Říkává se: „Ve zdravém těle zdravý duch.“ Často se ve starých knihách dočítámpamet byliny bylinky babske rady caj tinktura„... bystrý a čilý duch se zdravou čilostí paměti". Stará egyptská deska Herma Trismegista sděluje: „Jak nahoře, tak dole", a naopak: „Jak dole, tak nahoře". Pod tím si můžete představit na vašem těle i střeva a mozek - jejich fyzickou podobnost, ale i stejně účinnou vylučovací funkci. Mozek vylučuje stále myšlenky, které se emocionálně vstřebávají a utvářejí vaši náladu.


Účinky rostliny:

Stejně jako střeva vstřebávají výživné látky a zbytek vylučují ven. Dá se říct, že myšlení souvisí s trávením. Například vegetariáni jsou svou povahou mírnější, citlivější na různé podněty, mají bystrého a čilého ducha, mladistvý vzhled. Naproti tomu lidé konzumující maso mají sklon k větší náladovosti, agresivitě, otylosti,
stárnutí a jejich duch je sklíčený a pomalý v myšlení. To se odráží i v paměti.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: máte-li zásadní problémy s pamětí, svěřte se vždy do péče ambulantního psychiatra, který zdiagnostikuje Váš stav a jeho příčinu. Léčba bylinami je účinná, ale současně jen podůrná. Poruchy paměti by neměl být zanedbány. 

 

Domácí léčba poruch paměti

Režimová opaření a doporučení

  • Člověk dlouhodobě strádající nedostatkem skutečných výživných látek, bez fyzické zdatnosti, žijící ve velkém stereotypu, bez zájmu o okolní svět, holdující alkoholu a drogám trpí zhoršováním paměti. 
  • Také nedostatek jodu způsobuje poruchy paměti. V těle se jod nachází ve štítné žláze, kde se podílí na tvorbě hormonů. Tyto hormony regulují rychlost tělesného metabolismu, včetně rychlosti využití energie. Energie je nezbytná pro rozvoj intelektu člověka, pro mozek, pro paměť. Nejlepší zdroje jodu jsou treska, makrela, tresčí játra, losos, sleď, humr, hnědý pstruh, mléko, třešně, višně a mořské řasy. Dávejte si pozor na látky, které vstřebávání jodu omezují, což jsou sójové boby, antidepresiva, fluor, brom a chlor.
  • Hodně jodu obsahuje zvláště chaluha bublinatka. Bublinatku pomelte na prášek a jezte ho na špičku nože 2x denně. Ne nadarmo se jí říká „sůl intelektuálů". Chaluha neobsahuje jenom jod, ale rovněž velké množství minerálních látek a stopových prvků. 
  • Omezte v jídelníčku maso a masové výrobky. Nahraďte je raději mořskými rybami a luštěninami, které mají dostatek bílkovin a nezatěžují tělo.
  • Snažte se zvýšit fyzickou kondici, hlavně pohybem venku na čerstvém vzduchu, zaměřte se na aktivity podle svého věku a hmotnosti. Můžete začít procházkami v přírodě - až po horské pěší túry. 
  • Čtěte knihy, učte se básničky nazpaměť, luštěte křížovky a kvízy. Tak si stále budete procvičovat paměť. 
  • Mějte stále zájem o každodenní dění. Zajímejte se o novinky, historii nebo se nechte poučit mladými lidmi, choďte do společnosti. Zachovejte si zvídavost a mladistvou bystrost. 
  • Paměť zlepšuje vitamin B1 (thiamin). Působí jako prevence výskytu Alzheimerovy choroby, která je charakteristická ztrátou paměti. Thiamin se vyskytuje v droždí, bramborách, celozrnných těstovinách, celozrnném chlebě a vaječném žloutku. Léčba Alzheimerovy choroby bylinkami zde
  • Do skleničky dejte hrst vlašských ořechů a zalijte je medem. Po 1 měsíci vyluhování přidávejte med do kaší nebo ho jezte 1 čajovou lžičku denně. 
  • Snězte denně 1 hrst vlašských ořechů. Pokud však nebudete dbát na zdravý životní styl, který udržuje a bystří ducha, těžko vám pomohou medikamenty nebo byliny na paměť, kterou svým stylem života budete ztrácet. Tyto medikamenty jsou většinou jen dočasnou záležitostí, která problém s pamětí nevyřeší.

 

Bylinné čaje na zlepšení a posílení paměti

  • Na zlepšení paměti: smíchejte 10 g meduňky lékařské, 15 g zeměžluči lékařské, 15 g oddenku puškvorce obecného a 100 g medu: směs zalijte 1 l vroucí vody, vyluhujte do vychladnutí, sceďte a přidejte med.  Pijte po doušcích během dne po dobu 3 týdnů.
  • Dobrou paměť udržuje směs rozrazilu lékařského a sušeného celerového kořene. Zalijte vrchovatou čajovou lžičku směsi 150 ml vroucí vody a 20 minut vyluhujte. Pijte 3x denně po jídle.

 

Bylinná tinktura na zlepšení paměti

  • Pro zlepšení paměti a také jako prevenci zvápenatění cév si připravte tinkturu z nadrobno nakrájených listů nebo cibulek česneku medvědího. Naplňte pokrájenou bylinou volně až po hrdlo láhev, zalijte režnou kořalkou a postavte na 14 dnů na sluníčko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Pak sceďte a užívejte 2x denně 10 až 15 kapek do vody.