bodnuti hmyzem byliny bylinky vyresi alergii zanet svedeni i horkostNěkdy o bodnutí nevíte do několika minut, jindy zarudlý pupínek bolí a svědí třeba týden. Pokud u vás bodnutí hmyzem nevyvolá alergickou reakci ohrožující život, můžete důsledky zmírnit obklady z darů přírody. Z přírodní lékárny pomže přeslička, celer, brambory, tvaroh, levandule, šalvěj, vřes a cibule nebo ocet.


Účinky rostliny:

Přeslička hojí

Na hnisavá a špatně se hojící místa působí blahodárně roztok z natě přesličky rolní. Připravíte si ho tak, že 30g natě vložíte do půl litru studené vody a necháte macerovat dvě hodiny. Pak roztok přibližně 15 minut povaříte a dáte louhovat. Odvar můžete použít nejen k obkladům, aletaké k omývání bolavé rány.

 

Celer proti zanícení

Pokud se místo po vpichu hmyzem zanítilo, pomůže vám čerstvá štáva vytlačená z celeru. Šťávu je třeba smíchat s menším množstvím octa, nejlépe vinného, a mírně ji osolit. Poté do ní namočte třeba gázu, papírový kapesníček či vatu a obklad přiložte na bodnutí.

 

Brambory brání svědění

Svědí vás pupínek tak, že je to až k zbláznění? Pak oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky a potírejte jimi podrážděné místo. Můžete si ze syrových brambor připravit i kasičku a přiložit ji na ránu jako obklad.

 

Tvaroh s levandulovým olejem mírní horkost

Stačí, když do vychlazeného tvarohu nakapete pět kapek éterického levandulového oleje, promícháte a směs přiložíte na oteklé místo. Poté ji přikryjete kapesníkem namočeným ve vodě a převážete suchou utěrkou. Obklad necháte hodinu působit a potom ho vyměníte. Tvarohovým obkladem můžete chladit postižené místo i přes noc.

 

Levandule zklidňuje

V lidovém léčitelství je využívána levandule pro své zklidňující a harmonizující účinky. Z toho důvodu je kvalitní éterický olej z levandule lékařské vhodný jako utišující obklad na bolavé místo vpichu. Současně podporuje tvorbu nových kožních buněk, tedy i hojení kůže.

 

Šalvěj stahuje rány

Tato bylinka patřila mezi léčivky už ve starověkém Římě. Cenili si ji pro její účinky usnadňující hojení a pro schopnost stahovat rány. Stačí rozmíchat 30 kapek tinktury ze šalvěje lékařské ve 150 ml vody, namočit v roztoku obklad a přiložit ho na ránu. Tinkturu můžete nahradit i běžným nálevem ze šalvěje.

 

Vřes na alergii

Vřes obecný má na lidský organizmus blahodárné a léčivé účinky. Mimo jiné působí protizánětlivě a dezinfikuje. Čaj z něj podávaly už naše babičky při alergii na bodnutí hmyzem nebo včelou. Nápoj připravíte ze směsi 20 g vřesu obecného, 10g kopřivy dvoudomé a 10g řepíku lékařského. Směs spaříte v 250 ml vroucí vody, necháte 10 minut odstát a pak scedíte. Čaj se pije teplý.

 

Cibule dezinfikuje

Poměrně velkým nebezpečím při bodnutí hmyzem, nejčastěji vosou, je přenos infekce. Proto se doporučuje přiložit na místo vpichu syrovou cibuli, která zmírňuje otok a svědění.
Navíc má vynikající dezinfekční účinky, a tak je vhodnou prevencí proti rozšíření infekce. Nemáte-li po ruce cibuli, použijte ocet.