Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete  v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy.   Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která  dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes  žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka.  

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným  lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při  zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce  staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují  práci srdce (kardiotonikum) . Jsou vhodnou potravinou při  cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry.   Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol.   Posilují nemocný a vyčerpaný organismus.   Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení,   kašli,   Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida) . Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy.  

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný  mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka.   Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl  vody).   Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou,   tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném  množství. Je vhodné jak pro malé děti  (kaše), tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka  by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy,   když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by  mohly být zažívací potíže.  

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně.   Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro  malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá  prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot  je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým  zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu,   střevních infekcích a "zkaženém žaludku".   Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při  přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé  přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní  době se pěstují snad na celém světě. U nás je  jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který  se vyskytuje v mnoha kultivarech.  

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může  být od poloviny prázdnin do začátku listopadu.   Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na. křížaly",  

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna  jablka je vyloučena.  

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní  a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému  zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B, C, organické kyseliny, pektin,   minerály, vlákniny, bílkoviny a další.  

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického  Říma.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

hemoroid   keř   šlacha   stvol   hemeroid   děti   nemoc   studené   list   metabolismus   tlak   houba   čaj   prášek   stonek   víno   opar   využití   písek   rostlina   Podhorná   horečka   zdraví   štítná   ruka   astma   bylinná směs   srdce   vitamin   nežádoucí   vliv   použití   chřipka   kapsaicin   brnění   plísně   nachlazení   obsažené   babské rady   trávicí   kontraindikace   vitamín   Treben   strom   žlučník   bolest   plíseň   květ   zelina   sušení   nohy   alergie   kvasinky   Zentrich   horké   pěstování   chřipka   katar   zelenina   angína   noha   recept   koupel   bylina   neht   hlavy   sliznice   kloub   ovoce   indikace   bylinka   močopudný   játra   zrak   inhalace   roztroušená   migrén   pálení   kolika   Váňa   užití   kojenec   zpracování   zápal   mateřské   choroba   zácpa   játra   kořen   artróza   kameny   osteoporóza   Moučka   výroba   vývar   krk   kůže   sběr   postup   žaludek   jaterní   Avicena   Mattioli   řídnutí kostí   kůra   návod   slezina   chladné   olej   Zentrich   fytoterapie   obsahuje   epilepsie   průjem   nálev   rýma   ledvin   fermentace   abytyše Hildegarda   tinktura   mrtvice   krvácení   pupen   premenstruační   sval   Janča   zalijeme   mensturace   střev   ateroskleróza   pijeme   Paracelsus   odvar   Janča   slezina   komplikace   viry   revma   menstruační   vlas   sirup   kontraindikace   minut   arteriskleróza   nať   vřed   akné   teplé   zlomenin   zánět   hlas   dna   antibiotik   slinivka   Galenos   dásně   kornatění   končetina   stonek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)