petrzel pastinak pastinak ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci petrzele a pastinakuListová petrželka patří vedle pažitky k základnímu zelenému koření - neměla by chybět na žádné zahrádce, ani v paneláku za oknem. Je to úžasný zdroj vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které můžeme využít po celý rok včetně zimního období, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Pěstuje se bud petrželka kadeřavá (kudrnka), nebo hladkolistá. Kadeřavá je velmi dekorativní, má ostřejší chuť a používá se jak ke kořenění, tak na ozdobu (míním tím samozřejmě ozdobu jedlou).


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • úprava pH krve (léčí překyselení organismu)
  • angina pectoris, špatné prokrvení srdce, špatné prokrvení srdečního svalu myokardu, posílení srdce
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní nemoc, hypertenzní choroba
  • očista trávicího traktu
  • zlepšení trávení
  • nemoci ledvin
  • ledvinový písek, ledvinové kaménky, kameny
  • močový písek, močové keménky, kameny
  • posílení zraku
  • nemoci očí
  • šeroslepost
  • zánět zrakového nervu
  • afrodisiakum pro ženy
  • reguluje menstruační cyklus
  • kardiotonikum - posílení srdce

Léčivé účinky petržele a pastiňáku:

Kořen petržele i pastináku mají nejen podobnou chuť a použití, ale i podobné složení účinných látek. Obsahují vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. V léčebných dávkách (nebo při pravidelné konzumaci) snižují krevní tlak, čistí trávicí trakt a zlepšují trávení, jsou užitečné při nemocech ledvin a rozrušování ledvinových kamenů. Díky vyššímu obsahu vitamínu A, beta-karotenu a favonoidů, zeaxantinu a luteinu jsou i vhodné pro posílení zraku a oční nemoci, jako je šeroslepost, záněty zrakového nervu či slábnutí zraku.

Naťová petržel je zvláště vhodná k léčení veškerých zrakových poruch, protože koncentrace aktivních látek je v ní mnohem vyšší než v kořenu. Také obsahuje daleko více vitamínu C. Je také považována za dámské afrodisiakum a je pravda, že ženy petrželku obvykle mají raději než muži. Reguluje i menstruační cyklus, ovšem nesmí se používat ve vysokých dávkách v těhotenství, protože může způsobit předčasné kontrakce dělohy. Jako koření v běžných dávkách však vůbec nevadí. Od dob středověku se také nať petržele (nebo kudrnka) používá jako kardiotonikum, čili k posílení správné funkce srdce při srdeční ischémii, arytmiích a angině pectoris.

Kromě těhotenství je užívání petržele k léčbě omezeno i v době kojení, u malých dětí do 5 let a při akutních ledvinových kolikách. Vždy je nutné dodržovat dávkování, protože předávkování může způsobit halucinace a pseudoepileptické záchvaty. Pokud si nejste jistí, raději používejte petržel pouze jako koření a zeleninu a k léčení využijte jiných, bezpečnějších bylin. 

  • Nálev z kořene petržele - 2 kávové lžičky sušeného kořene zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, slijeme a užíváme 2x denně 125 ml při problémech s ledvinami, ledvinovými kaménky a trávením.
  • Petrželové víno na podporu srdeční činnosti - 10 listů naťové petržele, i 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce.
  • Odvar z pastíňáku na ledviny, trávení a močové kameny - 2 kávové lžičky sušeného pastináku zalijeme 1/4 l studené vody, necháme 15 minut vařit a 15 minut vyluhovat. Pijeme 2-3x denně při problémech s ledvinami, močovými kaménky nebo trávením.

 

Povídání o petrželi, kulinářské využití v kuchyni

Hladkolistá petržel má trochu jemnější chuť, ale hlavně není tak „tuhá", takže se podle mne do jídla hodí víc. Pokud máme možnost (čili dostatek prostoru), doporučuji vysadit obě varianty. Naťová petrželka je ceněná hlavně pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který se ovšem ničí varem. Proto ji přidáváme do pokrmů až na úplném konci, v době, kdy je už dovařeno. Přidat ji můžeme opravdu kamkoli - do polévek, omáček, salátů, těstovin, k posypání brambor spolu s pažitkou, ale i ve směsi dalších bylinek do pokrmů z mletého masa a do různých marinád. V tomto případě se sice téměř všechen vitamín C ztratí, zůstanou však další velmi cenné aktivní látky, které našemu tělu udělají určitě moc dobře. Kořenová petržel i pastiňák mají sladkou chuť a skvěle se hodí do směsi kořenové zeleniny (spolu s mrkví, celerem a cibulí) jako základ pro polévky a omáčky. Výborné jsou i pečené - nakrájené na špalíčky spolu s mrkví a červenou řepou (tu raději předvařit v tlakovém hrnci, protože je hodně tvrdá a peče se déle než ostatní
zelenina), osolíme, okořeníme pepřem, česnekem, čerstvým nebo sušeným tymiánem, zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě do měkká. Je to vynikající příloha k masu, nebo doplněné kozím sýrem i výborná samostatná večeře. Chutná, zdrava a navíc i dietní! 

