domaci pestovani bylinek vyhody proc si pestovat bylinky sami doma 2Tento text je určen všem těm, kdo chtějí zahradničit nehledě na roční období, a není jim lhostejné, jak se daří jejich chráněnkám na balkonu, okenním parapetu či terase, přestože je to bude stát větší úsilí. Vždyť kdo by nechtěl nabídnout svým rostlinkám dobré podmínky a pokusit se udržet je déle při životě než jen do dalšího oběda či večeře? Na každý pád se to vyplatí. 


Účinky rostliny:

Možná s překvapením zjistíte, že některé druhy projeví zcela nezvyklou životaschopnost a údajné jednoletky přečkají nečekaně ještě další rok. Ani autoři odborných
knížek nejsou ohledně skutečné délky života rostlin vždycky zajedno. A to už nemluvím o tom, že zelené, aromaticky vonící rostlinky skýtají v pošmourných zimních dnech potěchu pro oči i náš nos a že je radostí jen tak prostě pozorovat, jak přes - přiznejme si - docela problematické zimní měsíce zůstávají naživu a na jaře znovu vyrazí. Britská televizní moderátorka a odbornice přes zahrady Alys Fowler říká, že zahradničení znamená především aktivní činnost, něco, co člověk sám dělá a vytváří, a že to není něco, co si může koupit.

K zahradničení - provozovaném i ve skromném měřítku na okenním parapetu - náleží bezpodmínečně čas, po který můžeme vychutnávat veškeré zahradnické činnosti, tedy všechno, co s tím souvisí - pozorování rostlinek, zalévání, odstraňování zavadlých listů nebo sklizeň a zpracování čerstvých bylinek. Porost po delším časovém období může budit rozporné pocity a nést sám o sobě jakýsi náznak šetrnosti a soběstačnosti, přesto je možné si tímto způsobem vytvořit vlastní malou rostlinnou říši, i když nebude v souladu s ustálenými představami jiných lidí o tom, jak by měla vypadat. Zabývat se bylinkami však v sobě skrývá ještě něco víc. Je to totiž také vzrušující putování kulturními dějinami rostlin a jejich využití v kuchyni.

Mnohé na tomto webu představené rostliny provázejí lidstvo již po dlouhou dobu. Mnohé recepty a způsoby konzervace jsou rovněž velmi staré. Je neuvěřitelně zajímavé sledovat, jak málo se v průběhu času změnilo užívání jistých rostlin. Například šalvěj je dneska stejně nepostradatelná jako tomu bylo ve středověku nebo dokonce ve starověkém římě. Některé bylinky, jako třeba koriandr, se mimoto v asijských kulturách užívaly zcela jinak než u nás. V neposlední řadě přispívá pěstování bylinek k živé diskusi s názory a zkušenostmi pěstitelů.