Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné čaje jsou nejen chutné, ale mají také velmi dobrý vliv na naše zdraví a mírní různé obtíže. Kromě toho - což ne všichni vědí - nám dodávají snadno vstřebatelné vitaminy a stopové prvky. Je tedy dobré vědět, jaké byliny kdy a na co používat. Po čtyřicítce - chceme-li si udržet či zlepšit zdravotní stav - musíme pít 3 -4 sklenice bylin denně. Lze je užívat jednotlivě nebo je možné je míchat podle druhu potíží.

 

Nejvíce pomáhají čaje z následujících bylin: přeslička, kopřiva, měsíček, violka, řebříček, hloh, meduňka, aronie, třezalka. Účinnost čajů posílíme, když do nich dvakrát denně přidáme lžičku švédských bylin. 

 

Krom pojídání či žvýkání syrových bylin, zejména listů, jsou bylinné čaje nejjednodušší a zcela určitě nejběžnější způsob léčení bylinkami.

 


V zásadě se rozlišují 4 druhy bylinných čajů. 

 

Macerát:

Macerát vlastně ani není čaj, poněvadž se nevaří. Je to prostý výluh, který získáme tak, že bylinku (např. diviznu) nebo (rozdrcené či pomačkané) plody (např. borůvky) zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin (minimálně 6, většinou od rána do večera) vyluhovat. Macerát se přecedí nebo slije a pije studený.

 

Nálev:
Nálev se připravuje tak, že sušenou či čerstvou bylinku vložíme do hrnku nebo jiné nádoby a přelijeme vařící vodou. Doba luhování je obvykle 5 a více minut. Pak se čaj scedí a vypije.

 

Odvar:
Jak už z názvu vyplývá, bylinka se vaří ve vodě. Do konvice vložíme sušenou či čerstvou bylinku, přelijeme odpovídajícím množství vody, přivedeme k varu a krátce na "mírném ohni" vaříme
3 a více minut. Pak scedíme a vypijeme.

 

Bylinářský čaj:
Do konvice vložíme bylinku, přelijeme odpovídajícím množstvím studené vody a necháme několik hodin (nejlépe přes noc macerovat). Pak krátce povaříme (2 minuty mírného varuj. Tímto způsobem se připravuje větší množství čaje, který se většinou upíjí po celý den. Jak již bylo uvedeno, macerát se hodí spíše k přípravě lesních plodů (vroucí voda by zničila vitaminy nebo jiné účinné látky), případně slizovatých květů (divizna, topolovka, ibišek ... ). Takto vzniklý nápoj se užívá i k přípravě osvěžujících nápojů v trampské kuchyni.

 

 

Nálev je obecně vzato o něco méně účinný než odvar. Nicméně mnoho účinných látek se varem ničí, zvláště při při pravě slizovitých a siličných drog (s velkým obsahem éterických látek - např. mateřídouška) zcela upustíme od přípravy odvarem. Odvar se hodí k přípravě listů, natě, semen a zásadně vaříme kořeny, kůry, lýko a všechny další tvrdé drogy. Dávkování: Dávkování bylinek je trošku zapeklitá otázka. Dle mého názoru mnohdy bylinná léčba nezabere proto, že dávky jsou příliš malé (nebo je nekvalitní droga). Přírodní léčitelé v Asii či Latinské Americe obecně užívají větší množství bylin než současní evropští bylináři. Jednakje to dáno tím, že my v Evropě se poněkud chráníme před tím, aby silnější dávka neublížila někomu, kdo je k tomu disponován. Ajednak tamější lidé (už nemohu použít termín přírodní národy) mají organismus více uzpůsobený na vstřebávání těchto rostlinných látek. Tedy doporučená dávka např. peruánských či indických léčitelů může být až 4x větší než doporučená dávka uváděná západním farmaceutickými či bylinářskými prameny. Totéž platí o délce užívání jedné či (jedné směsi) bylin. Navíc západní věda označila některé tradiční léčitelské byliny za škodlivé či potenciálně nebezpečné nebo neúčinné (podběl, kostival atd.), což je v příkrém rozporu se staletou bylinářskou tradicí a zkušenostmi. Nakonec jako ve všem je nejlepší obeznámit se s různými informacemi a řídit se vlastním rozumem a naslouchat vlastnímu tělu. K tomu mohu říci jen svoji vlastní zkušenost. Posledních 25 let života piji každý den bylinné čaje v množství zhruba jedné konvice (1,7 l). Bylinami nešetřím, stále je střídám, od jara do podzimu používám stále jen čerstvé byliny. Těším se dokonalému zdraví a jediný lékař, kterého jsem za tu dobu navštívil, byl zubař. Že bych byl nějak poškozen trvalým, soustavným a nadměrným užíváním bylinek, mi přijde legrační. Jedinou škodu jsem napáchal asi pouze farmaceutickému průmyslu, který na mně příliš nevydělá. 

 

Dávkování:

Po tomto malém úvodu kdoporučeným dávkám: Obecně se doporučují 2 kávové lžičky sušených bylin (poněkud rozdrolených) na 2 dl vody. Pokud je bylinka hodně rozemletá, radí se užívat
1 lžičku. Na 3-4 dl vody se doporučuje 1 vrchovatá polévková lžíce. Na konvici 3 lžíce. Nejlepší je samozřejmě pití čajů z čerstvých bylin. Při přípravě musíme mít na paměti, že byliny
sesychají zhruba v poměru 1 : 5, a tím pádem je nutné použití bylinek zvýšit. Čaj se pije obvykle vlažný, neslazený. Pouze prsní čaje a čaje na nachlazení a chřipky se sladí medem. Pití čaje nalačno má poněkud silnější účinek než po jídle. Některé čaje (na zažívání, hůře stravitelné) se pijí po jídle.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

použití   vliv   srdce   močopudný   revma   Galenos   studené   řídnutí kostí   průjem   fermentace   teplé   keř   kvasinky   slinivka   střev   metabolismus   angína   tlak   chřipka   opar   hemeroid   roztroušená   epilepsie   migrén   rýma   mateřské   recept   končetina   sběr   brnění   Paracelsus   šlacha   premenstruační   jaterní   ateroskleróza   játra   štítná   menstruační   obsahuje   vitamín   kontraindikace   stonek   dásně   ovoce   pijeme   list   antibiotik   Avicena   sval   bylinná směs   víno   zpracování   slezina   játra   bylina   strom   čaj   nálev   vitamin   vlas   koupel   chladné   houba   žlučník   Zentrich   indikace   písek   tinktura   sliznice   nemoc   Podhorná   děti   kapsaicin   horečka   zlomenin   stvol   komplikace   odvar   hlavy   bylinka   kůra   olej   zdraví   zalijeme   nať   nachlazení   nežádoucí   babské rady   mrtvice   alergie   Janča   mensturace   katar   slezina   abytyše Hildegarda   neht   využití   kojenec   trávicí   krvácení   akné   horké   stonek   rostlina   kontraindikace   zápal   Janča   kornatění   viry   chřipka   noha   minut   pupen   sušení   artróza   inhalace   užití   zácpa   zrak   obsažené   arteriskleróza   zánět   prášek   výroba   žaludek   krk   pěstování   bolest   fytoterapie   zelina   kořen   dna   postup   ruka   květ   Treben   vřed   pálení   kloub   kůže   osteoporóza   Váňa   kolika   kameny   sirup   ledvin   choroba   nohy   hemoroid   plíseň   návod   plísně   astma   hlas   Mattioli   Moučka   zelenina   Zentrich   vývar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)