 

Pěstování petržele:

Naťovou petrželku vyséváme ze semínek od jara do podzimu. Je to dvouletá rostlinka, která první rok vytvoří kořen a bohatou úrodu listů ke sklizni, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky. Pokud ji na záhoně necháme přirozeně vysemenit, už se víc snažit nemusíme, každý rok nám vyrostou nové rostlinky. Některé z nich můžeme na podzim přesadit do květináče a máme zásoby čerstvých lístků po celou zimu.

Listová petržel je naprosto nenáročná, úplně jí stačí běžná zemina a slunečná poloha. Jediný problém je klíčení semen - stejně jako kořenová klíčí dlouho a špatně. Můžeme si usnadnit práci tím, že koupíme sazeničky v zahradnictví, nebo klidně i v supermarketu. I když ty „obchoďákové" bylinky zrovna nemám v oblibě, u petržele je to jedno, protože po přesazení na záhon se vzpamatují a začnou čerpat živiny z nového stanoviště, takže z nich budou brzy krásné zdravé rostliny. 

Kořenová petržel vyžaduje hlubokou, kyprou půdu, aby se mohly vytvořit krásné a dlouhé kořeny. Nejlépe se pěstuje na hrůbcích (viz mrkev). Podle toho, jak vysoký máme záhon, si vybereme i odrůdu - prodávají se druhy s kratšími a zavalitějšími kořeny, nebo naopak s dlouhými a štíhlými.
Stejně jako u naťové petrželky je největší problém s klíčením semen. Klíčivost je nižší a dlouhá - připravte se na 3, ale klidně i 6 týdnů. Celý proces můžeme urychlit namočením semen před výsadbou, nejlépe do heřmánkového nebo kozlíkového nálevu, které zároveň povzbudí růst i zdraví rostlinek. Namáčíme několik hodin, klidně i přes noc.

Vyséváme brzy na jaře, v březnu, nejpozději začátkem dubna. Do řádků přimícháme ředkvičku jako značkovací rostlinu, abychom si omylem malé petrželky nevypleli. Záhon je třeba po vysetí udržovat neustále vlhký, jinak se žádné velké populační exploze nedočkáte. Stačí, když semínka jednou zaschnou a máme po úrodě. 

Mnohem méně náročný na pěstování je pastinák, který lépe klíčí, lépe vzchází a vůbec má menší nároky na živiny i na vlhkost. Vysévá se stejně, používá se stejně, jen úroda je obvykle větší, takže začátečníkům (a nejen jim) rozhodně doporučuji. Kořenová petržel i pastiňák nesnáší přímé hnojení, jsou to rostliny tzv. „druhé trati". Pokud je záhon přehnojený, kořeny praskají a nadměrně se větví, také jsou náchylnější k houbovým i virovým chorobám. 

Oba druhy můžeme sklízet průběžně už od července, pro uskladnění od září do října. Skladujeme stejně jako mrkev ve sklepě v bedýnce s pískem, několik rostlin můžeme nechat i na záhoně a v mírné zimě je vyrývat přímo ze záhonu, případně druhý rok nechat vykvést, sebrat semena a ty zasadit hned na podzim. Čerstvá semena samozřejmě klíčí mnohem lépe a navíc máme jistotu, že jsou „stoprocentně bio".

 

Vhodní sousedé petržele:

Snáší se velice dobře s ředkví a ředkvičkou, která se používá i jako značkovací rostlina. Má ráda i sousedství rajčat. Na okrajích záhonu je vhodné pěstovat měsíček, který petržel podporuje v růstu a navíc odpuzuje háďátka. 

 

Nevhodní sousedé petržele:

Košťáloviny všeho druhu, protože petržel nesnáší vyhnojenou půdu, kterou naopak potřebují k růstu košťáloviny. Nemá ráda sousedství salátů.

 

Škůdci a nemoci petržele:

Naťová petrželka na škůdce ani nemoci prakticky netrpí, je to velmi odolná rostlinka. I pastiňák je dost odolný, horší je to s kořenovou petrželí. Trpí na houbové a virové nemoci, mohou ji napadat i háďátka. Proti hádátkům doporučuji pěstovat na okraji záhonu měsíček nebo aksamitník, pro prevenci proti nemocem je vhodný občasný postřik listů nálevem z cibulových slupek, který petržel miluje a dokonce po něm lépe roste. Při výskytu nemocí listů (skrnitost, žloutnutí, mšice) napadené listy odstraníme a rostliny postříkáme přesličkovým nálevem.

 

Jak se jinak říká petrželi - synonymní názvy: 

Petržel zahradní ☼ apich zahradní ☼ perašín ☼ petržel kadeřavá ☼ kudrnka ☼ petruška ☼ petruž ☼ petružel ☼ petruželka ☼ petružilka ☼ petružka ☼ petržílka ☼ zahradní apich