nachlazeni byliny bylinky babske rady caje kloktadla koupele tinktury prevenceNachlazení - je to velmi časté onemocnění, které se nevyhne ani těm nejsilnějším. Obvykle se projevuje rýmou - zánětem nosní sliznice (zánětem nosohltanu), únavou, slzením očí atd. Nesmíte nachlazení podceňovat, může organismus značně oslabit a přejít do stavu těžké chřipky, zánětu dýchacích cest, zápalu plic, angíny apod. Ale také není rozumné nachlazení hned potlačovat silnými medikamenty! Pokud nemáte příliš zvýšenou tělesnou teplotu, pomůže vám velmi dobře bylinná léčba.


Účinky rostliny:

Domácí léčba nachlazení - režimová opatření a doporučení, prevence

Prevence:

  • V chladném počasí dbejte, aby nohy a ruce byly v suchu a v teple. Teple chraňte i hlavu vhodnou přikrývkou - čepicí nebo kapucí.
  • Zajistěte tělu dostatečný přísun vitaminů, hlavně vitaminu C.
  • V letních horkých dnech se vyhýbejte průvanu, silné klimatizaci, a pokud jste přehřátí sluncem, nesnažte se tělo ochladit ledovými nápoji ani zmrzlinou. Organismus není schopnen zvládnout teplotní výkyvy a reaguje nachlazením.
  • Pokud se objeví rýma, nevystavujte organismus většímu zatížení, protože vám právě hlásí, že je oslabený. Mohli byste tedy onemocnět ještě více.
  • Snižte fyzickou zátěž (necvičte, nechoďte do bazénu plavat apod.). Vyhýbejte se průvanu a klimatizaci. Doplňte do stravy výživné látky a zajistěte dostatečný přísun tekutin.
  • Při akutní nebo chronické rýmě, která způsobuje úbytek nosní sliznice, příznivě pomáhají olejové nosní kapky. Do panenského slunečnicového nebo dýňového oleje dejte směs bylin - šalvěje lékařské, máty peprné a květu heřmánku pravého. V láhvi V3 bylin zalijete olejem a vyluhujte na sluníčku 14 dnů. Sceďte a přefiltrujte. Kapejte do nosu 3x denně. Olej více přilne na nosní sliznici a delší dobu na ní zůstane než vodní kapky a také delší dobu působí léčivé látky bylinek hojivě.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Bylinné čaje při nachlazení

  • Při nachlazení pijte čaj z drcených květů jitrocele kopinatého: 1 lžíci jitrocele přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte čaj teplý.
  • Čaj na nachlazení: smíchejte po 25 g listu máty peprné, květu černého bezu, heřmánku pravého a lípy obecné. Přelijte 3 čajové lžičky směsi 0,5 l vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte denně 2 či 3 šálky teplého čaje.
  • Přichystejte směs 100 g květu lípy obecné, 30 g květu mateřídoušky úzkolisté, 30 g natě dobromysli obecné a 30 g plodu šípku (růže šípkové). Přelijte 3 čajové lžičky směsi 0,5 l vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně 3 šálky teplého čaje. 
  • Květ černého bezu a květ lípy obecné podporuje vypocení. Stejným dílem smíchejte byliny a 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. 
  • Přelijte 1 lžíci rozdrcených šípkových plodů 0,5 l vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijete po šálku 3x denně horké, jak snesete. 
  • Na alergickou rýmu pomáhá čaj ze směsi 50 g heřmánku pravého, 150 g proskurníku lékařského, 100 g jitrocele kopinatého, 100 g fenyklu obecného, 150 g řepíku lékařského, 150 g truskavce ptačího a 150 g rozdrceného šípku. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.

 

Tinktury na nachlazení

  • Při rýmě, nachlazení potřebujete povzbudit imunitní systém, k tomu je vhodná tinktura z česneku medvědího, rakytníku nebo třapatky nachové (echinacey), které zakoupíte v obchodě s bylinkami. 

 

Koupele při nachlazení

  • Proti nachlazení, když nohy byly dlouho v promočené obuvi, při promoknutí apod. zabírá horká koupel nohou: 2 hrsti květu černého bezu přelijte 2-3 1 vroucí vody, nechte zchladnout na 40 °C, sceďte a vlijte do 10 l teplé vody. Do lázně ponořte nohy. Lázeň má trvat 15 minut, dolévejte horkou vodu. Současné popíjejte čaj z květu černého bezu.
  • Vrchovatou lžičku přelijte 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, potom sceďte a popíjejte horké po doušcích. 
  • Při nachlazení a zvýšené tělesné teplotě použijte směs 25 g květu černého bezu, 25 g květu lípy obecné a 20 g kořene proskurníku lékařského. Přelijte 1 lžíci směsi 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně. Tomuto čaji se říká rostlinný aspirin.

 

Kloktadla na nachlazení

  • Smíchejte po 25 g listu šalvěje lékařské, květu heřmánku lékařského a natě přesličky rolní: 1 lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Kloktejte vlažným čajem.
  • Přelijte 2 čajové lžičky měsíčku lékařského 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Používejte vlažné kloktadlo. Velmi účinná je ředěná jodová tinktura, která pomáhá při bolestech v krku, zápachu z úst a zánětu sliznic.

 

Masti

  • Rýma - vtírejte si do nosu mast z 1 lžíce vylisované šťávy z čerstvé natě majoránky zahradní. Šťávu zamíchejte do 2 lžic másla nebo borové vazelíny. 
  • Majoránková mast při rýmě: 4-6 g majoránkové šťávy vytlačené z čerstvých rostlin vetřete do 30 g másla. To pak vtírejte do nosu při vleklé rýmě a ucpaném nosu, zvláště u dětí.