Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).   Zpravidla se používají dozrálé  červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu  C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu  parasorbovou a silici. Využívá se  také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné  síly a imunitní systém organismu. Třísloviny  a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují  chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit  pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová  povidla lze jíst samotná i s chlebem.   Pravidelná konzumace posiluje  obranyschopnost organismu a povzbuzuje  produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin  můžete připravit čaj, který pomáhá  při nechutenství a žaludečních neurózách.   Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje  hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve  velkém množství užívaném zasyrova vyvolává  kyselina parasorbová nevolnost a zvracení.   Opravdu se otrávit hořce chutnajícími  bobulemi však lze jen těžko.  

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody  přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat  a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.  
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat  10 minut. Denně vypijte 3 šálky.  
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce  nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny  s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše  protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání  přiveďte k varu  se 750 g želírovacího  cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic.   Marmeláda vydrží  až jeden rok. Pokud  chcete jíst pomazánku  samotnou, použijte  normální cukr.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

použití   Podhorná   pálení   astma   Zentrich   kornatění   sirup   bylina   chřipka   děti   houba   Váňa   Galenos   vlas   písek   rostlina   vliv   kapsaicin   artróza   slinivka   hemoroid   žaludek   studené   plísně   vitamin   hlas   výroba   kůra   Janča   vývar   Zentrich   teplé   užití   krvácení   Moučka   mrtvice   vřed   Mattioli   návod   brnění   olej   sval   fermentace   ateroskleróza   obsahuje   kameny   využití   horečka   játra   babské rady   ovoce   strom   řídnutí kostí   slezina   srdce   metabolismus   horké   mateřské   noha   komplikace   chřipka   zlomenin   migrén   zalijeme   prášek   premenstruační   alergie   stonek   viry   stonek   revma   obsažené   nohy   kořen   zánět   nachlazení   Paracelsus   menstruační   epilepsie   ledvin   zrak   šlacha   střev   Janča   akné   fytoterapie   choroba   tinktura   víno   sušení   hemeroid   mensturace   postup   nálev   krk   stvol   kvasinky   angína   katar   neht   bolest   koupel   nať   inhalace   kůže   trávicí   abytyše Hildegarda   pijeme   kojenec   chladné   kloub   antibiotik   zelina   Avicena   indikace   průjem   Treben   končetina   tlak   zdraví   minut   zápal   květ   slezina   list   roztroušená   hlavy   sliznice   kolika   recept   ruka   plíseň   nežádoucí   rýma   pupen   arteriskleróza   vitamín   bylinná směs   sběr   kontraindikace   nemoc   dna   játra   dásně   zácpa   zelenina   močopudný   odvar   keř   bylinka   osteoporóza   pěstování   štítná   jaterní   zpracování   kontraindikace   čaj   žlučník   opar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)