nemoci rostlin nejcastejsi priciny vadnuti kvetin v kvetinaci v domacnosti 2Pokud pěstujete bylinky doma, můžete se z nevědomosti dopustit celé řady chyb. Nejčastější jsou přelévání, zaschnutí, nedostatek světla, nadbytek slunečního světla (spálení), nekvalitní voda, nevhodná teplota, příliš suchý vzduch, škůdci, infekční choroby rostlin (bakteriální a houbové), nedostatek výživy a příliš malá nádoba, ve které rostlinu pěstujete. 


Účinky rostliny:

Přelévání pokojových bylin, rostlin

Přelévání je nejčastější příčinou, proč se květinám nedaří. Následkem je, že kořeny nemohou dýchat, hnijí a taková rodstlina je předem odsouzena k zániku. Zemina může mást. Na povrchu může být již seschlá, ale uvnitř plná vody. Udělejte si test špejlí. Zapíchněte ji do hlíny jako byste zkoušeli jestli je už buchta upečená. Pokud vám bude hlína ulpívat na špejli nebo bude špejle mokrá, není důvod zalévat. Obecně platí, že čím větší a tenčí listy rostlina má, tím více vody vypaří, a proto i vypije. Proto jedním z nejvíce žíznivých rostlin je rozmarýnaDůležitá je také kvalita vody, rostlinám prospívá měkká a odstátá voda (tedy ta, ze které vyprchá chlor, pokud zaléváte vodou z veřejného vodovodu), nikoli ledová.

 

Boj o světlo aneb nedostatek světla věšinou bylinám neprospívá

Většina rostlin má ráda světlo. Existují i stínomilné, jako je třeba monstera. Světlomilné rostliny budou prosperovat pouze na okenním parapetu nebo velmi blízko něj. Intenzitu světla znásobí bílé stěny, pomůže i zrcadlo. Nákladnějším řešením je zářivka, jež věrně napodobuje denní spektrum světla.

 

Popáleniny od slunce - opalovací krém nepomůže :)

I nadbytek světla, přesněji slunce, může některým rostlinám způsobit velké problémy. Nezvládnou to např. orchideje. Ty potřebují jemné světlo a spíše rozptýlené. Proto je nemůžeme dát na polední sluneční světlo, které ještě znásobíme skleněnou okenní tabulí. Proto je umístěte k východnímu oknu nebo dost daleko od jižního či západního.

 

Teplota a přezimování - různé rostliny mají různé požadavky

Rostliny jsou různě náročné na teploty, proto si je zjistěte dříve, než si daný druh pořídíte. Subtropické a středomořské druhy vyžadují v létě teplo, ale přes zimu často odpočinek v chladu při teplotách 10-15°C, aby byly i další rok pěkné a vitální. Přezimovat mohou rostliny ve světlých halách či zimních zahradách. A třeba legendární kamélie bez osvěžujícího chladu nikdy nevykvete. Subtropickým rostlinám nevadí ani výrazné kolísání denní a noční teploty od jara do podzimu.

 

Příliš suchý vzduch - řešením je rosení rozparšovačem

Nedostatek vzdušné vlhkosti rostliny obvykle přímo nezahubí, ale značně jim ubírá na kráse i zdraví. S výjimkou sukulentů, kterým ale nevadí, rostlinám dopřejte rosení. Rozprašovačem na květiny je můžete osvěžit jednou i dvakrát denně. Mohou pomoci i odpařovače, misky s oblázky naplněné vodou blízko květináčů. Nebo elektrické (např. ultrazvukové) zvlhčovače vzduchu. 

 

Breberky ... aneb škůdci rostlin

V bytě se častokrát daří nejen pokojovým rostlinam, ale i hmyzu. Problém je s hmyzem typu svilušky, mšice, třásněnky a puklice na spodní straně listů. Rostliny je proto vhodné čas od času prohlížet. Mšice uvidíte snadno, ale svilušky ne. Usvědčí je jemné pavučinky na spodní straně listů. Při prvním výskytu můžete nevítané hosty ničit mechanicky, třeba vatičkou na špejli nebo sprchou. Místo insekticidů pak zkuste pro lidi neškodný postřik na bázi oleje a lecitinu Biool, který škůdce zalepí, a tím i zničí. Na vajíčka však přípravky neúčinkují, proto je třeba postřik za týden či dva zopakovat.

 

Choroby a nemoci rostlin - ošetřit a dát do izolace

Ještě hůře nežli škůdci se rozeznávají choroby rostlin, které způsobují mikroskopické houby a bakterie. Nejčastější jsou onemocnění způsobená právě houbami, které vytvářejí na listech hnědé skvrny.
Poškozené části rostliny je třeba odstranit, rostlinu izolovat od ostatních, a pokud nemoc nezmizí, zkuste ji zachránit pomocí fungicidu (ideálně na biologickém základu, pokud jde o bylinu, kterou užíváte do čajů či k zevnímu použití) ze zahrádkářských potřeb, kterým ji postříkáte podle návodu.

 

Nedostatek výživy - biologická tekutá hnojiva jsou řešením

V květináči je málo hlíny a proto rostlina může brzy veškeré živiny vyčerpat. Problém mohou vyřešit biologická hnojiva. Nejsnáze se aplikují tekutá hnojiva, která se ředí. Můžete používat jedno univerzální hnojivo nebo speciální pro rostliny okrasné listem, pro druhy kvetoucí, palmy a podobně. Rostliny, které nesnášejí vápník, jako jsou orchideje a citrusy, je vždy lepší hnojit speciálními hnojivy. Od jara do podzimu je „přikrmujte" jednou týdně. V zimě se rostliny hnojí jednou za měsíc a ty, které zimují v chladu, se nehnojí vůbec.
Vyzkoušet můžete i pohodlné hnojivové tyčinky a tablety, které vydrží měsíc i více. Ne vždy se však živiny z nich dostanou ke všem kořenům.

 

Časem vyměnit květináč nebo přisypat hlínu

Je to jako v tramvaji nebo v metru. Pokud je tam plno, necítíte se dobře. Stejně se cítí kořeny rostliny. Kupte proto svým rostlinám nový květináč a ideálně na jaře je přeseďte "do nového obydlí". Pokud jde o velkou rostlinu nebo zemina v květináči poklesla, nezapomeňte hlínu přisypávat.