Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Zákal, zakalení bezového, bezinkového sirupu (sirupu z květu bezu černého) - příčina, co s tím?

2 odpovědi
(stránka otevřena 5774x)

Dotaz:

Zakalil se mi bezinkový sirup (sirup z květů bezu černého). Co s tím?
1466113122_bezovy-sirup-sirup-kvetu-bezu-cerneho-zakal-zakaleni.jpg

Odpověď na dotaz:

Menší zákal je běžný a není na závadu. Tento je dost markantní, doporučuji sirup před prvním použitím celý přecedit přes sítko nebo mušelín.

Klíčové vždy je, aby nahoře nebyla plíseň. Jakmile se objeví, "hra skončila" a sirup je nutné zlikvidovat. Pokud je v sirupu dost cukru, k zaplesnivění by nemělo dojít.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den, v některých lahvích bezinkového sirupu se mi objevili malé ostrůvky zelené plísně, ale sirup po otevření krásně voní a chuť je dobrá. Mohu sirup nějak zachránit - zahřátím, přidáním kyseliny citronové nebo přeceděním přes plátno? Stalo se mi to poprvé asi u 9 litrů.