Druh Aronia melanokarpa je u nás nejčastěji zastoupen odrůdou „Nero“, vyšlechtěnou V. I. Mičurinem. Není náročný na půdu a klima. Roste a plodí i v horších půdách a nepříznivých klimatických podmínkách. Nástup plodnosti je velmi časný, vysoký a pravidelný. Keř roste do výšky asi 1,5 m, má kulovitý tvar a je středně hustý. Uplatní se také jako plotový a krycí keř.


Účinky rostliny:

Plody jsou černé malvičky velikosti hrachu uspořádané v hustých chocholcích. Obsahují cenné látky, vitamíny C, P, PP, B2, B9, karoten a rutin. Rutin se používá v lékařství proti žaludečním vředům, vysokému tlaku a dalším nemocem. Tento druh dozrává v první polovině září. Netrpí chorobami ani škůdci. Odrůda je samosprašná. U této rostliny vystačíme s výchovným řezem, při němž odstraňujeme vlky, nízké větve a příliš husté výhony. Hlubší řez je vhodné provádět na jaře, ale musíme pamatovat na to, že rostlina bude v tomto roce méně plodit. V kuchyni mají plody všestranné použití. Lze je zpracovávat podobně jako černý rybíz.

Zavařeniny z černých jeřabin se hodí k pikantním pokrmům a mohou nahradit klikvový rosol. Při výsadbě postupujeme stejně jako např. u keřového rybízu. Do vykopané jámy
dáme na dno vrstvu dobrého kompostu. Při výsadbě kontejnerovaných rostlin nezapomeneme rozvolnit kořenový bal! Po výsadbě rostlinu důkladně zalijeme.

Každoročně pak přihnojujeme např. Cereritem.