Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

denni piti bylinnych bylinkovych caju je vhodne nebo neZ dlouholeté praxe a zkušeností vyplývá, že ani byliny na pomoc nevoláme, pokud to není bezpodmínečně nutné. Tak třeba mateřídouškový čaj má báječnou vůni a chuť, a tak přímo svádí k častému popíjení. Ale tělo si rychle přivyká a potom až přijde nemoc či jen obyčejné nachlazení, bude mateřídouška bezmocná. 

Číst dál...

  • Především používáme čerstvé rostliny, teprve potom sušené nebo jinak upravené.
  • Čím déle drogy skladujeme, tím více ztrácejí léčivé účinky. Kupujeme jen byliny z poslední úrody, od výrobců, kteří na obalu vyznačují datum spotřeby. Také vlastní nespotřebované zásoby vyměníme po roce za nové.
  • Míchání čajových směsí má nekonečné možnosti a v různých knihách nacházíme množství rozmanitých receptů . V zásadě platí, že žádná bylinka nemá "bylinkového nepřítele", s nímž by se nesnášela. Záleží na každém individuálně, jak si směs po prostudování knihy a zvážení svých problémů upraví. ti Před použitím čajové směsi dobře promícháme, protože bylinky nejsou stejně těžké. Těžší složky, například kousky kořenů, propadají dolů a odebraná horní část čajoviny nemá správný poměr jednotlivých složek.
  • Za jednu lžíci bylinek považujeme takové množství čajové směsi, které odpovídá mírně navršené lžíci, asi tak, jak směs prakticky nabíráme.
  • Nemusíme závistivě hledět na exotické rostliny a drahé zahraniční výrobky, například na ženšen, švédské kapky apod. Jsou to stejné produkty přírody, velmi podobné těm, které se vyskytují i u nás. Jako náhrada ženšenu někdy dobře poslouží puškvorec a drahé švédské kapky, jejichž účinek je založen na kombinaci většího počtu široce působících hořkých rostlin, si můžeme připravit sami z bylinek dostupných u nás, jen za cenu alkoholu, jímž je zalijeme. 
  • Bylinkové čaje se rychle kazí, proto připravujeme dávku jen na jeden den. Skladujeme je v chladničce a ohřejeme vždy jen část na jedno vypití. Čaje, které se pijí často v malých dávkách (například na průdušky), udržujeme teplé v termosce. 
  • Všechny bylinky nejlépe účinkují, když jsou ve slabé koncentraci. I nejnevinnější rostliny mohou při silné koncentraci vyvolat nežádoucí, často nepříjemný či nebezpečný účinek.
  • Na každý organismus neúčinkují bylinky stejně. Co někomu snadno pomůže, na jiného nezapůsobí. Proto je třeba účinky na vlastním organismu vyzkoušet a v případě potřeby použít jinou, podobně účinkující bylinu.
  • Snažme se nekombinovat používání bylinek se syntetickými léky. V tomto směru doporučuji spolupracovat s lékařem, pokud máme takového, který bylinky zná a uznává. Když vycítíme opak, zkusme se poradit s někým jiným.
  • V receptové části doporučuji osladit některé čaje medem nebo tmavým či hroznovým cukrem. To neplatí u diabetiků, pro něž i tento čaj připravíme bez oslazení; u lahůdkových čajů použijeme diabetické sladidlo.
  • Při sběru, zpracování a skladování léčivých rostlin dodržujeme osvědčené zásady. Rostliny sbíráme na místech bez různých druhů znečištění a exhalátů (ne u frekventovaných cest). Ihned je pokrájíme, volně rozložíme v tenké vrstvě (například na balicí papír) a za pravidelného obracení je usušíme na teplém, stinném místě. Ukládáme je v kartonových, plátěných nebo skleněných, dobře uzavíratelných obalech na suchém, chladném a tmavém místě. Obaly označíme jménem byliny a rokem sběru.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

rostlina   Mattioli   mensturace   bylina   Moučka   Avicena   játra   trávicí   vitamin   houba   katar   Podhorná   močopudný   nohy   odvar   inhalace   strom   šlacha   tlak   řídnutí kostí   zlomenin   vitamín   bylinka   kloub   koupel   Zentrich   výroba   pálení   obsažené   Zentrich   zelenina   sval   osteoporóza   fermentace   zánět   plísně   zpracování   migrén   antibiotik   abytyše Hildegarda   neht   sliznice   mateřské   studené   dásně   list   srdce   fytoterapie   sirup   chladné   využití   horké   postup   recept   keř   zelina   kornatění   víno   roztroušená   ateroskleróza   artróza   kvasinky   žaludek   průjem   revma   nachlazení   hemoroid   nežádoucí   štítná   kůra   epilepsie   nať   použití   kořen   návod   sušení   krvácení   obsahuje   čaj   noha   brnění   zrak   Janča   chřipka   sběr   děti   stonek   písek   prášek   chřipka   Galenos   mrtvice   zácpa   hlavy   vřed   kontraindikace   kontraindikace   akné   pijeme   arteriskleróza   tinktura   olej   zdraví   kolika   kojenec   stvol   kůže   ovoce   alergie   plíseň   Treben   minut   zalijeme   zápal   hemeroid   játra   stonek   slezina   pupen   indikace   bolest   bylinná směs   vývar   střev   slinivka   končetina   astma   choroba   vlas   vliv   teplé   Janča   kapsaicin   ruka   ledvin   hlas   krk   viry   angína   květ   komplikace   rýma   premenstruační   menstruační   Váňa   nálev   žlučník   horečka   Paracelsus   kameny   metabolismus   dna   opar   užití   jaterní   slezina   nemoc   pěstování   babské rady  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)