jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky  malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz,   posiluje srdce, nervy, krevní oběh.   Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou,   kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé,   široce oválné až okrouhle vejčité, drobně  pilovité. Na rubu bývají plstnaté.



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete  v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy.   Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která  dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes  žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka.  

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným  lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při  zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce  staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují  práci srdce (kardiotonikum) . Jsou vhodnou potravinou při  cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry.   Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol.   Posilují nemocný a vyčerpaný organismus.   Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení,   kašli,   Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida) . Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy.  

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný  mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka.   Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl  vody).   Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou,   tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném  množství. Je vhodné jak pro malé děti  (kaše), tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka  by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy,   když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by  mohly být zažívací potíže.  

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně.   Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro  malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá  prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot  je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým  zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu,   střevních infekcích a "zkaženém žaludku".   Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při  přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé  přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní  době se pěstují snad na celém světě. U nás je  jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který  se vyskytuje v mnoha kultivarech.  

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může  být od poloviny prázdnin do začátku listopadu.   Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na. křížaly",  

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna  jablka je vyloučena.  

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní  a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému  zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B, C, organické kyseliny, pektin,   minerály, vlákniny, bílkoviny a další.  

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického  Říma.