smrkovy pampeliskovy sedmikraskovy jitrocelovy sirup za studena recept postup navod priprava surovinyChcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?


Účinky rostliny:

Střídavě dáváme bylinu (smrkový výhonek, pampeliškový květ, sedmikráskový květ, jitrocelový list), na kterou položíme dva plátky citronu a zasypeme stejnou vrstvou cukru a každou vrstvu mírně stlačíme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná (končí se cukrovou vrstvou). Sklenici uzavřeme a dáme na chodbu "pracovat", tak na 2-3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin.

Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko, nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

Pokud dáte cukru víc, vůbec to není na škodu, naopak, cukr zde funguje jako přírodní konzervant a je třeba si uvědomit, že výsledný produkt budete užívat po lžičkách, ne po litrech, takže se není potřeba děsit toho množství cukru.

Smrkový i jitrocelový sirup používáme při nachlazení a kašli.