Vitamín C byliny bylinky rostliny ovoce zelenina kyselina askorbováVitamin C (kyselina askorbová), rozpustný ve vodě, je důležitý pro udržení dobrého zdravotního stavu, správnou funkci i stavbu pojivé tkáně, zejména vaziva a cévní stěny, činnost enzymů a metabolismus některých látek, např. cholesterolu. Tento vitamin představuje asi 80% potřeby všech vitaminů. Zvyšuje celkovou odolnost organismu a chrání před působením vnějších negativních vlivů.


Účinky rostliny:

Stabilizuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu, eliminuje účinek rakovinotvorných látek. Je však zároveň významným antioxidantem, který chrání před účinkem volných kyslíkových radikálů. Jelikož zvyšuje odolnost organismu vůči všem chorobám, platí to i o rakovině. I když ji neléči, pomáhá při regeneraci nemocných buněk i tkání, zvyšuje aktivitu leukocytů (bílých krvinei) a pozitivně ovlivňuje produkci hormonů.

Řada studií prokázala vztah mezi vysokou hladinou vitaminu C a nízkým rizikem vzniku nádorů. Je rovněž doporučován při ateroskleróze a zánětlivých onemocněních.

Doporučená denní dávka je asi 75 mg, i když v případě infekce nebo nemoci se může zvýšit několikanásobně (až 3g denně). Je to záležitost velmi individuální a závisí na řadě vnitřních i vnějších faktorů. Jeho těžký nedostatek způsobuje kurděje (skorbut).

 

Rostliny bohaté na vitamín C:

plody rakytníku, čerstvé šípky, petržel nať, černý rybíz, jahody, paprika, petržel (nať), křen, citron, pomeranč ad.

 

Související článek:

Vitamín C - účinky na zdraví, kolik ho potřebujeme, potraviny bohaté na C vitamín