Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Mateřídouškový, tymiánový sirup - je možné cukr nahradit medem?

1 odpověď
(stránka otevřena 3201x)

Dotaz:

Dobrý den,
je možné nahradit cukr z části nebo zcela medem?
Děkuji.

Odpověď na dotaz:

Jako poměrně zásadní vidím skutečnost, že pokud byste dle receptu
http://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/1377-tymianovy-materidouskovy-sirup-proti-kasli-recept-postup-navod-priprava-suroviny-ingredience
smíchala vodu s medem a uvedla do varu, zdravé látky z medu byste varem zničila. Med by neměl nikdy překročit teplotu 40°C, jinak je z něj jen cukr a změň "rozvařených bílkovin". Znehodnocení medu by byla škoda, proto lze doporučit použití prostého rafinovaného nebo třtinového cukru. Nebojte se toho, že se v sirupu hodně cukru, protože cukr nepijete po litrech, ale ředěný vodou. Byť se pořád říká, že je bílý cukr "jed", cukr je nezbytně nutný pro funkce organismu (velké množství ho třeba spotřebuje mozek) a bez cukru to prostě nejde.
Jiná věc je NADBYTEK cukru - ten vede k nepřirozenému zvyšování glykémie a časem může vést k cukrovce 2. typu (diabetes mellitus 2).

Děkuji za zajímavý dotaz.