Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete  v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy.   Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která  dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes  žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka.  

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným  lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při  zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce  staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují  práci srdce (kardiotonikum) . Jsou vhodnou potravinou při  cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry.   Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol.   Posilují nemocný a vyčerpaný organismus.   Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení,   kašli,   Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida) . Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy.  

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný  mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka.   Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl  vody).   Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou,   tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném  množství. Je vhodné jak pro malé děti  (kaše), tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka  by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy,   když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by  mohly být zažívací potíže.  

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně.   Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro  malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá  prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot  je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým  zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu,   střevních infekcích a "zkaženém žaludku".   Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při  přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé  přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní  době se pěstují snad na celém světě. U nás je  jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který  se vyskytuje v mnoha kultivarech.  

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může  být od poloviny prázdnin do začátku listopadu.   Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na. křížaly",  

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna  jablka je vyloučena.  

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní  a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému  zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B, C, organické kyseliny, pektin,   minerály, vlákniny, bílkoviny a další.  

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického  Říma.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vývar   ledvin   zlomenin   řídnutí kostí   hemeroid   kvasinky   bylinka   střev   hlas   nemoc   chladné   rostlina   zelenina   opar   nežádoucí   trávicí   komplikace   prášek   kůra   kameny   fermentace   studené   obsahuje   stvol   akné   mensturace   zelina   zrak   slinivka   Galenos   ovoce   koupel   ruka   nálev   rýma   keř   kornatění   migrén   mrtvice   kontraindikace   pěstování   strom   srdce   kůže   noha   hemoroid   artróza   vlas   močopudný   Podhorná   astma   nohy   plísně   průjem   indikace   list   nať   hlavy   výroba   žaludek   Mattioli   brnění   viry   inhalace   Janča   teplé   štítná   použití   mateřské   premenstruační   Zentrich   chřipka   kapsaicin   krk   Janča   bylinná směs   antibiotik   pijeme   tlak   abytyše Hildegarda   zdraví   horké   obsažené   vřed   květ   zácpa   stonek   roztroušená   zápal   zánět   tinktura   sběr   postup   minut   kořen   čaj   písek   horečka   epilepsie   játra   stonek   bylina   fytoterapie   revma   Moučka   zpracování   pupen   vliv   končetina   Treben   arteriskleróza   sušení   děti   sliznice   užití   Avicena   krvácení   kontraindikace   recept   dna   kolika   olej   choroba   chřipka   plíseň   zalijeme   alergie   katar   slezina   Zentrich   neht   osteoporóza   menstruační   využití   návod   odvar   vitamín   metabolismus   pálení   houba   vitamin   kojenec   sirup   bolest   Váňa   dásně   Paracelsus   šlacha   babské rady   žlučník   kloub   sval   nachlazení   játra   víno   angína   jaterní   slezina   ateroskleróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)