   kůra   střev   akné  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)