Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé  jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich  rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval  z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma  pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3, zodpovědný především  za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje  receptory nervových zakončení jazyka.

Pálivost papriky se měří v tzv.   SHU jednotkách (Scoville Heat Units). Většina zeleninových nepálivých  forem dosahuje hodnoty 0-100 SHU, zatímco čistý kapsaicin má hodnotu  až 15000000 SHU. To znamená, že ostrá chuť se dá rozpoznat ještě v ředění  1 : 15 000 000. Doprovodné látky tvoří dihydrocapsaicin (cca 20 %), nordihydrocapsaicin,   homocapsaicin aj.

V rostlině papriky se kapsaicin prakticky nevyskytuje, obsahují ho jenom  plody a v nich je rozložení nerovnoměrné. Placenta vyživující semena, žilky
plodů a samotná semena obsahují nejvyšší množství tohoto alkaloidu.   V praxi se ukazuje, že Indové a Mexičani jsou lidé s nejmenším výskytem
různých typů rakoviny, neboť jedí velmi ostrá jídla obsahující právě kapsaicin.   Proto se výzkumem této účinné látky nyní zabývá řada pracovišť na celém  světě. První výsledky ukazují, že kapsaicin likviduje rakovinné buňky,   a to tak, že útočí na jejich energetické centra, tj. mitochondrie. Způsobuje  zastavení růstu buněk a jejich následné zničení bez toho, že by se poškodila  okolní zdravá tkáň. Velmi dobrých výsledků již bylo dosaženo při léčbě  rakoviny plic, prostaty a pankreatu.

 

Výzkumy kapsaicinu 2015:

Čeští vědci učinili objev, který by spoustě lidem mohl v budoucnu pomoci s chronickými bolestmi. Látka obsažená v pálivých chilli papričkách, kapsaicin, totiž podle nich tlumí bolest.

Receptory pro kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách a je zodpovědný za jejich pálivou chuť, tlumí bolest. Pomáhají zejména u chronických bolestí. Zjistili to vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Poznatky by v budoucnu mohly přispět k vývoji účinnějších a cílenějších léků pro léčbu bolesti, uvedla mluvčí AV ČR Diana Moosová.

Chronické bolesti jsou často obtížně léčitelné, protože příčiny jejich vzniku bývají různé. Vědci z oddělení funkční morfologie se soustředí hlavně na roli takzvaných TRPV1 receptorů. Ty se nacházejí především v neuronech periferního nervového systému, kde se podílejí na přenosu a modulaci bolestivých podnětů. Receptory mohou být aktivovány pomocí různých podnětů, například teplotou nad 43 °C a nízkým pH. Mezi jejich nejznámější aktivátory však patří právě kapsaicin.

„Naše pokusy ukázaly, že významnou modulační úlohu při přenosu informace vyvolávající bolest mají TRPV1 receptory na centrálních výběžcích neuronů míšních ganglií. Zablokováním aktivity těchto receptorů dojde k výraznému snížení patologicky zvýšené citlivosti na mechanické a tepelné podněty, která je symptomem řady chronických bolestivých stavů, “ uvedl vedoucí týmu funkční morfologie Jiří Paleček.

Zdroj:   novinky.cz, 17.3.2015

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

rýma   Podhorná   kojenec   babské rady   houba   sliznice   tlak   pálení   hemeroid   slezina   nemoc   kloub   vitamín   olej   kapsaicin   žaludek   užití   angína   artróza   kornatění   roztroušená   teplé   průjem   alergie   akné   dásně   Zentrich   štítná   plíseň   chladné   ledvin   využití   kontraindikace   bylinka   nálev   zrak   noha   nežádoucí   osteoporóza   sběr   brnění   choroba   kůže   slezina   indikace   žlučník   stonek   kořen   Váňa   list   mateřské   dna   srdce   zelenina   horké   čaj   neht   Avicena   mrtvice   Paracelsus   jaterní   vývar   výroba   vliv   recept   stvol   zánět   hlas   revma   vřed   trávicí   zdraví   ateroskleróza   ovoce   nať   Moučka   pupen   zápal   zlomenin   mensturace   květ   šlacha   krk   rostlina   bolest   Galenos   nohy   bylinná směs   játra   hlavy   Mattioli   koupel   postup   vitamin   antibiotik   použití   kontraindikace   tinktura   návod   chřipka   inhalace   řídnutí kostí   horečka   játra   Janča   obsahuje   končetina   močopudný   zpracování   slinivka   opar   sušení   kůra   katar   minut   ruka   kvasinky   kameny   metabolismus   fytoterapie   chřipka   sval   zácpa   písek   Treben   zalijeme   odvar   krvácení   prášek   nachlazení   střev   strom   bylina   Janča   děti   migrén   Zentrich   viry   stonek   plísně   studené   víno   arteriskleróza   premenstruační   vlas   hemoroid   zelina   pijeme   obsažené   epilepsie   komplikace   menstruační   kolika   fermentace   astma   sirup   keř   pěstování   abytyše Hildegarda  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)