Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod. Není prakticky trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem. Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus.


Účinky rostliny:

Ty syntetizují vitamíny skupiny B a podporují absorpci některých důležitých iontů (Ca, Fe). Hlízy jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev. Vedle lidí s nadměrnou hmotností jsou doporučovány i diabetikům.
Inulin je pro lidský organismkus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek.
Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 - 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně.