Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete  v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy.   Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která  dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes  žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka.  

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným  lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při  zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce  staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují  práci srdce (kardiotonikum) . Jsou vhodnou potravinou při  cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry.   Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol.   Posilují nemocný a vyčerpaný organismus.   Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení,   kašli,   Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida) . Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy.  

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný  mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka.   Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl  vody).   Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou,   tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném  množství. Je vhodné jak pro malé děti  (kaše), tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka  by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy,   když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by  mohly být zažívací potíže.  

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně.   Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro  malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá  prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot  je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým  zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu,   střevních infekcích a "zkaženém žaludku".   Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při  přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé  přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní  době se pěstují snad na celém světě. U nás je  jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který  se vyskytuje v mnoha kultivarech.  

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může  být od poloviny prázdnin do začátku listopadu.   Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na. křížaly",  

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna  jablka je vyloučena.  

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní  a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému  zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B, C, organické kyseliny, pektin,   minerály, vlákniny, bílkoviny a další.  

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického  Říma.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

pupen   močopudný   mrtvice   strom   žlučník   babské rady   sliznice   indikace   katar   Mattioli   trávicí   květ   rýma   zánět   pálení   alergie   slinivka   kornatění   neht   pěstování   zdraví   kontraindikace   kontraindikace   sběr   mensturace   horké   štítná   vitamín   akné   hlas   kůže   střev   čaj   revma   játra   prášek   stvol   noha   bolest   viry   arteriskleróza   kloub   ovoce   postup   nachlazení   zelenina   premenstruační   kameny   zlomenin   keř   vitamin   kolika   minut   nemoc   sval   plísně   migrén   chřipka   pijeme   písek   artróza   brnění   Zentrich   komplikace   ledvin   menstruační   kvasinky   Váňa   nať   Treben   houba   opar   inhalace   chřipka   obsahuje   Zentrich   stonek   ateroskleróza   zápal   použití   fytoterapie   horečka   jaterní   vliv   krk   roztroušená   dna   angína   obsažené   abytyše Hildegarda   koupel   bylinka   chladné   slezina   osteoporóza   Janča   tlak   tinktura   Avicena   mateřské   sušení   návod   choroba   srdce   krvácení   šlacha   kapsaicin   kůra   slezina   kořen   děti   recept   výroba   stonek   zelina   sirup   plíseň   zpracování   užití   zrak   ruka   Podhorná   teplé   Galenos   epilepsie   odvar   list   metabolismus   zalijeme   Moučka   rostlina   využití   studené   fermentace   nohy   vývar   končetina   olej   antibiotik   hlavy   Paracelsus   žaludek   nežádoucí   játra   řídnutí kostí   vřed   Janča   průjem   astma   kojenec   dásně   bylina   bylinná směs   hemeroid   zácpa   vlas   hemoroid   víno   nálev  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)