cisteni krve detoxikace byliny bylinky babske radyKrev - je to nejdůležitější tělesná tekutina, která koluje krevním řečištěm a udržuje život. Skládá se z plazmy a krevních tělísek (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) a obsahuje obrovské množství látek, které roznáší a přenáší po těle - kyslík, živiny, hormony, léky, odpadní látky, oxid uhličitý ad. Dospělý člověk má přibližně 5 litrů krve. Stav krve má vliv na vznik různých onemocnění, proto je důležitý dobrý stav krevní tekutiny v těle.


Účinky rostliny:

Jako pomocnou léčbu můžete využít různé kúry na čištění krve. Preventivně vždy na jaře je vhodné zařadit jaterní dietu a kúru čistící krev. Základem pro očistu krve je kopřiva dvoudomá, kterou dávkujeme přiměřeně a vždy jen po omezenou dobu, protože jde o relativivně silnou bylinu (při dlouhodobém pití silného čaje z kopřivy by mohlo dojít k poškození ledvin, i proto kopřivu často kombinujeme s jinými bylinami s podobným účinkem). 

Chudokrevnost, označovaná také jako blednička, je popsána v kapitole o anémii. Ve středověku lékaři pouštěním žilou vyvolávali chudokrevnost, jež měla za úkol podnítit organismus k tvorbě nové, mladé krve, která ozdravovala a vyvažovala vnitřní šťávy.

 

TIP: Další články o detoxikaci těla na tomto webu jsou zde.  

 

Režimová opatření a doporučení

  • Na zlepšení krve podávali naši předci nemocným veškeré potraviny, které jsou červené: karotku, červenou řepu, červené zelí, jablka, bezinky, ostružiny, červené víno.
  • Včelí pyl (rostlinné semenné buňky, které včely sbírají) celkově zlepšuje stav krve. Čistý pyl zakoupíte ve speciálních prodejnách pro včelaře. Přidávejte po dobu 14 dnů 1 čajovou lžičku denně do jídla nebo teplého čaje.

 

Bylinné čaje na čištění krve

  • Smíchejte 20 g natě řebříčku obecného, 20 g natě zeměžluče lékařské, 10 g natě máty peprné, 10 g listu jitrocele kopinatého. 2 čajové lžičky směsi přelijte 0,5 1 vroucí vody, 15 minut přikryté vyluhujte. Pijte 2x-3x denně na lačno.
  • Připravte směs 20 g listu kopřivy dvoudomé, 10 g listu jitrocele kopinatého, 10 g natě pelyňku pravého, 10 g listu ořešáku královského, 10 g kořene pampelišky (smetanky lékařské). 2 lžíce směsi přelijte 0,5 l vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně po třetině nálevu.
  • Smíchejte 20 g natě kopřivy dvoudomé, 20 g květu černého bezu, 20 g trnky obecné, 40 g listu břízy bělokoré. 1 čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat, sceďte. Pijte denně 2 až 3 šálky teplého čaje.
  • Přelijte 1 čajovou lžičku květů bezu černého 300 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte denně 2 šálky po 150 ml. 
  • Přelijte 20 g zemědýmu lékařského 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte po doušcích přes celý den.

 

Šťávy

  • Čerstvá šťáva z petržele - 100 ml denně nalačno - čistí krev.
  • Vylisujte šťávu z kořene čekanky obecné a 3-4 lžíce šťávy dejte do šálku mléka. Pijte 3x přes den.
  • Krvetvorná šťáva se připravuje z 60 ml červené řepy, 40 ml mrkve a 40 ml kopřivy. Pijte ji lx denně ráno nalačno. 
  • Trnka obecná posiluje látkovou výměnu a čistí krev. Naše babičky vyráběly trnkové víno: tmavé, dobře dozrálé trnky rozmačkejte, zalijte vroucí vodou v množství 1 l na 1 kg trnek. Po vychladnutí přidejte trochu vinných kvasinek a nechte týden kvasit, každý den dobře zamíchejte. Potom vylisujete šťávu, na 1 l šťávy přidejte 200 g cukru a nechte kvasit v demižonu s kvasnou rourkou.
  • Krev čistí i bezinková šťáva nebo víno.
  • Vložte 30-60 umytých listů z vlašského ořešáku do 0,7 l suchého bílého vína do velké nádoby a nechte 8-12 dnů vyluhovat. Přes plátno přeceďte a podávejte 1 malou skleničku vína před obědem i 1 před večeří. Víno popíjejte aspoň dva měsíce.