Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě rukolového pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

inhalace   víno   Moučka   střev   minut   kontraindikace   mrtvice   dásně   zácpa   játra   rostlina   opar   využití   plíseň   krvácení   epilepsie   katar   zdraví   bylina   tinktura   kornatění   písek   Galenos   trávicí   Treben   revma   zelina   řídnutí kostí   Avicena   květ   horečka   kapsaicin   stvol   zápal   chladné   ovoce   fermentace   migrén   houba   studené   kůže   Váňa   keř   stonek   nemoc   antibiotik   Zentrich   použití   horké   osteoporóza   žlučník   premenstruační   abytyše Hildegarda   recept   chřipka   odvar   sval   indikace   bolest   viry   pupen   obsažené   sirup   astma   nežádoucí   kojenec   mateřské   bylinka   zrak   žaludek   list   pěstování   kůra   zánět   fytoterapie   slezina   slezina   zpracování   nálev   stonek   choroba   rýma   Janča   Mattioli   Zentrich   kontraindikace   tlak   kameny   obsahuje   průjem   jaterní   vitamin   sušení   olej   babské rady   Janča   kolika   sběr   Paracelsus   srdce   teplé   vřed   zlomenin   koupel   hlas   vliv   arteriskleróza   strom   hemoroid   alergie   končetina   nohy   šlacha   játra   vývar   návod   mensturace   menstruační   bylinná směs   artróza   akné   nať   postup   chřipka   dna   ledvin   ateroskleróza   čaj   hlavy   neht   kvasinky   zalijeme   hemeroid   metabolismus   slinivka   krk   nachlazení   štítná   ruka   výroba   pijeme   Podhorná   močopudný   sliznice   užití   prášek   brnění   vlas   kloub   komplikace   děti   zelenina   kořen   angína   plísně   noha   vitamín   roztroušená   pálení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)