Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám. 

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat!) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější!) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

  
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod. 
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedila přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený.

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.