prujem ridka stolice byliny bylinky babske rady caje obkladyJako průjem se označuje vyprazdňování řidší stolice častěji než 3x denně. Může být akutní nebo chronický. Akutní průjmy jsou nejčastěji způsobeny infekcí (salmonelózou, úplavicí), dále dietní chybou, alergií či psychickými stavy. Chronické průjmy mívají buď organickou příčinu (například střevní zánět, nedostatečnou funkci slinivky), nebo jsou bez zřetelného onemocnění trávicího ústrojí a jsou podmíněny zejména nervovými a psychickými vlivy.


Účinky rostliny:

Léčba se řídí příčinou průjmu. Pokud průjem trvá déle než 3 dny nebo je silně bolestivý, může být nebezpečný, proto vyhledejte odbornou pomoc! Totéž platí, je-li průjem krvavý.

 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na chronické průjmy jsou velmi účinné šištice z olše!

 

Domácí léčba průjmu

Režimová opatření a doporučení

  • Velkým nebezpečím silného průjmu je přílišná ztráta tekutin (dehydratace), zejména u malých dětí a starých lidí. Dbejte proto na dostatečný příjem tekutin, aby se tak co nejrychleji vyrovnala ztráta. U dospělého člověka se doporučuje vypít nejméně 2 litry tekutin denně.
  • Okamžitě nasaďte dietu. Při akutních průjmech se omezte pouze na suché bílé pečivo. Celozrnné pečivo dráždí střevo. Na jakékoli odchýlení od diety tělo reaguje křečemi, bolestí a opět řídkou stolicí. Pokud se už vrací chuť na jídlo, začněte nejprve s lehkou zeleninovou polévkou, bílou rýží s mrkví, jablečným kompotem bez cukru, borůvkovým kompotem nebo pyré.
  • Živočišné uhlí, které koupíte v každé lékárně, účinkuje vsakováním tekutiny ze střeva a zastavuje průjem a bolesti. 
  • Na špičku nože rozemletého prášku z mochny nátržníku smíchejte s nastrouhaným jablkem a užívejte několikrát denně. Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.
  • Rýžová voda je vhodný nápoj pro nemocné s průjmy. Vrchovatou lžíci rýže vařte 3 hodiny v 1 1 vody. Do nápoje můžete přidat i trochu citrónové šťávy.

 

Bylinné čaje proti průjmu

  • Při průjmu se osvědčila bylina mochna nátržník: 1 čajovou lžičku rozmělněného oddenku přelijte 150 ml vroucí vody, 7 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x či 4x denně před jídlem. 
  • Zalijte 2 čajové lžičky sušených plodů borůvky černé 250 ml studené vody a nechte přes noc vyluhovat. Pijte 2x denně a snězte i namočené borůvky.
  • Pokud nemáte bylinky, použijte pravý černý čaj a popíjejte celý den. Ale neslaďte!
  • Smíchejte 30 g kořene kostivalu lékařského, 20 g listu jitrocele kopinatého, 20 g natě rdesna ptačího a 20 g přesličky rolní: 3 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody. Čaj pijte vlažný po doušcích.
  • Přelijte 2-4 vrchovaté lžičky nadrobno nasekané dubové kůry 0,5 l studené vody, nechte půl hodiny vyluhovat, krátce svařte a sceďte. Pijte teplé půl hodiny před jídlem.
  • Osobám trpícím průjmem či úplavicí podívejte denně šálek čaje z listů ostružníku: 15 g listů a výhonků přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte přes den vlažný čaj. Podobné účinky a stejnou přípravu má čaj z listu a mladých výhonků maliníku a z natě řepíku.
  • Čaj z ostružníkových kořenů (ostružníku křovitého) vykonal za první světové války dobré služby proti úplavici. Sušený kořen (sbíraný brzy na jaře - v únoru, březnu) nakrájejte na drobné kousíčky a z toho pak 2 lžíce vařte 20 minut v 0,5 1 vody. Čaj se pije neslazený a hodně teplý. Dětem vařte čaj slabší. 
  • Kořen kostivalu lékařského působí hojivě, tiší bolesti a křeče ve střevech, je proto vhodným lékem proti průjmu, úplavici a krvácení ze střev. Dejte 2 čajové lžičky kořenu do 200 ml studené vody, půl hodiny vyluhujte, pak přiveďte k varu, stáhněte, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně.

 

Obklad při průjmu

  • Dejte 15 g mochny husí do 0,5 l vody, 5 minut vařte, 5 minut vyluhujte a sceďte. Horké obklady mírní křečovité bolesti břicha.