Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

stonek   bylina   menstruační   Avicena   zlomenin   čaj   bolest   horké   dásně   hlas   alergie   mrtvice   slezina   Paracelsus   Zentrich   Zentrich   kameny   plíseň   minut   končetina   děti   artróza   fermentace   nežádoucí   střev   Galenos   pěstování   užití   sval   kůra   stvol   trávicí   viry   játra   sirup   nálev   hemeroid   pijeme   slinivka   Treben   kůže   sušení   rýma   Janča   řídnutí kostí   pupen   keř   hlavy   písek   bylinná směs   vývar   krvácení   bylinka   kolika   vitamin   abytyše Hildegarda   fytoterapie   arteriskleróza   zánět   dna   akné   roztroušená   Moučka   nať   koupel   kloub   zdraví   tinktura   zácpa   recept   chřipka   ateroskleróza   vitamín   plísně   zrak   teplé   žlučník   obsahuje   houba   zelenina   astma   inhalace   kornatění   vliv   ruka   mensturace   nachlazení   výroba   stonek   migrén   indikace   sběr   játra   květ   postup   antibiotik   šlacha   zpracování   metabolismus   využití   štítná   osteoporóza   Mattioli   kontraindikace   kojenec   mateřské   slezina   rostlina   kvasinky   Podhorná   epilepsie   horečka   průjem   angína   katar   hemoroid   kapsaicin   odvar   kořen   brnění   použití   Váňa   zalijeme   chřipka   žaludek   noha   studené   Janča   vřed   kontraindikace   opar   neht   močopudný   pálení   jaterní   chladné   ovoce   babské rady   víno   ledvin   zelina   tlak   revma   srdce   prášek   komplikace   obsažené   strom   krk   návod   nemoc   olej   nohy   sliznice   premenstruační   choroba   list   zápal   vlas  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)