Želé z vonné pelargónie - recept: listy muškátu se omyjí. Vloží se do mísy, přidá se zázvor, víno, voda, jablečná a citrónová šťáva, promíchá, zakryje a nechá se přes noc vylouhovat. Tekutina s listy se pak zahřeje ve vhodné nádobě až k bodu varu, pak se scedí. Poté se podle pokynů na balení svaří s želírovacím cukrem. Horká tekutina se nalije do skleniček, ihned se uzavřou a překlopí dnem vzhůru. Recept lze použít i pro jiné silně vonící bylinky, například pro levanduli.


Účinky rostliny:

Želé z vonné pelargónie - suroviny:

  • 1 l tekutiny - osvědčilo se smíchat 0,5 l vody, 0,25 l bílého vína a 0,25 l jablečné šťávy (nejlépe čerstvě vymačkaná šťáva). Poměr lze obměňovat podle chuti. Důležité však je, aby tam bylo víno, protože alkohol váže vonné látky pelargónií.
  • šťáva ze 4 citronů
  • případně 1 kousek zázvoru
  • velké množství čerstvých listů vonné pelargónie
  • 1 balení želírovacího cukru