MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-clovekaMá pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
  • únava
  • anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
  • nemoci jater
  • detoxikace, "čistí krev"
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa, projímavé účinky

Zdroj vitaminu C

Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.

 

Čistí krev

Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.

 

Působí proti rakovině

Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Využití rukoly v kuchyni

Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.

 

Skladování rukoly

Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě rukolového pesta).

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vlas   stonek   keř   Podhorná   mrtvice   kojenec   kůže   bylinná směs   horké   kornatění   děti   Moučka   zelenina   ruka   migrén   účinek   ledvin   květ   list   Paracelsus   teplé   fytoterapie   artróza   studené   srdce   průjem   sušení   štítná   abytyše Hildegarda   tlak   metabolismus   nachlazení   trávicí   Váňa   výroba   vitamin   Avicena   houba   recept   sval   využití   menstruační   prášek   dásně   sirup   angína   zelina   vývar   brnění   kapsaicin   kameny   rostlina   epilepsie   Zentrich   jaterní   horečka   vřed   zápal   chřipka   osteoporóza   kloub   bolest   bylina   slezina   Zentrich   slinivka   zdraví   odvar   krvácení   antibiotik   komplikace   obsahuje   babské rady   stvol   fermentace   kontraindikace   nemoc   mateřské   indikace   játra   žlučník   kvasinky   kolika   minut   plíseň   nohy   noha   nálev   končetina   hlavy   zrak   hemeroid   hemoroid   šlacha   střev   alergie   zánět   kořen   nežádoucí   inhalace   chřipka   Janča   návod   sliznice   astma   koupel   užití   písek   mensturace   tinktura   zalijeme   slezina   obsažené   pupen   dna   opar   akné   olej   strom   pěstování   Mattioli   neht   zácpa   stonek   Treben   sběr   nať   řídnutí kostí   vitamín   choroba   premenstruační   víno   kůra   žaludek   pálení   ateroskleróza   viry   čaj   katar   arteriskleróza   hlas   Galenos   chladné   močopudný   použití   zlomenin   roztroušená   vliv   účinky   játra   Janča   zpracování   postup   revma   bylinka   kontraindikace   krk   ovoce   pijeme   plísně   rýma  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)