Vitamin D (kalciferol) je rozpustný v tucích a k jeho aktivaci v těle je třeba ozáření ultrafialovým zářením, zpravidla slunečním. Je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a pro správnou tvorbu kostí. Zdrojem jsou hlavně živočišné tuky, např. rybí tuk, játra, máslo, žloutek, nebo některé rostlinné produkty (obilniny). Nedostatek tohoto vitaminu sev dětstvi projevuje jako tzv. křivice (rachitida), v dospělosti jako "řídnutí kostí" (osteoporóza, osteomalacie).


Účinky rostliny:

Dělí se na dva vitaminy, a to D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Právě u vitaminu D3 poslední výzkumy prokázaly významný kancerostatický účinek. Při jeho podávání se snížil výskyt karcinomu prsu a prostaty až o 50%, pomáhá však i v prevenci zhoubných nádorů tlustého střeva. I když k aktivaci je nutné sluneční záření, musíme být při opalování obezřetní. Doporučená denní dávka je okolo 800 m. j. (asi 0,025 mg).