Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Řídký pampeliškový med - zhoustne nebo ne?

2 odpovědi
(stránka otevřena 7414x)

Dotaz:

Ahojky,
dneska jsem dělala pampeliškový med,všechno podle vašeho návodu.Ale zdá se mi řídký.Zhoustne to až vychladne?
Provářela jsem ho 3 hodiny.

Odpověď na dotaz:

Vaření 3 hodiny je nerozumné. Myslím si, že vše zdravé co v macerátu bylo je zničené. Pokud jste dodržela poměry, které uvádím v návodu na výrobu
http://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/1025-pampeliskovy-med-recept-postup-navod-priprava-suroviny-ucinky-vyuziti-uzivani
pampeliškový med by měl zhoustnout. Houstnutí chvilku trvá, med, musí vychladnout a zhoustne někdy i za několik dní či týden.

Při vaření macerátu s cukrem se tekutina jen táhne varem, neměla by vařit. Jakmile je tekutina průhledná, cukr se rozpustil a není důvod dále med vařit. Stačí vařit jen asi 15, max. 30 minut. Pokud jste to vařila 3 hodiny, je to už jen tekutina s cukrem, pro léčebné účely je to asi už nepoužitelné ; -)
Hezký den.

Odpověď na dotaz:

a kurva já jsem to udělal stejně. taky řídké a vařil jsem to jak cyp. asi to prodám pražákům jako nátěrku na kolena : -d