Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Tinktura z lichořeřišnice, lichořeřišnicová tinktura - poměr byliny a alkoholu v tinktuře

1 odpověď
(stránka otevřena 1769x)

Dotaz:

Dobrý den,
rád bych si udělal řekněme tinkturu nebo jak to nazvat z lichořeřišnice a také z oregana případně pak i jejich kombinaci, když mají dle dohledaných informací antibiotické účinky.
Rád bych se však dozvěděl jaký by měl být poměr vylisované šťávy k poměru např. kvalitnější vodky? Aby se to dalo užívat např z venku třeba na bradavice či zevnitř jako lék.
Děkuji.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Začnu od konce. Na bradavice je velmi vhodná bylina vlaštovičník větší. Aplikuje se lokálně přímo žluté mléko, které je jinak pro vnitřní užití ne příliš vhodné (je to částečně jedovatá bylina).
Co se týče výroby tinktur, tak platí obecné pravidlo, že se bylina moc neváží a neměří, ale prostě se do sklenice (omnie apod.) prostě "nastrká", tak aby nebyla moc namačkaná a celá bylina až po povrch (po povrch byliny, ne sklenice) se zalije alkoholem a nechá macerovat týdny až měsíce. Max. za 3 měsíce se macerát slije, bylina vymačká a uschová na temném místě. Dá se používat až dva roky.
Přímo s vylisovanou šťávou z byliny nemám zkušenosti. Tinktury vyrábím už mnoho let, ale vždy přímo z byliny, šťávu do tinktury jsem
z byliny nikdy zvlášť neseparoval.
Byliny by se měly užívat vždy jako lék, takže je užívejte v případě potíží.
Děkuji za dotaz.