Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Jedovatý žampion (pečárka zápašná, fotografie) - jak odlišit od jedlého žampionu?

2 odpovědi
(stránka otevřena 5900x)

Dotaz:

Dobrý den. Prý existuje jedovatý žampion (pečárka záprašná), roste hlavně v trávě - jak pečárku záprašnou odlišit od jedlého žampionu?

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Když pečárku poškrábete na hlavičce nebo nožičce, okamžitě žloutkově zežloutne. Po chvíli ranka zašedne a vrátí se do matné podoby. Ostatní jedlé žampiony, například ovčí, když škrábnete, není poznat žádnou reakci, ale po čase poškozené místo lehce zežloutne. Jedlé žampiony voní krásně, většinou anýzem nebo po hořkých mandlích, nejedlý buď nevoní vůbec nebo po karbonu.
Tak držím palce.


 


Více vizte zde:


Informace o pečárce zápašné

1441986091_789036_pecarka-zapasna-neboli-zampion-zapasny-agaricus-xa_image_620.jpg

Odpověď na dotaz:

Dobrý den, co mi to roste na kompostu? Je to jedlá houba?
Děkuji
Charvátová, Šluknov