Bezinkové víno (víno z květu bezu černého, bezinek) - recept: natrhejte půl igelitové tašky květů. Pozor na mšice! Naplníme do sklenic od okurek, zasypu 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice. Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou.


Účinky rostliny:

A květy ještě jednou namočíme, a postup opakujeme. Za 4-5 dní je v demižonu příjemně sladká, na jazyku perlivá, voňavá skoro limonádka. Za 10 dní pak mléčně zabarvený "burčák" s veškerou zrádností, jaké je burčák schopen. Hodně teda záleží na teplotě, necháváme to v kuchyni na lince. Pozor, nezašpuntovat napevno! Při neopatrném otevření totiž máte lepivou šťávu po celé kuchyni, a velice tím potěšíte mravence v širém okolí. Je to velice příjemné a chutné pití při posezení u grilu, a podobně.

 

Bezinkové víno (víno z květu bezu černého, bezinek) - suroviny, ingredience: 

  • 1/2 tašky květů černého bezu
  • 2 kg cukru
  • 2 citrony vinné kvasinky (možno dát i klasické droždí)
  • 10 litrů vody