MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě rukolového pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz

Tagy - štítky:

játra   kůra   vliv   končetina   zánět   rostlina   plísně   tinktura   užití   metabolismus   stvol   děti   Zentrich   srdce   viry   jaterní   Váňa   fytoterapie   bolest   minut   zdraví   trávicí   použití   zelenina   obsahuje   strom   katar   angína   fermentace   ovoce   stonek   list   revma   olej   sušení   plíseň   inhalace   abytyše Hildegarda   vlas   komplikace   teplé   nemoc   horké   kontraindikace   opar   Mattioli   choroba   migrén   Paracelsus   odvar   kornatění   Treben   bylinná směs   kontraindikace   epilepsie   kolika   Galenos   nať   mateřské   kojenec   zlomenin   mensturace   roztroušená   stonek   obsažené   slezina   rýma   kapsaicin   slezina   Janča   postup   využití   chladné   koupel   premenstruační   květ   tlak   recept   zácpa   astma   pijeme   účinky   účinek   bylinka   nálev   návod   šlacha   akné   pěstování   zápal   dna   alergie   indikace   víno   ledvin   výroba   houba   chřipka   zelina   noha   hemeroid   průjem   štítná   antibiotik   zalijeme   kvasinky   písek   hlas   Janča   střev   vývar   žaludek   osteoporóza   řídnutí kostí   zpracování   sirup   chřipka   Zentrich   studené   pálení   hemoroid   kameny   žlučník   sval   bylina   hlavy   Podhorná   brnění   zrak   neht   ateroskleróza   ruka   artróza   sliznice   kůže   slinivka   prášek   keř   horečka   nachlazení   čaj   kořen   močopudný   Moučka   játra   kloub   nohy   Avicena   babské rady   krk   krvácení   pupen   mrtvice   vitamín   nežádoucí   sběr   menstruační   dásně   vřed   arteriskleróza   vitamin  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)