MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

potocnice lekarska pestovani vyuziti v kuchyni receptyPotočnice lékařská - latinsky rorippa nasturtium aquaticum. Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná.

V supermarketech naproti tomu často vídáme jinou řeřichu, předpěstovanou v celulózovém substrátu: menší, údajně ze západní a střední Asie pocházející jednoletou řeřichu setou (Lepidum sativum). S potočnicí lékařskou není příliš příbuzná, i když chuť má podobně výrazně štiplavou. Potočnice je na rozdíl od
řeřichy seté víceletá a je jí listy jsou větší a trochu jinak tvarované. Listy jsou bohaté na vitaminy a živiny. Naši předkové si jich velmi cenili a to kvůli době, kdy se sklízí. Sklizeň totiž začíná v září a trvá po celou zimu až do května, probíhala tedy v ročním období, kdy byla jiná salátová zelenina a tím vitaminy stěží v nabídce. V Německu se potočnice lékařská úspěšně komerčně pěstuje již více než 250 let v Dreienbrunnenu v německém Erfurtu.

 

Pěstování potočnice

Potočnice lékařská není na péči vůbec náročná, i když nemáte k dispozici tekoucí vodu. V přírodě sice dává přednost pomalu proudícím potokům, ale najdeme ji prakticky všude, kde je dostatečně vlhko. V jižní Itálii roste třeba ve štěrbinách zdí u žlabů a studní. Pokud ji pěstujete v zahradním jezírku, je vůči zimě odolná až do asi -10 °C. Pokud teplota klesne níže, měli byste ji dobře zakrýt, například listím. Předpěstované rostlinky nebo odnože se však dají také velice dobře pěstovat v květináči, který naplníme zahradní zeminou, pořádně zalijeme a umístíme na světlé stinné místo. Do stínu proto, protože slunce vodu příliš rychle vysušuje a květináč by byl obalen vodní řasou. Hnojíme tekutými hnojivy. Potočnice bezpodmínečně vyžaduje půdu bohatou na živiny. V teplém ročním období by měla - jako ostatně téměř všechny bylinky - stát venku, neboť jen tak se mohou rozvinout je jí chuťové a vonné látky. Když je s péčí spokojena, rychle přeroste okraje květináče a rozvine hezké malé bílé květy. Ty by se ale měly odstřihnout, aby se zabránilo růstu listů. Když se venku ochladí, rostlina se zastřihne a květináč se přenese dovnitř. V domě ji postavte na světlé místo a dbejte na to, aby bylo v květináči vždy dost vody. Moje potočnice se v prosinci vzdor tomu stáhla, vidět byly jen malé zelené lístečky, které se nevyplatilo sklízet. V jednom neapolském zahradnictví jsem naproti tomu v lednu našel překrásné malé keříčky potočnice, které rostly ve skulinách zdí. Hlavním obdobím růstu potočnice jsou jaro a podzim.

Potočnice se dá snadno rozmnožovat pomocí odnoží. K dostání je také osivo, které lze vyset do misky s vlhkou půdou, lehce je zakrýt zeminou a stále udržovat ve vlhku. Po 10 až 14 dnech se ukážou první rostlinky. 

 

Využití potočnice v kuchyni

Pokud se nechcete mezi prosincem a únorem vzdát čerstvých listů potočnice, můžete si je po poslední podzimní sklizni rozdělit na porce a zmrazit. Ztratí ovšem barvu a tvar. Sušení se podle mého názoru nevyplatí. Chuťově zcela podobná je však lichořeřišnice větší, která i v zimě zůstává zelená a dokonce roste dále, a představuje proto dobrou alternativu. 
Pro svou výraznou chuť připomínající ředkvičku se potočnice hodí k tvarohu a čerstvému sýru, do bylinkového másla nebo jako přísada do salátů. V Erfurtu se dokonce přidávala ke špenátu, aby vylepšila jeho chuť. Velmi chutná jako ostré koření na sendvičích.   

 


Sendvič s potočnicí lékařskou:

Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme. 

Sendvič s potočnicí - suroviny:

  • 1 vejce uvařené natvrdo, rozkrájené na plátky
  • plná hrst nasekané potočnice
  • majonéza
  • 1-2 rajčata, rozkrájená na plátky
  • sůl, pepř
  • 2 krajíce sendvičového chleba, případně toastového

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

komplikace   choroba   postup   Zentrich   hemoroid   víno   zápal   tlak   keř   kojenec   ruka   zelenina   studené   Janča   hlas   houba   hlavy   babské rady   rostlina   horečka   obsažené   pálení   jaterní   recept   účinky   slezina   indikace   Avicena   odvar   minut   sval   vývar   nemoc   žlučník   šlacha   Váňa   olej   ledvin   plísně   zácpa   mensturace   hemeroid   zelina   nachlazení   štítná   ovoce   menstruační   vitamín   Paracelsus   pijeme   tinktura   ateroskleróza   list   játra   čaj   obsahuje   Moučka   kapsaicin   horké   bylina   Janča   arteriskleróza   neht   rýma   sušení   strom   pěstování   brnění   koupel   mrtvice   nálev   astma   sliznice   epilepsie   zlomenin   zrak   užití   Zentrich   angína   stonek   kloub   prášek   průjem   květ   zalijeme   osteoporóza   Podhorná   plíseň   pupen   kolika   alergie   kornatění   využití   vitamin   inhalace   nať   noha   chladné   Mattioli   sirup   účinek   bylinná směs   revma   stvol   kůra   kůže   střev   játra   Galenos   metabolismus   zdraví   chřipka   končetina   nohy   výroba   návod   bylinka   vřed   akné   žaludek   stonek   dásně   dna   krvácení   antibiotik   Treben   opar   písek   mateřské   viry   kvasinky   močopudný   migrén   fermentace   bolest   kořen   premenstruační   artróza   kameny   katar   krk   zánět   trávicí   srdce   vlas   nežádoucí   slezina   abytyše Hildegarda   chřipka   použití   řídnutí kostí   sběr   děti   slinivka   zpracování   teplé   roztroušená   vliv   fytoterapie   kontraindikace   kontraindikace  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)