vysoky tlak krve hypertenze byliny bylinky babske rady caje tinktury koupeleCo je to vlastně tlak krve? Je to tlak působící na stěnu cév, zejména tepen. Vzniká vypuzováním krve ze srdce do aorty. Krevní tlak stoupá a klesá podle průběhu srdečního cyklu. Výška tlaku je ovlivňována silou vypuzování krve ze srdce, stavem stěn aorty a odporem, který proudící krvi kladou drobnější cévy. Krevní tlak si lidské tělo udržuje v určitém rozmezí. Kolísání se projevuje jako nízký nebo vysoký krevní tlak.


Účinky rostliny:

Určuje ho hodnota 160/95 torr (mmHg). Vysoký krevní tlak je dosti nebezpečný, protože většinou dlouho nemá žádné příznaky. Na rozdíl od lidí s nízkým krevním tlakem se lidé s vysokým krevním tlakem projevují velmi činorodě a jsou veselí. Sice rychle vypění zlostí, ale brzy na ni zapomenou, neboť milují pohodu. Pokud však je krevní tlak hodně zvýšený, dostaví se bolesti hlavy, bušení srdce, šumění v uších, tlak v očích. Příčiny zvýšeného tlaku jsou velmi různé. Většinou souvisí s dlouhotrvajícím stresem, nadváhou, nezřízeným jídlem, s nepružností cév apod.

 

DOMÁCÍ LÉČBA

Režimová opatření a doporučení:

  • Udržujte si tělesnou kondici, a to otužováním a pravidelným cvičením. 
  • Snižte tělesnou nadváhu. Nadváha znamená vždy předpoklad ke zvýšenému krevnímu tlaku. Snižte nadměrný příjem cukru - sladkých jídel, zákusků, sladkých nápojů.
  • Po stresových situacích odpočívejte nebo si vyjděte na příjemnou procházku, třeba do lesa. Jakékoli napětí a stres zvyšují krevní tlak, snažte se proto si za každých okolností zachovat chladnou hlavu. 
  • Snižte příjem soli. Nedávejte na stůl solničku. Často se automaticky solí, aniž byste jídlo ochutnali. 
  • Omezte v jídle všechny chemické látky obsahující sodík (například glutaman sodný).
  • Protipólem sodíku je draslík, který má velký význam v našem jídelníčku. Při nedostatku draslíku tělo hromadí sodík. Tento nadbytek je nebezpečný a může způsobit zvyšování krevního tlaku. Draslík obsažený v jídelníčku pomůže tělu sodík vyloučit. Zdrojem draslíku je sušené droždí, sušené meruňky, petržel, libeček, pšeničné otruby, melasa, hrozinky, švestky, broskve, rybíz, brambory, špenát, vlašské ořechy, celozrnné obiloviny, květák.
  • Omezte konzumaci hodně tučných jídel.
  • Dostatečný příjem vápníku chrání před zvyšování krevního tlaku. Zdrojem vápníku je tmavě zelená listová zelenina, mrkev, petržel, celozrnné obiloviny, sezamové semínko.
  • Vegetariáni mají prokazatelně lepší krevní tlak, proto ve svém jídelníčku omezte příjem masových výrobků.
  • Při vysokém krevním tlaku se nedoporučuje zrnková káva, černý čaj, alkohol, červené víno, heřmánkový čaj, celer - jako salát či šťáva, tučné jídlo.
  • Jezte 3x denně po 1 čajové lžičce pivních kvasnic nebo droždí po dobu 14 dní.
  • Na podporu srdeční činnost při vysokém tlaku si vezměte 1 čajovou lžičku semene kopru, rozdělte ji na 3 díly a přes den žvýkejte. Zapíjí se dobrým zeleným čajem.
  • Smíchejte šťávu z červené řepy (může být i z cukrové řepy) v poměru 1:1 s medem, uschovejte v chladu a užívejte 3x denně 1-2 čajové lžičky.
  • Povařte 3 až 4 stroužky česneku 5 minut v 750 ml vody. Pijle šálek denně. Nepoužívejte při žaludečních problémech. 

 

Bylinné čaje na vysoký krevní tlak

  • Rebříček obecný snižuje vysoký krevní tlak rozšiřováním periferních krevních cév. Přelijte 2 čajové lžičky řebříčku obecného 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně.
  • List pampelišky (smetanky lékařské) mírně rozšiřuje cévy a povzbuzuje činnost ledvin, což snižuje krevní tlak a působí preventivně proti srdečnímu infarktu. Přelijte 2 čajové lžičky listu pampelišky 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3x denně po dlouhé období. 
  • Smíchejte 20 g třezalky tečkované, 20 g natě z řebříčku obecného, 20 g květu hlohu ostrotrného, 20 g kokošky pastuší tobolky, 20 g natě zeměžluči lékařské: 1 čajovou lžičku směsi přelijte 150 ml studené vody, nechte vyluhovat 10 až 12 hodin, pak sceďte. Potom přelijte 1 lžíci směsi 150 ml vroucí vody, nechte vyluhovat 10 minut a sceďte.
  • Studený výluh a čaj z bylin smíchejte a několikrát denně pijte po 1 šálku.
  • Přelijte 2,5 g jmelí bílého 150 ml studené vody, nechte přes noc vyluhovat a sceďte. Denně pijte 1-2 šálky.
  • Smíchejte 40 g třezalky tečkované, 25 g listu meduňky lékařské, 30 g řebříčku obecného, 5 g arnikového květu (prhy chlumní): 1 lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 3x denně šálek.
  • Smíchejte 20 g natě routy vonné, 30 g listu a květu hlohu ostrotrného, 30 g natě přesličky rolní, 20 g kokošky pastuší tobolky: 1-2 lžíce přelijte 200 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat, sceďte. Pijte 3x denně. Tento čaj povzbuzuje ledviny a posiluje srdce. 
  • Připravte směs stejných dílů natě jmelí bílého, chmelových šištic, květů hlohu ostrotrného: 2 čajové lžičky směsi přelijte 150 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 2x-3x denně po několik týdnů až měsíců. 
  • Nakrájejte 4 citrony a smíchejte 30 g natě komonice lékařské a 40 g kořene petržele. Citrony a 2 čajové lžičky směsi přelijte 250 ml vroucí vody, 5 minut vařte, odstraňte citrony, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3x denně.

 

Tinktura na vysoký tlak krve

  • Velmi osvědčená kombinace je tinktura ze jmelí bílého, tinktura z kozlíku lékařského a tinktura z meduňky lékařské. Tinktury dohromady nakapejte do horkého mátového čaje. Působí okamžitě. Uklidňují podrážděné srdce a nervově podmíněné zvýšení krevního tlaku. Pijte po dobu 6 týdnů. Stabilizuje i nervový systém.

 

Koupele

  • Jako přísady do koupele se při vysokém krevnímu tlaku nejvíce hodí byliny na uklidnění, například meduňka lékařská a levandule lékařská. Můžete použít i jejich silice. Smíchejte 10 kapek s 1 sklenicí smetany a vlijte do lázně.