vysoky cholesterol byliny bylinky babske rady tinktury rezimova opatreni a doporuceniCholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismu potřebuje pro tvorbu hormonů a buněčných membrán. Cholesterol o nízké hustotě (LDL - tzv. „špatný") je schopen poškozovat vnitřek tepen a je považován za rizikový faktor vzniku ischemické choroby srdeční. Naopak cholesterol o vysoké hustotě (HDL - tzv. „hodný") před touto chorobou chrání.


Účinky rostliny:

Je spousta lidí, kteří celý život dobře tráví a zpracovávají tuky, zatímco jiní z nich onemocní. Zůstává však faktem, že zvýšená krevní hladina „špatného" cholesterolu je problémem naší civilizace. Ve starých odborných knihách se o něm nedočtete. Tento nový civilizační „strašák" vzniká konzumací
převážně živočišné stravy: masa, mléka a mléčných výrobků a dále nevhodných rostlinných tuků. Cholesterol je pro tělo nepostradatelný, ale na druhou stranu ho nesmí být v krvi nadbytek.

 

 

Domácí léčba vysoké hladiny cholesterolu, režimová opatření a doporučení

  • Zapojte zdravý selský rozum. Lidé před 150 lety jedli máslo, mléko, sádlo, lůj - a přesto tolik neumírali na srdeční-cévní onemocnění jako dnes. Říká se, že je to civilizační nemoc. A co dnešní civilizace ve stravování přinesla? Hydrogenované oleje („ztužené tuky" neboli „umělé tuky") obsahující trans-mastné kyseliny, o nichž bylo zjištěno, že mají nepříznivý vliv na zdravotní stav člověka, a navíc i zvyšují cholesterol. Mezi nečastější moderní mýty patří názor, že pokud lidé chtějí žít zdravě, měli by tuky z jídelníčku zcela vyloučit. Zde je něco špatně. Tuky přece v našem těle plní řadu důležitých funkcí. Isou stavební jednotkou hormonů, pomáhají udržovat tělesnou teplotu, jsou důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích. A třebaže si každé tělo vytváří složité sloučeniny (a tedy i sloučeniny tukové povahy) potřebné pro svou stavbu a fungování z vejké části samo, potřebuje přijímat potravou látky, z nichž čerpá stavební kameny pro tyto své specifické sloučeniny. Odtučněné a nízkotučné výrobky ve skutečnosti mohou být jednou z příčin vyživovacích poruch. Nízkotučné potraviny mají mnohdy vysoký podíl sacharidů. Ty působí problémy s hubnutím. 
  • Velký omyl v souvislosti s cholesterolem je, že pacienti ve snaze ho snížit drží redukční nízkotučnou dietu. Takzvané „light“ výrobky obsahují umělé tuky, které se zahřátím mění v něco, co se podobá polymerům v plastech. Dbejte proto na to, co do svého jídelníčku zařadíte: nejkvalitnější jsou panenské oleje za studená lisované s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Mezi kvalitní patří olej ze světlice barvířské, lněný olej, slunečnicový olej, všechny si můžete zakoupit ve speciálních obchodech se zdravou výživou. Nebojte se používat kvalitní čerstvé máslo nebo sádlo. Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích A, D, E, K. Sádlo zase vydrží mnohem vyšší teplotu při smažení (okolo 250 °C) potravin než rostlinné oleje, a tím je mnohem zdravější než ztužený tuk, který se teplem přeměňuje na „umělou hmotu". Pokud příjem másla nebo sádla nebudete přehánět, budete jíst zdravě. Například celozrnný chléb s máslem nebo sádlem a cibulkou je opravdu velmi zdravý, protože nať cibulky (a pažitky) obsahuje sirné látky, které pomáhají rozpouštět tuky v krvi. 
  • Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pokud máte rádi česnek a nedráždí váš žaludek, dělejte si pravidelně každé 3 (až 5) měsíců česnekové kúry. Tato doba je potřebná, aby se účinek česneku projevil. Vždy večer snězte 1-2 stroužky česneku. Zápach vás přesvědčí, že česnek proniká do každé části organismu. Pokud vám zápach vadí, rozkousejte ráno 3-4 bobule jalovce, nepříjemný pocit v ústech to zmírní. Po pravidelně prováděných kúrách budete pozorovat zlepšení prokrvení nohou, zlepší se vidění. Ustoupí nadýmání a potíže v břišní oblasti, tlak bránice se zmírní, a tím i tlak na srdeční krajinu. Navíc česnek rozšiřuje věnčité tepny.
  • Jako prevenci si můžete udělat víkendovou kúru s česnekem - pokud ovšem máte v pořádku žaludek a žlučník. V pátek večer snězte 2 stroužky česneku, v sobotu 3x denně 2 stroužky česneku, v neděli 2x denně - ráno a v poledne 2 stroužky.
  • Lecitin má schopnost rozpouštět tukové látky (k nimž cholesterol patří). Užívejte denně 2-4 lžíce lecitinu ze sójových bobů, zakoupíte ho ve speciálních prodejnách.
  • Obohaťte svou potravu o vitaminy skupiny B. Jezte droždí nebo pivovarnické kvasnice.
  • Zvyšte příjem vitaminu A. Je obsažen v másle, žloutcích, rybím tuku, ovoci a zelenině se žlutým či oranžovým zabarvením a ve tmavozelených listech zeleniny.
  • Nezapomeňte na vitamin C. Nejbohatším zdrojem jsou šípky, nať pažitky a petržele, ale vyskytuje se prakticky ve veškerém ovoci a zelenině. Málo vitaminu C mají jablka a hrušky.  
  • Salátové okurky snižují obsah tuků v krvi.
  • Artyčoky chrání proti vysoké krevní hladině cholesterolu. 
  • Zázvor je také výborný prostředek proti zvýšenému cholesterolu v krvi. Naučte se používat zázvor při vaření a pečení. Najděte si zázvorové recepty.
  • Lékořicový kořen snižuje hladinu cholesterolu. Pozor však na předávkování, to může způsobit zadržování sodíku a zvýšení krevního tlaku. 

 

Tinktury

  • Tinktura z jinanu dvoulaločného (ginkgo biloby) povzbuzuje činnost srdce, mozku, podporuje prokrvení končetin.
  • Tinktura ze jmelí bílého omezuje usazování nežádoucích látek v cévách a zklidňuje srdeční činnost.
  • Tinktura z rakytníku řešetlákového čistí tělo od odpadních látek a povzbuzuje krevní oběh.