Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě rukolového pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

stvol   kořen   játra   slezina   ledvin   Janča   chřipka   nálev   Váňa   studené   tinktura   obsažené   minut   houba   nemoc   vlas   obsahuje   Avicena   krk   chřipka   střev   inhalace   komplikace   sušení   bylina   indikace   dásně   recept   hlavy   kvasinky   pijeme   stonek   alergie   Galenos   krvácení   zelina   trávicí   výroba   akné   tlak   kolika   čaj   Paracelsus   ovoce   písek   olej   ateroskleróza   migrén   viry   premenstruační   neht   horečka   užití   revma   plísně   štítná   použití   bolest   osteoporóza   hemoroid   sirup   zdraví   kapsaicin   hemeroid   horké   kameny   květ   zpracování   angína   žlučník   menstruační   Zentrich   babské rady   kůže   arteriskleróza   kůra   noha   kojenec   opar   močopudný   stonek   jaterní   využití   kontraindikace   metabolismus   Treben   teplé   řídnutí kostí   vitamin   pupen   víno   choroba   srdce   sběr   sliznice   zelenina   bylinka   Mattioli   vývar   fytoterapie   průjem   odvar   nachlazení   antibiotik   vřed   kontraindikace   artróza   nať   zalijeme   roztroušená   rýma   fermentace   vliv   slezina   žaludek   slinivka   končetina   brnění   chladné   vitamín   mrtvice   zlomenin   list   kloub   sval   prášek   astma   nohy   strom   rostlina   Podhorná   epilepsie   Moučka   Janča   mateřské   mensturace   ruka   hlas   pěstování   keř   šlacha   pálení   dna   koupel   zápal   návod   zácpa   zrak   katar   zánět   abytyše Hildegarda   nežádoucí   játra   děti   postup   plíseň   Zentrich   kornatění   bylinná směs  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)