Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

bylina   rýma   stvol   Galenos   prášek   žlučník   Mattioli   trávicí   slezina   zalijeme   metabolismus   kvasinky   osteoporóza   zrak   fytoterapie   bylinka   neht   ovoce   děti   pěstování   hlas   menstruační   sliznice   Janča   sval   alergie   nemoc   ledvin   vliv   sirup   indikace   kůra   střev   kůže   hemeroid   list   kontraindikace   zpracování   kojenec   horké   tinktura   premenstruační   angína   horečka   sušení   Zentrich   použití   minut   Moučka   návod   nachlazení   kornatění   plísně   fermentace   hlavy   krk   šlacha   nálev   kloub   chladné   řídnutí kostí   mateřské   vřed   teplé   nohy   pálení   květ   zelina   mensturace   zelenina   slinivka   stonek   strom   bylinná směs   houba   Janča   zlomenin   choroba   kapsaicin   epilepsie   hemoroid   Treben   chřipka   Paracelsus   olej   víno   vitamín   revma   kolika   kořen   výroba   pijeme   průjem   ruka   stonek   komplikace   inhalace   antibiotik   artróza   migrén   zácpa   ateroskleróza   zánět   arteriskleróza   krvácení   srdce   Zentrich   Váňa   dásně   nať   bolest   vývar   studené   viry   obsažené   tlak   zápal   mrtvice   pupen   roztroušená   dna   čaj   kontraindikace   rostlina   koupel   žaludek   končetina   odvar   obsahuje   Avicena   jaterní   noha   postup   močopudný   písek   opar   štítná   recept   chřipka   babské rady   katar   slezina   akné   játra   nežádoucí   Podhorná   játra   brnění   sběr   zdraví   vitamin   plíseň   astma   vlas   keř   abytyše Hildegarda   využití   kameny   užití  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)