MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé  jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich  rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval  z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma  pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3, zodpovědný především  za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje  receptory nervových zakončení jazyka.

Pálivost papriky se měří v tzv.   SHU jednotkách (Scoville Heat Units). Většina zeleninových nepálivých  forem dosahuje hodnoty 0-100 SHU, zatímco čistý kapsaicin má hodnotu  až 15000000 SHU. To znamená, že ostrá chuť se dá rozpoznat ještě v ředění  1 : 15 000 000. Doprovodné látky tvoří dihydrocapsaicin (cca 20 %), nordihydrocapsaicin,   homocapsaicin aj.

V rostlině papriky se kapsaicin prakticky nevyskytuje, obsahují ho jenom  plody a v nich je rozložení nerovnoměrné. Placenta vyživující semena, žilky
plodů a samotná semena obsahují nejvyšší množství tohoto alkaloidu.   V praxi se ukazuje, že Indové a Mexičani jsou lidé s nejmenším výskytem
různých typů rakoviny, neboť jedí velmi ostrá jídla obsahující právě kapsaicin.   Proto se výzkumem této účinné látky nyní zabývá řada pracovišť na celém  světě. První výsledky ukazují, že kapsaicin likviduje rakovinné buňky,   a to tak, že útočí na jejich energetické centra, tj. mitochondrie. Způsobuje  zastavení růstu buněk a jejich následné zničení bez toho, že by se poškodila  okolní zdravá tkáň. Velmi dobrých výsledků již bylo dosaženo při léčbě  rakoviny plic, prostaty a pankreatu.

 

Výzkumy kapsaicinu 2015:

Čeští vědci učinili objev, který by spoustě lidem mohl v budoucnu pomoci s chronickými bolestmi. Látka obsažená v pálivých chilli papričkách, kapsaicin, totiž podle nich tlumí bolest.

Receptory pro kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách a je zodpovědný za jejich pálivou chuť, tlumí bolest. Pomáhají zejména u chronických bolestí. Zjistili to vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Poznatky by v budoucnu mohly přispět k vývoji účinnějších a cílenějších léků pro léčbu bolesti, uvedla mluvčí AV ČR Diana Moosová.

Chronické bolesti jsou často obtížně léčitelné, protože příčiny jejich vzniku bývají různé. Vědci z oddělení funkční morfologie se soustředí hlavně na roli takzvaných TRPV1 receptorů. Ty se nacházejí především v neuronech periferního nervového systému, kde se podílejí na přenosu a modulaci bolestivých podnětů. Receptory mohou být aktivovány pomocí různých podnětů, například teplotou nad 43 °C a nízkým pH. Mezi jejich nejznámější aktivátory však patří právě kapsaicin.

„Naše pokusy ukázaly, že významnou modulační úlohu při přenosu informace vyvolávající bolest mají TRPV1 receptory na centrálních výběžcích neuronů míšních ganglií. Zablokováním aktivity těchto receptorů dojde k výraznému snížení patologicky zvýšené citlivosti na mechanické a tepelné podněty, která je symptomem řady chronických bolestivých stavů, “ uvedl vedoucí týmu funkční morfologie Jiří Paleček.

Zdroj:   novinky.cz, 17.3.2015

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

Zentrich   horečka   vitamin   zpracování   pupen   alergie   Mattioli   ateroskleróza   bolest   zápal   sliznice   Avicena   vývar   žaludek   prášek   angína   chřipka   komplikace   pálení   houba   nachlazení   vitamín   zánět   nať   kameny   olej   premenstruační   nohy   horké   průjem   stonek   užití   Podhorná   ruka   močopudný   hlas   artróza   studené   mateřské   nálev   kůže   Galenos   abytyše Hildegarda   střev   trávicí   kornatění   akné   Janča   víno   tlak   vřed   zelenina   rostlina   Zentrich   kontraindikace   nežádoucí   stvol   zrak   končetina   ovoce   plíseň   obsahuje   sval   list   hemoroid   kolika   kořen   hlavy   katar   minut   menstruační   Paracelsus   choroba   babské rady   dna   játra   viry   fermentace   pěstování   strom   epilepsie   krk   dásně   srdce   kontraindikace   návod   nemoc   Váňa   brnění   bylinka   neht   zdraví   mensturace   osteoporóza   vlas   koupel   řídnutí kostí   štítná   bylinná směs   využití   pijeme   antibiotik   čaj   kloub   postup   arteriskleróza   Janča   plísně   chřipka   ledvin   revma   Moučka   mrtvice   účinek   játra   kvasinky   roztroušená   použití   keř   zlomenin   jaterní   sušení   vliv   sirup   hemeroid   Treben   kojenec   slezina   tinktura   výroba   recept   indikace   sběr   šlacha   žlučník   květ   kůra   fytoterapie   krvácení   zácpa   inhalace   noha   zalijeme   děti   účinky   teplé   chladné   metabolismus   odvar   kapsaicin   obsažené   rýma   slinivka   migrén   slezina   bylina   stonek   opar   astma   zelina   písek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)