Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete  v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy.   Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která  dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes  žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka.  

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným  lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při  zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce  staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují  práci srdce (kardiotonikum) . Jsou vhodnou potravinou při  cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry.   Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol.   Posilují nemocný a vyčerpaný organismus.   Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení,   kašli,   Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida) . Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy.  

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný  mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka.   Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl  vody).   Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou,   tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném  množství. Je vhodné jak pro malé děti  (kaše), tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka  by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy,   když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by  mohly být zažívací potíže.  

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně.   Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro  malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá  prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot  je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým  zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu,   střevních infekcích a "zkaženém žaludku".   Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při  přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé  přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní  době se pěstují snad na celém světě. U nás je  jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který  se vyskytuje v mnoha kultivarech.  

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může  být od poloviny prázdnin do začátku listopadu.   Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na. křížaly",  

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna  jablka je vyloučena.  

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní  a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému  zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B, C, organické kyseliny, pektin,   minerály, vlákniny, bílkoviny a další.  

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického  Říma.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vřed   alergie   kameny   slezina   stvol   vitamín   Mattioli   čaj   výroba   víno   vliv   řídnutí kostí   plíseň   ateroskleróza   strom   mrtvice   angína   krvácení   epilepsie   kontraindikace   sběr   pijeme   Zentrich   použití   žlučník   zápal   inhalace   choroba   ruka   nachlazení   využití   brnění   zpracování   slinivka   průjem   revma   zalijeme   katar   plísně   vitamin   užití   neht   Zentrich   prášek   recept   osteoporóza   žaludek   dásně   artróza   Paracelsus   odvar   nemoc   studené   Janča   rostlina   jaterní   arteriskleróza   nať   astma   akné   zácpa   roztroušená   stonek   fytoterapie   abytyše Hildegarda   noha   mateřské   postup   kojenec   kapsaicin   chřipka   děti   návod   horečka   Moučka   nálev   olej   Váňa   ledvin   písek   pálení   kloub   dna   bylinná směs   opar   chřipka   bylina   močopudný   vlas   stonek   hemeroid   Avicena   zelina   sliznice   obsažené   list   houba   kůže   zrak   minut   bolest   šlacha   pupen   teplé   Janča   metabolismus   pěstování   trávicí   játra   premenstruační   sirup   vývar   horké   menstruační   tlak   kůra   tinktura   sušení   Podhorná   zelenina   obsahuje   končetina   slezina   kolika   játra   viry   srdce   zlomenin   zánět   nohy   koupel   mensturace   antibiotik   Treben   kořen   babské rady   sval   bylinka   kontraindikace   hlas   hemoroid   migrén   komplikace   střev   chladné   Galenos   krk   keř   kornatění   kvasinky   štítná   zdraví   hlavy   rýma   indikace   fermentace   nežádoucí   květ   ovoce  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)