Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Sušení meduňky - zápach, čaj není chutný, proč?

1 odpověď
(stránka otevřena 3997x)

Dotaz:

Dobrý den,


nemám žádné zkušenosti se sušením. Z tohoto důvodu jsem natrhanou meduňku dal do sušičky na nejnižší stupeň. Problém je v tom, že po usušení meduňka smrdí jak seno a čaj ze z ní chutná, jako bych do něj přidal seno. Je to normální?? Čaj z čerstvé meduňky je vynikající, ze sušené se nedá pít.


Je možné, že jsem meduňku přesušil? Nebo sušil příliš velkou teplotou? Nebo co je zde za problém? Či je to normální?


Prosím o radu.

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Příčinu přesně nevím, ale správný postup je ten, že nať, kterou utrhnete ve slunný den položíte velmi na řídko do teplého prostředí (např. půda domu) a necháte vysušit až do takové podoby, že nať při stisknutí chřestí. Je možné, že nať byla usušena nesprávně a možná se zapařila nebo zplesnivěla. Pak může vykazovat chuťové artefakty (že je čaj nechutný).

Pokud potřebujete ze zdravotní indikace meduňku užívat, zvažte výrobu meduňkové tinktury. Tímto způsobem Vám odpadne nutnost řešenísprávného postupu sušení. Výrobu tinktury prakticky není možné pokazit.

Ze meduňky vyrábím meduňkovou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.