zanet prudusek bronchitida byliny bylinky babske rady caje obkladyBronchitida (zánět průdušek) postihuje dýchací ústrojí. Zánět může být akutní nebo chronický. Akutní bronchitida obvykle trvá dva až tři týdny. Většinou začíná pálením na hrudi a ranním kašelem bez teplot, který je ze začátku suchý a dráždivý, po několika dnech postižený vykašlává hleny. Chronická bronchitida postihuje hlavně kuřáky.


Účinky rostliny:

Ti většinou kašel zpočátku ani neregistrují jako onemocnění, proto někdy trvá i roky, než se přistoupí k léčení, a mezitím může dojít k poškození plic a srdce.
Bronchitida je spojená s nemocí látkové výměny, hlavně slinivky. Jakmile se zaměříte na posílení činnosti slinivky, která reguluje veškeré slizy a hleny v těle, pocítíte úlevu.


Domácí léčba zánětu průdušek

K domácí podpůrné léčbě slouží velká spousta bylinek, které je možno pro tento účel použít.

 

Bylinné čaje

  • Vytvořte směs 10 g květu divizny velkokvěté, 20 g natě mateřídoušky úzkolisté, 20 g listu a kořene proskurníku lékařského, 20 g květu černého bezu, 20 g lékořice lysé a 20 g kořene prvosenky jarní. Vrchovatou lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody, nechte půl hodiny vyluhovat, občas promíchejte, nakonec sceďte. Denně pijte 3 šálky tohoto čaje. Můžete jej osladit medem.
  • Smísíte stejné díly mateřídoušky úzkolisté, řepíku lékařského, listu ořešáku, květu černého bezu, řebříčku obecného, přesličky rolní, máty peprné, pukléřky islandské. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat, potom přilijte macerát z kořene a listu proskurníku, který jste nechali 8 hodin vyluhovat ve vodě (1 čajovou lžičku proskurníku vyluhujte v 100 ml vody o pokojové teplotě). Za den vypijte 400 ml tohoto čaje. 
  • Přelijte 2 čajové lžičky (pro děti 1 čajovou lžičku) podbělu lékařského 200 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat as sceďte. Pijte horké. Šálek čaje si připravte i těsně před spaním. 
  • Oddenek pýru plazivého (50 g) povařte 5 minut ve 250 ml vody a sceďte. Užívejte po lžících v průběhu dne. 
  • Přelijte 10 g slézu léčivého (květu) 100 ml vroucí vody a vyluhujte 15 minut. Popíjejte přes den. 
  • Pepř a zázvor tvoří vhodnou kombinaci, která vyčistí průdušky od hlenu: půl čajové lžičky mletého zázvoru a špetku pepře přelijte 150 ml vroucí vody, průběžně popíjejte.
  • Udělejte směs 20 g jitrocele kopinatého, 10 g islandského mechu, 10 g prvosenky jarní, 10 g tymiánu obecného a 1 lžíci směsi přelijte 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte přikryté, sceďte a popíjejte. Můžete přisladit medem.
  • Na suchý kašel smíchejte 120 g přesličky rolní, 40 g kořene prvosenky jarní, 40 g jitrocele kopinatého: 6 lžic směsi a 6 šálků vody vařte 15 minut, pak nechte vylouhovat a sceďte. Tento čaj si připravujte po dobu 1 měsíce.
  • Přelijte 1 čajovou lžičku divizny velkokvěté 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a můžete osladit medem. Pijte tento čaj 2x denně hodně teplý. 
  • Na odkašlání hlenu připravte směs z 10 g plodu anýzu, 10 g plodu fenyklu obecného, 15 g lněného semene a 15 g natě tymiánu obecného: 1 čajovou lžičku směsi povařte v 150 ml vody 5-10 minut. Sceďte a pijte 3 šálky denně.
  • Připravte směs stejných dílů podbělu lékařského, kořene omanu, listů šalvěje lékařské a listů jitrocele kopinatého: 1 lžíce se přelije 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhuje a scedí. Pijte 3x denně.

 

Obklady

  • Nastrouhaný kořen křenu selského smísíte s moukou na těsto a vyrobíte „křenovou placku. Na prsou je jemnější a citlivější kůže, proto křen zjemníte moukou. Placku přikládejte jako obklad - nikdy však na holé tělo, na kůži dejte nejprve jemné plátno a teprve potom placku. Obklad by neměl trvat déle než 30 minut.
  • Zázvorový obklad na odhlenění: 1 čajovou lžičku sušeného zázvoru přelijte 1 1 vroucí vody. Teplé obklady přikládejte na hruď a záda v oblasti lopatek. Nejdříve ale udělejte zkoušku citlivosti kůže. Jestliže nenastane žádná reakce a kůže jen zčervená, můžete obklady použít.  Obklad nechte 5-10 minut, pak znovu namočte do teplé lázně a přiložte. Opakujte celkem 4x za sebou, a to 2x denně.
  • Hrudník a záda mezi lopatkami hodně namažte čerstvým sádlem. Přikryjte plátnem, zabalte teplým šátkem a ulehněte. Obklad nechte 1 hodinu. (Do sádla můžete přidat éterický olej z tymiánu nebo některé bylinky - mateřídoušky, majoránky. Sádlo rozpusťte, přidejte byliny a nechte odležet přes noc, ráno opět sádlo rozpusťte, sceďte i mast máte připravenou.) Pokud nemáte sádlo, můžete rovněž použít máslo nebo například špek.
  • Každý má doma kuchyňskou cibuli, která při úporném kašli poslouží jako obklad. Cibule se velmi dobře dokáže poprat se záněty. Uvařenou, na plátky nakrájenou cibuli zabalte do tenké utěrky a tou ovažte krk nebo přiložte na průdušky. Pak nechte nemocného usnout. Pokud obklad nevadí, můžete jej nechat působit i přes noc. Jen pozor, aby se cibulové plátky nedostaly přímo na kůži. 
  • Čerstvou šťávu z bílého zelí s medem v poměru 4:1 užívejte po 2 lžících vícekrát denně.